OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 11, 2003 00:00
ÇoÄŸunluÄŸu memur bir grup çalışan üzerinde yapılan araÅŸtırmada, ''fast food'' türü gıda tüketenlerin yüzde 60.8'inin döneri tercih ettiÄŸi belirlendi.Gazi Ãœniversitesi Mesleki EÄŸitim Fakültesi Aile Ekonomisi ve Beslenme EÄŸitimi Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Nevin Åžanlıer ile AraÅŸtırma Görevlisi Nurcan Yabancı, Ankara'da çalışanların ''fast food tercih nedenleri, tüketim sıklıkları ve sosyal davranışlarını'' konu alan bir araÅŸtırma gerçekleÅŸtirdiler.  18-50 yaÅŸları arasındaki yüzde 62.5'i memur, yüzde 24.7'si işçi ve yüzde 12.8'i serbest meslek sahibi olan 105'i kadın toplam 222 çalışan kiÅŸiyle yapılan araÅŸtırmada elde edilen sonuçlardan derlenen bilgilere göre, katılımcıların yüzde 31.1'i ''pratik olması'' nedeniyle ''fast food''u tercih ettiÄŸini bildirdi. DiÄŸer çalışanların yüzde 26.1'i ise ''zorunluluk'', yüzde 22.5'i ''eve gidipyemek yiyememe'', yüzde 20.3'ü de ''kısa zamanda hazır olmasını'' tercih nedeni olarak gösterdi.  En çok ''fast food'' tüketilen öğün olarak öğle yemeÄŸi yüzde 61.7 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 18.5 ile akÅŸam, yüzde 12.6 ile de ara öğünler takip etti. Sabah kahvaltısında ''fast food'' türü gıdalarla beslenenlerin oranı ise yüzde 7.2 çıktı.  Çalışanların yüzde 46.9'u ''her gün 'fast food' yediÄŸini'' belirtirken, yüzde 27.9'u ''haftada bir'', 10.8'i ''15 günde bir'', yüzde 11.7'si ''ayda bir'', yüzde 2.7'si de ''yılda bir kez'' tükettiÄŸini bildirdi.  Mesleklere göre ''fast food'' tüketimine bakıldığında da memurların yüzde 46.8'i, işçilerin yüzde 52.7'si, serbest meslekle uÄŸraÅŸanların ise yüzde 35.7'sinin bu tür gıdalarla beslendikleri anlaşıldı.  Tercih edilen besin dağılımında ise yüzde 60.8 ile döner ilk sırayı alırken, bunu sırasıyla hamburger, lahmacun, pizza, köfte ekmek, patates kızartması, pide, tost, soÄŸuk sandviç, poÄŸaça, sosisli sandviç gibi gıdalar takip etti.  YetiÅŸkin bireyler daha çok döner, lahmacun, pide, köfte ekmek gibigeleneksel besinleri, çocuk ve adölesanlar da hamburger, patates kızartması ve kola gibi mönüleri yeÄŸliyor.            RESTORAN TERCÄ°H NEDENLERÄ°Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â AraÅŸtırmaya katılan çalışanların ''fast food'' restoranları tercihinde yüzde 33.8 ile ''servis hızı'' ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 28.6 ile ''yiyeceklerin lezzet ve kalitesi'', yüzde 15.3 ile ''dekor ve atmosfer'', yüzde 9.9 ile ''servis elemanlarının yaklaşımı'', yüzde 9 ile de ''popüler bir yer olması'' izledi.   Restoran seçiminde ''temizlik ve hijyen'' ise, yüzde 3.2 ile son sırada yer aldı. Katılımcı erkek ve kadınların ''Beden Kitle Ä°ndeksleri'' (BKÄ°) deÄŸerlendirildiÄŸinde de erkeklerin yüzde 19.7'si, kadınların ise yüzde11.4'ünde ''hafif ÅŸiÅŸmanlık'' olduÄŸu saptandı.Â
button