Ahmet KAYA/GAZİANTEP, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 13:00
GAZİANTEP Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) ekiplerinin denetimleri sırasında, camilerden çektikleri borularla yıllardır kaçak su kullandıkları belirlenen toplam 60 işyeri ve ev sahibine kaçak su kullanmaktan işlem yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey, “Dinimiz hırsızlığı yasaklıyor ama camiden kaçak şebeke çekerek su alanlar maalesef hırsızlık yapıyor” dedi.
Belediyenin 3 yıllık çalışmalarını GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy ve Genel Sekreter Yardımcısı Settar Sanlıoğlu ile birlikte değerlendiren Başkan Güzelbey, kentte göreve geldiklerinde yüzde 75 olan kaçak ve kayıp su oranının yüzde 42'ye düşürüldüğünü, bunun da Türkiye ortalamasının altında olduğunu açıkladı. Elde edilen başarıda yurttaşlardan gelen ihbarların çok etkili olduğunu kaydeden Güzelbey, “Sıklaştırdığımız denetimlerimiz sonucu maalesef çok üzücü gerçeklerle karşılaştık. 20 camiden borularla 60 ev ve işyerine su taşıyıp, kaçak kullananları belirleyip, bunlara yasal sınırlar içinde geriye gidebildiğimiz kadar süre için ceza uyguladık. Dinimiz hırsızlığı yasaklıyor ama camiden kaçak şebeke çekerek su alanlar maalesef hırsızlık yapıyor” dedi.
Gaziantep'te göreve başladıklarında Türkiye'nin en pahalı suyunun içildiğini, bunun nedeninin ise kaçak miktarındaki artışın tüm abonelere yansıtılması olduğunu bildiren Güzelbey, şunları söyledi:
“Şu anda ilimizde evlerde bir ton suyu 135 Ykr’ye, işyerlerinde ise 315 Ykr’ye veriyoruz. Biz vatandaşlara kaçak ve kayıp miktarının kendi faturalarına yansıtıldığını anlattık. Vatandaşımız da sorumluluklarının bilinci olarak kaçak su kullananları ihbar etmeye başladı. Özellikle eski mahallelerdeki camilerde bedava sudan kaçak çekilen hatlarla su kullanan 60’a yakın kişi belirledik.
Bu kişilerden her birisine 270 metreküp su bedeli karşılığında 365'er YTL ceza uyguladık. Buna rağmen ikinci, üçüncü kez kaçak kullanmakta ısrar eden 300'e yakın kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Burada önemli olan insanların cami suyuna bile tenezzül edip, kaçak miktarın artması ve bunun parasının diğer insanların cebinden çıkması. Biz kente 80 milyon metreküp su veriyoruz, bunun yaklaşık 34 milyon metreküpü tüketiciye ulaşmıyor.”