Güncelleme Tarihi:
MİLYONLARCA gencin geleceğinde önemli bir dönüm noktası olacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yazı dizimizin son gününde, sözü uzmanlara bırakıyoruz. YGS, 24 Mart Pazar günü tüm yurtta 167 sınav merkezinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak. Bu yıl 1 milyon 923 bin 33 adayın 1 milyon 851 bin 326’sı 2013-YGS’ye girmek için, 71 bin 707’i ise sınavsız geçiş hakkı için başvurdu. YGS’de 160 soru için 160 dakika verilecek. Üniversite adaylarının bu çok önemli sınav öncesi son günlerini nasıl değerlendirmeleri gerektiğini, konunun deneyimli uzmanları anlattı. Ayrıca sınava girmeden önce ve sınav sırasında yapmanız gerekenleri, puannızın nasıl hesaplanacağını, hangi bölümden kaç soru geleceğini de bu yazımızda bulacaksınız...
- Yasin Bulduklu (ÖSYM Sınavlar Daire Başkanı): “Ne kadar rahat olursanız, o düzeyde başarılı olursunuz. Bilgilerinizi pekiştirmek için bu günden itibaren yeni konular yerine bildiklerinizi tekrar edin yeterli. Deneme sınavları artık moralinizi bozmasın. Son 3 gün ders çalışmayı bırakın, defter kitap, deneme, testi erişilemez hale getirin. En önemlisi sınavdan 2-3 gün önce stresten özellikle uzak durun. Zor sporlardan veya vücut bütünlüğünü bozacak aktiviteleri yapmayın.”
STRESTEN UZAK DURUN
- Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): “YGS’ye sayılı günler kala en büyük destekçinizin aileniz olması gerekiyor. Türkiye’deki aileler o kadar telaşlı ve kaygılı ki bu kaygı-endişe çocuklarına da yansıyor. Babalar değil ama özellikle annelerin bu duruma büyük katkı sağladıklarını düşünüyorum. Sınav var diye evine misafir kabul etmeyen ve misafirliğe gitmeyen, televizyonu kaldıran, çocuğunun arkadaşları ile görüşmesini engelleyen onlarca aile biliyorum. Anne babalar her şeyin başının sağlık olduğunu unutmamalı. Sınava az kaldığı için evdeki düzeni değiştirmeyin. Her zamanki gibi davranmaya devam edin. Anne babaların çocuklarını başkalarıyla kıyaslamaları, sınava hazırlık sürecinde yapılacak en büyük yanlış olur. Birinci basamak sınavı hiçbir şeyin sonu değil, tam tersi başlangıcıdır. YGS’de istenilen performans yapılamasa bile LYS ile telafi edilebileceği, YGS’nin katkısının yüzde 40, LYS’nin yüzde 60 olduğu unutulmamalı.”
Siz Hürriyet’e sorun uzmanlar yanıtlasın
SINAVDAN önce veya sonra egitim.hurriyet.com.tr’ye girerek, uzmanlara sınavla ilgili sorularınızı sorabilir, online cevaplarını alabilirsiniz. Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Okan Üniversitesi Eğitim Kurumları Tanıtım Müdürü Servet Gülsün Şirin sınavla ilgili sorularınızı online olarak yanıtlayacak. 24 Mart YGS sonrası doğru ve yanlış cevaplarınızla tahmini puanınızı hesaplayabilirsiniz. LYS sonrasında da Puan Hesaplama Sihirbazını kullanabileceksiniz. Tercih döneminde de Meslek Rehberi ile uzmanlardan, farklı bölümler hakkında bilgi alabiecek, tercihlerinize yön verebileceksiniz.
BİLİYOR MUSUNUZ
Puan barajlarını aşmak zor mu?
- YGS sonrasında adayların 6 farklı puanı hesaplanıyor. Bu 6 puan türünün herhangi birinden 140 puan barajını geçen aday sınavda başarılı sayılıyor; ancak sadece açıköğretim programlarını ve sınavsız geçişten boş kalan önlisans programlarını tercih edebiliyor. Lisans programlarını tercih etme hakkı yok.
- YGS’de herhangi bir puan türünde 180 ve daha yüksek bir puan alan aday, isterse YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilir veya haziranda yapılacak LYS’lere girebilir.
140-180 puan için kaç soru çözmeli?
- Adaylar YGS’de yüzde 10 ortalama başarıya ulaşırsa, yani 4 testin her birinden 4’er net çözerse 140 puan barajını aşar.
- YGS’de 4 testin her birinden 8’er net çıkaran aday, yüzde 20 başarıya karşılık gelen 180 puan barajını aşar. Herhangi bir YGS puanı 180 ve üzerinde olan aday, LYS’lerin tümüne girme hakkı kazanır.
- LYS sonrasında oluşan MF, TM, TS, DİL puanlarında 180 puan barajını aşanlar lisans programlarını tercih hakkı kazanırlar.
