Çalışanlar Bekleme Salonu’nda

Güncelleme Tarihi:

Çalışanlar Bekleme Salonu’nda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2004 20:04

Bir çalışan tiyatrosu olan 'Altıdan Sonra Tiyatro' oyuncularının sahnelediği 'Bekleme Salonu' iş görüşmesi sırasında yaşananları anlatıyor. Senaryosu bir engel sonucu beklemekten vazgeçen üç kişinin kazanmak uğruna birbirlerini yok etmeyi göze almaları üzerine kurulu.

Bekleme odası dekorlu sahnede iş görüşmesi için bekleyen üç genç... Birden bire kapının yanlışlıkla üzerlerine kilitli olduğunu farketmeleri, iş görüşmesinin içerik değiştirmesine neden olur. Ama aslında bu, iş görüşmesinin parçasıdır...

Bu sahne, bir çalışan tiyatrosu olan Altıdan Sonra Tiyatro'nun sahnelediği tek perdelik oyunu 'Bekleme Salonu'nda geçiyor. Tiyatronun 12 üyesinin hepsi çalışanlardan oluşuyor. Gündüzleri işle mücadele eden çalışanlar, akşamları ve hafta sonları kendi tabirleriyle 'yarı profesyonel' olarak tiyatroyla ilgileniyor. Son oyunları 'Bekleme Salonu' ise insan kaynakları ve iş görüşmeleri üzerine.

Bekleme Salonu'nda Sevi Orakoğlu, Yiğit Sertdemir ve Onur Tuna rol alıyor. Kadim, oyunda aynı amaçla geldikleri bekleme salonunda karşılarına çıkan küçük bir engel sonucu beklemekten vazgeçen üç kişinin kazanmak uğruna birbirlerini yok etmeyi göze almalarının anlatıldığını söylüyor.

Altıdan Sonra Tiyatro'nun ismi oyuncuların hepsinin mesai saatlerinden sonra tiyatroyla ilgilenmesinden yola çıkılarak konulmuş. Beyoğlu'nda Halep Pasajı'nda bulunan Maya Sahnesi'nde provalarını yapıyor, oyunlarını sahneye koyuyorlar. Sahne tasarımı, ışık ve diğer teknik işleri kendileri yapıyorlar. Aralarında yaptıkları iş bölümü ile herkes bir işle ilgileniyor. Amatör bir tiyatro topluluğu olmakla beraber Altıdan Sonra Tiyatro'nun oyuncuları profesyonel tiyatrocuları aratmıyor.

TİCARİ AMACIMIZ YOK

Ticari bir amaçları olmadığını belirten Kadim, ‘‘Gece tiyatrosu fikriyle yola çıktık. İş dışında hem bir araya geliyoruz, hem de çok sevdiğimiz tiyatro konusunda birşeyler yapıyoruz. Üyelerimizin çoğu mühendis ağırlıklı. Oyunlarla sadece masraflarımızı çıkartmaya çalışıyoruz. Zaten her türlü ihtiyacımızı kendi imkanlarımızla karşılıyoruz’’ diyor.

İTÜ'lü gençler kurdu

Tiyatro dört yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğrenci olan gençler tarafından kuruldu. İTÜ'nün otomasyon bölümünde çalışan Gülhan Kadim (27) tiyatronun koordinatörü. Erkan Kortan (29) Mercedes'te eğitim uzmanı, Sevi Orakoğlu (26) gemi inşa mühendisi, Onur Tuna (26) inşaat mühendisi, Seda Özen Yürük (28) jeofizik mühendisi, Selin Girit Karadağ (26) televizyon programcısı, Aslı Can Kortan (29) mimar.

Hayata farklı gözle bakmamızı sağlıyor

Altıdan Sonra Tiyatro'nun üyelerinden Erkan Kortan, Tiyatro'nun kendileri için ikinci bir iş gibi olduğunu dile getirerek, hayatlarındaki ve işlerindeki her şeye farklı bir gözle bakmalarını sağladığını ifade ediyor. Onur Tuna'nın tiyatro grubuna girmesi ise üç yıl önce olmuş. İş dışında da çok fazla emek sarfetmelerine karşın tiyatronun kendisinin performans ve üretkenliğini artırdığına değiniyor. Seda Özen Yürük, tiyatronun insanları daha iyi tanımasına olanak tanıdığını belirtiyor. İş hayatında insanların tavırlarını anlamasında ciddi bir etken olduğunu düşünüyor. Televizyon programcısı olan Selin Girit Karadağ ekran karşısında veriminin artmasına yardım ettiğini söylüyor. Aslı Can Kortan ise tiyatronun cümlelerin altında yatan şeyleri görmesine olanak tanıdığını belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!