Çalışanların çoÄŸu döneri tercih ediyor

Güncelleme Tarihi:

Çalışanların çoğu döneri tercih ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 11, 2003 12:50

Çoğunluğu memur bir grup çalışan üzerinde yapılan araştırmada, ''fast food'' türü gıda tüketenlerin yüzde 60.8'inin döneri tercih ettiği belirlendi.

Haberin Devamı

Gazi Ãœniversitesi Mesleki EÄŸitim Fakültesi Aile Ekonomisi ve Beslenme EÄŸitimi Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Nevin Åžanlıer ile AraÅŸtırma Görevlisi Nurcan Yabancı, Ankara'da çalışanların ''fast food tercih nedenleri, tüketim sıklıkları ve sosyal davranışlarını'' konu alan bir araÅŸtırma gerçekleÅŸtirdiler.Â

 

18-50 yaÅŸları arasındaki yüzde 62.5'i memur, yüzde 24.7'si işçi ve yüzde 12.8'i serbest meslek sahibi olan 105'i kadın toplam 222 çalışan kiÅŸiyle yapılan araÅŸtırmada elde edilen sonuçlardan derlenen bilgilere göre, katılımcıların yüzde 31.1'i ''pratik olması'' nedeniyle ''fast food''u tercih ettiÄŸini bildirdi. DiÄŸer çalışanların yüzde 26.1'i ise ''zorunluluk'', yüzde 22.5'i ''eve gidipyemek yiyememe'', yüzde 20.3'ü de ''kısa zamanda hazır olmasını'' tercih nedeni olarak gösterdi.Â

Haberin Devamı

 

En çok ''fast food'' tüketilen öğün olarak öğle yemeği yüzde 61.7 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 18.5 ile akşam, yüzde 12.6 ile de ara öğünler takip etti. Sabah kahvaltısında ''fast food'' türü gıdalarla beslenenlerin oranı ise yüzde 7.2 çıktı.

 

Çalışanların yüzde 46.9'u ''her gün 'fast food' yediÄŸini'' belirtirken, yüzde 27.9'u ''haftada bir'', 10.8'i ''15 günde bir'',Âyüzde 11.7'si ''ayda bir'', yüzde 2.7'si de ''yılda bir kez'' tükettiÄŸini bildirdi.

 

Mesleklere göre ''fast food'' tüketimine bakıldığında daÂmemurların yüzde 46.8'i, işçilerin yüzde 52.7'si, serbest meslekle uÄŸraÅŸanların ise yüzde 35.7'sinin bu tür gıdalarla beslendikleri anlaşıldı.Â

 

Tercih edilen besin dağılımında ise yüzde 60.8 ile döner ilk sırayı alırken, bunu sırasıyla hamburger, lahmacun, pizza, köfte ekmek, patates kızartması, pide, tost, soğuk sandviç, poğaça, sosisli sandviç gibi gıdalar takip etti.

Haberin Devamı

 

YetiÅŸkin bireyler daha çok döner, lahmacun, pide, köfte ekmek gibigeleneksel besinleri, çocuk ve adölesanlar da hamburger, patates kızartması ve kola gibi mönüleri yeÄŸliyor.   Â

       Â

RESTORAN TERCÄ°H NEDENLERİ   Â

     Â

AraÅŸtırmaya katılan çalışanların ''fast food'' restoranları tercihinde yüzde 33.8 ile ''servis hızı'' ilk sırada yer aldı. BunuÂyüzde 28.6 ile ''yiyeceklerin lezzet ve kalitesi'', yüzde 15.3 ile ''dekor ve atmosfer'', yüzde 9.9 ile ''servis elemanlarının yaklaşımı'', yüzde 9 ile de ''popüler bir yer olması'' izledi. Â

 

Restoran seçiminde ''temizlik ve hijyen'' ise, yüzde 3.2 ile son sırada yer aldı.

Katılımcı erkek ve kadınların ''Beden Kitle İndeksleri'' (BKİ) değerlendirildiğinde de erkeklerin yüzde 19.7'si, kadınların ise yüzde11.4'ünde ''hafif şişmanlık'' olduğu saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!