Cami yardımlarına el koyup, kara parayı Samsunspor’da akladılar

Güncelleme Tarihi:

Cami yardımlarına el koyup, kara parayı Samsunspor’da akladılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 09:00

Savcılık, cami ve Samsunspor kulübü’nün de kullanıldığı bir rüşvet ve kara para zincirini ortaya çıkardı. Soruşturmada Samsun Belediye Başkanı'nın da adı geçiyor.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticileri hakkında hazırladığı iddianamede, cami yardımı olarak toplanan paraların zimmete geçirildiği, usulsüzlükle elde edilen kara paraların Samsunspor üzerinden akladığına iddia edildi. Aralarında Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Başkan Vekili Adnan Bahadır, Genel Sekreter Kenan Şara, Fen İşleri Müdürü Sefer Arlı, Meclis Üyesi Lütfü Parlak, işadamı Hasan Uçak, SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, AKP İl Başkan Yardımcısı Fikret Kademoğlu ve işadamlarının da bulunduğu toplam 43 kişi hakkında, "zincirleme şekilde rüşvet almak", "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvete aracılık etmek", "rüşvet almak-vermek" suçlarından 9 yıldan 49 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor. Kamu görevi yapan zanlıların, işadamları, dolmuş ve otobüs sürücülerinden, Samsunspor’a, camiye, belediyeye yardım adı altında milyonlarca dolar aldıkları, belediyenin malını belediye fahiş fiyatla sattıkları, Samsunspor üzerinden para akladıkları belirtilen iddianamede suçlamalardan bazıları şöyle sıralanıyor:

YASAKLIYA İHALE VERİLDİ: Samsun’da yapılan 59 bin 789 metrekare alan üzerinde kurulu 120 milyon YTL değerinde belediye ait terminal, Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş’ye 23 milyon YTL’ye satıldı. Belediyeye ait taş ocaklarından çıkarılan malzelemeler, Hasan Uçak’a ait malzemelermiş gibi ihale yoluyla belediyeye satıldı. Bu şekilde üç yıl boyunca 963 bin YTL’lik alım yapıldı. Yine hakkında benzer suçtan dava açılan kamu ihalelerine girmemesi gereken Hasan Uçak’ın bu süre zarfında 21 milyon 375 bin YTL’lik, 48 ayrı ihale aldığı tespit edildi.

AKLAMA SAMSUNSPOR’DA: Petrol dolum tesisi ruhsat başvurusu reddedilen Ahmet Eke, PÜİS Başkanı Ahmet Özmen aracılığı ile Genel Sekreter Kenan Şara ve Başkanvekili Adnan Bahadır’a toplam 1.5 milyon YTL rüşvet verdi. Samsunspor ve Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılan bu paradan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Hesap işleri Başkanı Yusuf Sancak, encümen üyeleri Mahmut Kaplan, Necip Çift’in bilgisi vardı. Bunun karşılığı dolum tesisi ruhsatı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçirildi. Para Samsunspor yönetiminde bulunan ve Yeşilyurt Petrol Şirketi’nin sahibi Ali İhsan Yeşilyurt’un İş Bankası Sanayi şubesinde bulunan hesabına yatırılarak Samsunspor’a ve Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıldı. Bu para karşılığında Ali İhsan Yeşilyurt tarafından fatura kesilmek suretiyle suçtan kaynaklanan mal varlığı değerleri aklandı.

1.5 MİLYON YTL YARDIM: Atilla P. ifadesinde, "Tekfen Holding A.Ş. Hukuk Başmüşaviriyim. Özelleştirme kapsamında Azot Sanayi A.Ş, hisselerini Toros gübre olarak satın aldık ve işletmeye başladık. İşletmeye başlattıktan sonra Kenan Şara, ’gayrisıhhi müessese ruhsatınız yok imarınız yok’ diye belediyeye çağırdı. Görüşme sırasında ’Samsunspor a 1.5 milyon YTL yardım yapın’ dedi. Biz de ’bu kadar yardım yapamayız’ dedik, ısrarcı oldu. Sonra 1 milyon YTL’ye indi. Şirket yetkilileriyle görüşüp 250 bin YTL., Samsunspor’a yardım yapıldı. Daha sonra aldığımız araziler 2B’ye girdiği için belediye ile ilişkimiz kalmadı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!