Eray EROLLU/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2007 00:00
THY’de 4 günlük "grev oylaması"na 10 bin 500 çalışandan 9 bin 670’i katıldı. Sandıktan 5 bin 15 ’greve evet’, 4 bin 555 de ’greve hayır’ çıktı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Çalışanlar sendikaya inanıp, grev kararı aldı. Gerektiğinde lokavt kararını uygularız. THY’yi grev riskine atamayız" dedi. THY yönetimi, sendikanın 4 bin 555 ’hayır’ı da düşünmesi çağrısı yaptı.
TÜRK Hava Yolları (THY) A.O. ve THY Teknik A.Ş.’de pazartesi günü başlayan grev oylaması, dün saat 17.00’de sona erdi. THY çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği oylamadan, 460 oy farkla grev kararı çıktı. THY çalışanlarından 5 bin 15’i grevden yana oy kullanırken, 4 bin 555 çalışan da grevden yana olmadığını oylarıyla ortaya koydu. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Çalışanlar sendikaya inanarak grev kararı aldı. Şu andan itibaren sorumluluk sendikadadır. Masaya koyduğumuz son teklifin arkasındayız. Gerektiği an lokavtı uygularız" dedi.
OYLAMA 4 GÜN SÜRDÜ: Türkiye Sivil Havacılık Sendikası’nın (Hava-İş) toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almasının ardından, pazartesi günü saat 12.00’de Türkiye genelindeki 42 sandıkta başlatılan grev oylamasına THY ve Teknik A.Ş. çalışanları yoğun ilgi gösterirdi. Oy sayımı işlemi ise, her ildeki Bölge Çalışma Müdürlüklerinin görevlendirdiği müfettişler tarafından yürütüldü. Oylamaya 10 bin 500 çalışandan 9 bin 670’i katıldı. Oy kullanan çalışanlardan, 4 bin 555’i ’greve hayır’ 5 bin 15’i ’evet’ dedi.
THY’Yİ RİSKE ATMAYIZ: Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, dün saat 22.00’de Genel Müdürlük binasında oylama sonuçlarını açıklarken, "Çalışanlar sendikaya inanarak grev kararı aldı. Biz de daha önce aldığımız lokavt kararını gerektiği an uygulayacağız. Bu kadar büyük bir şirketi riske atamayız. Kısa vadeli çözümlerle önümü görmektense, uzun vadeli çözümlerle önümü görmeyi yeğlerim" diye konuştu.
BİRLİKTE AÇIKLADILAR: Karlıtekin, grev oylamasının sonuçlarının belirmesinin ardından THY Genel Müdürü Temel Kotil ve THY Teknik A.Ş Genel Müdürü İsmail Demir ile birlikte açıklama yaptı. Karlıtekin, THY’de greve ’hayır’ çıkabilmesi için 5 bin 100 oya ihtiyaç bulunduğunu ve bu oya ulaşılamadığını, THY Teknik A.Ş’de de benzer bir durumun söz konusu olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "3 Ağustos cuma günü geldiğimiz noktanın şirket imkanlarını zorlayarak gelebileceğimiz, esneyebileceğimiz en ileri nokta olduğunu beyanla ne bugün, ne yarın, ne greve ’evet’ çıktığında, ne de ’hayır’ çıktığında, ne de muhtemel bir grev neticesinde bu noktadan daha ileriye gitme imkanımızın bulunduğunu çok net bir şekilde ifade etmiştik. Bu yeni bir durum tabii. Şu andan itibaren sorumluluk sendika yönetimindedir. Kendileri de sonuçları değerlendireceklerdir. Biz masaya koyduğumuz teklifin arkasındayız."
YENİ MÜZAKERE OLABİLİR: Karlıtekin, Hava-İş Sendikası’nın son tekliflerini değerlendirip, yeni bir müzakere süreci başlatmasını beklediklerini de ifade ederek, "Bu müzakere sürecinde ufak tefek detaylar dışında ana hatlarıyla gelebileceğimiz bir noktanın olmadığını beyan etmiştik. Bizim inancımız şudur; olanda hayır vardır. Sonuç itibariyle, netice böyle olmuştur. Bu neticenin THY’ye, Türk milletine ve THY çalışanlarına hayırlar getirmesini diliyoruz."
Bundan sonra Ne olacak
Hava-İş Sendikası, sandıktan çıkan sonuç üzerine grev kararında ısrar ederse, THY yönetimine 6 gün önceden bildirmek koşuluyla grevi başlatabilecek.
Bakanlar Kurulu, "turizme ve ekonomiye darbe vuracağı" gerekçesiyle grevi 60 gün süreyle erteleyebilecek.
Hava-İş’in grevde ısrarlı olması halinde THY Yönetim Kurulu, daha önce aldığı lokavt kararını uygulama yoluna gidecek.
Grev ve lokavt durumunda THY tümüyle duracak. Lokavt uygulamasıyla birlikte, THY’nin çalışanlarıyla vedalaşması da gündeme gelebilecek.
Tüm bunlar olurken, yine de Hava-İş’le THY yönetiminin yeniden masaya oturması da söz konusu olacak.
Sendika ’evet’ deseniz de ’greve çıkmayız’ sözü verdi
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, bir soru üzerine Hava-İş Sendikası’nın tavrını şöyle değerlendirdi: "Çalışanlarımız herşeyin farkında. Sendikanın, ’siz greve evet deyin, greve evet demek grev yapılacak anlamını taşımaz, bizim işveren karşısında elimizi güçlendirir. Biz grev yapmayacağız’ şeklinde personele yaptığı beyanlar zannediyorum önemli rol oynadı."
Karlıtekin, ’Masaya ek 77 milyon YTL koyduk’ demişti
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, 3 Ağustos 2007’de yaptığı açıklamada, "Yaptığımız son teklifle bütçemizde 77 trilyon liralık ek ödemeyle karşı karşıyayız" demişti. THY yönetimi sunduğu son teklifte, önceki teklifle önerilen sosyal yardım, iyileştirmeler ve ilk yıl için yüzde 10 ücret artışı aynen korunmuş, ikinci yıl için ise oluşacak enflasyon rakamının bir puan üzerinde ücret artışı öngörülmüştü. Bunlara ek olarak, intibak süreleri tamamlanmamış tüm çalışanlar için intibak süreleri tamamlanana kadar aylık 120 YTL’lik sosyal yardımın yanısıra aylık brüt 100 YTL seyyanen ücret artışı teklif edilmişti. Hava-İş Sendikası ise, ücretlere yüzde 23.5 zam istiyordu.
Sendika sonucu iyi okusun
OYLAMA sonuçlarının açıklanmasının ardından, THY Yönetim Kurulu adına da bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, geçen 5 aylık süreçte Hava-İş Sendikası’yla uzlaşmaya varılamadığı hatırlatıralarak, şöyle denildi: "Oylama sonucunu hem çalışanlarımızın hem sendika yönetiminin iyi okuması gerekir. Her ne kadar sandıktan yeterince ’greve hayır’ oyu çıkmamış olsa da yaklaşık yarıya yakın çalışanımızın kararlı bir şekilde ’greve hayır’ demiş olması, aslında çalışanlarımızın büyük bölümünün kesinlikle grev istemediğinin göstergesidir."