Güncelleme Tarihi:
Bölgede kesilecek 168 bin 986 ağaç karşılığında 547 bin 800 ağaç dikilecek. Çaldağ’daki zengin ‘nikel’ madenlerinin ‘vahşi madencilik’ tarzında işletildiği ve havayı, suyu, toprağı geri dönülmez şekilde kirleteceği iddialarına yanıt veren Kantarcıgil “Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe imzasıyla ‘olumlu’ olarak kabul gören ÇED raporu, proje karşıtı gruplar tarafından geçmiş yıllarda yargıya taşındı. ÇED raporu, profesör seviyesinde bilirkişiler tarafından yeniden incelendi ve projenin çevreye zarar vermeyeceği, raporun yeterli olduğu belirlendi. İdare Mahkemesi de bu bilirkişi raporu üzerine yine oybirliği ile davayı reddetti” dedi.
MADEN İÇİN ARITMA SULAR KULLANILACAK
Çaldağ’da sürdürülebilir madencilik yapılacağını söyleyen Kantarcıgil, maden yüzünden tüm İzmir’in susuz kalacağı iddiasının aksine maden için Turgutlu ilçesine kurulacak bir arıtma tesisisinde arıtılmış suların kullanılacağını kaydetti. Kantarcıgil şirketinin tamamen yerli olduğunu vurgulayarak ‘paravan şirket’ iddiasını da reddetti. Çaldağ ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise maden için ilk iznin Bosphorus Nichel Madencilik adına 12.10.2005 tarihinde 764 hektar alanda açık işletme için verildiği, sonra isim değişikliği nedeniyle devirler olduğu, 01.01.2006 tarihinde de ÇED olumlu kararı çıktığı kaydedilerek şu bilgiler yer aldı:
BAKANLIK: SİT ALANI DIŞARIDA BIRAKILDI
“Alanda verilen izin miktarı toplam 10 adet, izin alanı ise toplam 340.8 hektardır. 15.01.2009 tarihinde iznin dayanağı olan Maden Kanunu’nun 7/1 maddesi Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla iptal edilmiştir. 30.04.2010 tarihli Manisa İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması kararı üzerine 31.05.2010 tarihinde verilen izinler de iptal edilmiştir. 30.06.2010 tarihinde, Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine, iptal ve yürütmeyi durdurma gerekçesi ortadan kalktığından şirket tekrar izin talebinde bulunmuştur. Talep incelenmiş ve 04.11.2011 tarihinde, İzmir II Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla 3. derece SİT alanı edilen 12.9 metrekarelik alanın dışarıda bırakılması, bu alan için gerekli tedbirler alınması ve alanın madencilik faaliyetlerinden etkilenmeyeceğine dair ilgili kurullardan gerekli izinlerin alınması şartıyla yaklaşık 329 hektarlık orman alanı için izin verilmiştir. Bakanlığımızca orman alanları için izinler verilmekte olup maden ruhsatı verme/iptal etme yetkisi Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ndedir. Kesilecek toplam ağaç adedi 168.986 olup karşılığında dikilecek ağaç adedi 547.800’dür.”