- Aday sayısı gözünüzü korkutmasın. Geçen yıl dört testin ikisinden yarımşar net çıkaramadığı için puanı hesaplanmayan (sıfır çeken) 50 bin 805 kişi vardı. Ücretini ödemesine rağmen sınava girmeyen her yıl en az yirmi bin kişi olur.
YGS’de bu yıl neler sorulacak?
- Türkçe testinde “Türkçeyi kullanma gücü” ile ilgili ve 9.sınıf Dil ve Anlatım dersi konularından oluşacak 40 soru sorulacak.
- Temel Matematik’te “matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü” ile ilgili 32 matematik 8 geometri sorusu olacak.
- Sosyal Bilimler testinde 15 Tarih, 12 Coğrafya, 8 Felsefe ve 5 tane de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu yer alacak.
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu alanlar bu 40 soruyu çözecek.
- Okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan veya farklı müfredatla alan adaylar 36. sorudan başlayıp 40.s oruda biten Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını değil, yerine 41.sorudan başlayan 5 Felsefe sorusunu çözeceklerdir.
- YGS’de çözeceğiniz her soru hem YGS hem LYS puanlarınızın hesaplanmasında kullanılacak. Bu nedenle ne kadar çok doğrunuz olursa, LYS’deki avantajınız o kadar artacaktır.
Sınava girmeden bunları unutmayın
SINAVA giriş belgelerinizi, ais.osym.gov.tr internet adresinden, size özgü şifreniz ile sınavdan en geç 2 gün öncesine kadar edinin.
m Nüfus cüzdanınızda fotoğrafınız bulunmalı ve TC Kimlik numaranız yazılmış olmalı. Bunlar yoksa ya da bilgileriniz güncel değilse vakit geçirmeden nüfus müdürlüklerine başvurun.
- Sınav salonunu sınav gününden önce görün.
- Sınav günü, trafik olabilir.
- Sınava giderken rahat kıyafetler giyinin.
- Yanınıza elektronik ya da mekanik hiçbir şey almayın. Kalem, silgi, peçete, şekerleme ÖSYM tarafından verilecek. Sadece şeffaf pet şişede suyun binaya alınmasına izin verilecek.
- Soru kitapçığı ve cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları dağıtıldıktan hemen sonra doldurun. Soru kitapçık numarasını cevap kâğıdına kodlamayı unutmayın.
SINAV SALONUNDA BUNLARA DİKKAT!
- Kimlik kontrolü yapılarak sınav salonuna alınacaksınız ve giriş belgenizde belirtilmiş olan sıraya oturacaksınız.
- Giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı sıranın üzerine bırakmanız istenecek. Salon başkanı sınavda uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verecek.
- Daha sonra size görevliler kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, şeker dağıtacak. Ardından cevap kağıdı verilecek.
- Cevap kağıdında kılavuzda örneğini gördüğünüz gibi fotoğrafınız, adınız soyadınız ve TC kimlik numaranız olacak.
- Cevap Kâğıdının sol tarafında yukardan aşağıya doğru 4 bölüm var; bunlardan üstteki iki tanesi doldurulacak. Ayrıca cevap kağıdında TC Kimlik numarasının yazılıp kodlanacağı bölümü doldurun.
- Soru Kitapçığı numarası dışında cevap kâğıdında doldurulması gereken bölümleri doldurun.
- Soru kitapçıkları paketi sınav salonunda açılacak. Sınava girecek her öğrenci için ayrı bir kitapçık hazırlandı.
- Kitapçıklardaki sorular aynı fakat soruların ve seçeneklerin sıraları farklı olacak.
- Soru kitapçığının numarasının doğru yazılıp kodlanması çok önemli; kodlamanın altında bir de onay bölümü var: Doğru kodladım, kodlaması.
- Soru kitapçığınızı mutlaka kontrol edin.
SORUYU DOĞRU OKUYUN, ANLAYIN
- Soruda neyin sorulduğunu iyi anlarsanız daha çabuk ve doğru çözersiniz. Acele okunan sorular size başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir.
İLK 15 DAKİKADA BUNLARI YAPIN
- Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimi ilk 15 dakikasıdır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bildiğiniz, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlayabilirsiniz.
- Her test sonunda bir dakika dinlenin. Sınav süresinin uzun olduğunu göz önüne alırsanız, her testin sonunda bir dakika gözlerinizi ve beyninizi dinlendirmeye çalışın, beyninizi boşaltmaya çalışın.
TURLAMA TEKNİĞİNİ DENEYİN
m Sınavda sorulacak soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal sorular. Yüzde 20’si zor, yüzde 10’u çok zor oluyor. Sınavlarda kullanılacak küçük tekniklerle başarı oranını artırmak mümkün. Özellikle turlama tekniği zamanın değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Önce kolay soruları çözün, sonra da size zaman kaybettirecek sorulara dönün.
BİTTİ