Güncelleme Tarihi:
Arazide büyük hisse Ziraat’in
Namazgáh yapılmak istenen alanın 4 sahibinden biri olan Ziraat Bankası, Hürriyet'in haberi üzerine hemen harekete geçti. Arsanın en büyük hissedarı Ziraat Bankası'nın İstanbul Şubesi Müdür Yardımcısı İbrahim Ekici, dün sabah Taksim'de incelemelerde bulundu. Ekici, ‘‘Bu arsa bankamıza ait. Beton atma olayı son bir hafta içinde olmuş. Buraya bina yapmak kanunen mümkün değil. Genel Müdürlüğümüz yasal işlemleri başlattı. Ne gerekiyorsa yapılacak’’ dedi.
TAKSİM su makseminin SİT alanında yer alan arazisi üzerine namazgah yapmak için başlatılan kaçak inşaatla ilgili İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ayrı ayrı inceleme başlattı. Arazinin 4 sahibinden biri olan Ziraat Bankası da yasal işlemleri başlattını açıkladı.
Eski başkanlardan Nurettin Sözen olayı, ‘arazi gaspı’, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci de ‘tarihe karşı suç’ olarak niteledi. Ekinci, savcıların harekete geçmesini istedi. Beyoğlu Belediyesi'nin, Taksim'deki inşaatı başlatanların ‘önce namazgah ardından cami’ niyetini doğrularcasına yaptığı açıklama ise şaşkınlık yarattı.
İstanbul Valisi Erol Çakır, Hürriyet'in haberi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı'ndan dün rapor istedi ve inceleme başlattı. Taksim'deki cami yapım çalışmasını titizlikle takip eden İstanbul Valisi Çakır, konunun dikkatle incelenmekte olduğunu, yasalara aykırı bir çalışmaya rastlandığında izin verilmesinin kesinlikle mümkün olmadığını söyledi.
BÖLGE KONTROL ALTINDA
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da harekete geçerek, inceleme başlattı. Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşerek bilgi alan Gürtuna, Kontrol Daire Başkanlığı'ndan da konunun yerinde incelenerek, rapor hazırlanmasını istedi. Direktif üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanlığı'ndan bir ekip, dün Taksim'deki arkeolojik alanda başlatılan betonlama çalışmalarını denetledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamada, ‘‘Alternatifli projelerimizin tümünde konuyla ilgili bölge koruma altına alınmış bulunmakta. Bölge ile ilgili herhangi bir tasarrufumuzun olması söz konusu değil. Tespit sonuçlarına göre gereken yapılacak’’ dendi.
SÖZEN: ARAZİ GASPI
Kaçak inşaat başlatılmasını arazi gaspı olarak niteleyen Nurettin Sözen, Beyoğlu ve büyükşehir belediye başkanlarının haberi olmadan bunun yapılmasının mümkün olamayacağını savundu. Sözen, 16'sı Tünel ile Taksim arasında olmak üzere Beyoğlu'nda toplam 96 cami bulunduğunu belirtti.
İlçede yeterli sayıda cami olmadığı gerekçesiyle Taksim'deki SİT alanına kaçak cami inşaatı başlatılmasını ‘Dayatma’ olarak niteleyen Sözen, ‘‘Bu alanda Hazine'nin 795 metrekare, Vakıflar'ın 100 metrekare, Ziraat Bankası'nın 1624 metrekare, Belediye'nin de 180 metrekare arazisi var. Burada 4 farklı mülkiyet var. 4 sahibi olan bu arazi üzerine izinsiz beton atılması, inşaat başlatılması her şeyden önce arazi gaspı sayılır’’ dedi.
TARİHE VE YASALARA KARŞI SUÇ
Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci de Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserlerin yer aldığı bir arkeolojik alanın betonla kaplanmasını, ‘Tarihe ve yasalara karşı işlenmiş bir suç’ diye niteledi. Ekinci, ‘‘ O betonu döken, döktüren, göz yuman, ön ayak olan tüm sorumluların 2863 Sayılı Yasa gereği cezalandırılmaları gerekir’’ dedi.
Belediye: Cami iyi olur
Beyoğlu Belediyesi ise birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcısı Kadir Dambasan Hürriyet'in haberinde yer alan; inşaatı başlatanların ‘‘Önce namazgah ardından cami’’ niyetini teyit edercesine, ‘‘Bu bölgeye bir cami yapılması bizce iyi olur' dedi. Dambasan, diğer yandan da Beyoğlu Belediyesi'nin Taksim'deki inşaatla bir ilgisi olmadığını ileri sürdü.