Güncelleme Tarihi:
Bir yıl önce ortaya çıkan olayda, 3 yıl şubede ticari hesaplardan sorumlu müşteri temsilcisi olarak çalışan Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu Tolga Basmacı iddiaya göre bankayı dolandırdı. Basmacı, 79 kişiye ait şirketlerin ticari hesaplarından toplam 3.5 milyon lira kredi kullanılmış gibi göstererek İsmail Dirican’a ait 2 şirketin hesaplarına aktardı. Bu hesaplardaki paraları da çekerek kendisine ait hesaplara aktardıktan sonra ortadan kayboldu.
Banka müşterilerinin şikayeti üzerine müfettişlerin yaptığı incelemenin ardından bankadaki vurgun olayı ortaya çıktı. Bankanın şikayeti üzerinesavcılık soruşturma başlattı, Basmacı’ya yardım ettiği iddia edilen İsmail Özakar ile paraların aktarıldığı şirketin sahibi İsmail Dirican tutuklanıp cezaevine gönderildi. Hesaplarında işlem yapılan 5 şirket ortağı da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
ABD’de olduğu belirlenen Tolga Basmacı hakkında da yakalama emri çıkartılarak, 49 sayfadan oluşan iddianameyle Samsun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 8 sanık hakkında bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık yapmak ve bankacılık kanununa muhalefet etmek suçlarından 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
SON MODEL CİPİ VARDI
Samsun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk kez hakim karşısına çıkan sanıklar, banka müfettişleri tarafından hazırlanan raporlarda kendileriyle ilgili suçlamaların asılsız olduğunu söyledi.
Tutuklu yargılanan bankacı İsmail Özakar savunmasında “Müfettişler, banka müşterilerinin daha önce kullandıkları kredileri bile hesaplamışlar. Hazırladıkları raporu kabul etmiyorum. Benim bankada kredi onaylama, EFT, hesaba para geçme, havale yapma gibi yetkim yok. Tolga ile birbirlerimizin müşterilerinin evraklarına karşılıklı olarak imza atardık. Benim bu suçla bir ilgim bulunmuyor” dedi.
Şirketleri üzerinden para aklandığı ileri sürülen İsmail Dirican ise, “Tolga’yı bankaya gidip gelirken tanıdım. Kendisi sürekli pahalı ve lüks otomobillere biniyordu. En son BMW X5’i vardı. Kolunda 10 bin liralık saati bulunuyordu. Ailece zengin olduklarını Samsun’da 10- 15 tane dairelerinin olduğunu söylüyor ve Çorum’a da 3-4 milyon liralık kağıt fabrikası yapmak için fizibilite çalışması yapıyordu. Kariyer yapmak için bankada çalıştığını söylüyordu. Benim hesaplarıma, banka müşterilerinin hesaplarından aktarılmış para yoktur” diye konuştu. Tutuksuz sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.
Duruşmaya katılan ve hesaplarından kredi kullanılan şirket sahipleri ise bankanın mağduriyetlerini giderdiğini belirterek sanıklardan şikayetçi olmadıklarını söyledi. Mahkeme, tutuklu iki sanığın tahliye taleplerini kabul etmeyerek, gelmeyen tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.