Güncelleme Tarihi:
Mehmet Eymür, ifade verirken mahkeme heyetine, ‘‘Daha sonra önünüze çıkar diye söylüyorum. Alaattin Çakıcı'yı da yurtdışı faaliyetlerde kullandık’’ diyerek şunları söyledi:
‘‘1987'de Tarık Ümit ile Alaattin Çakıcı'yı birlikte yurtdışı faaliyetine yolladık. Fakat planladığımız faaliyet gerçekleşmeyince geri döndüler.’’
Mahkeme başkanınının ‘‘Beceremediler mi’’ diye sorması üzerine Eymür, başka faktörlerin etkili olduğunu söyledi. Görevin içeriğini devlet menfaateleri gereği açıklayamayacağını belirten Eymür, operasyona şu anda Çakıcı'yla birlikte Fransa'da tutuklu bulunan adamı Muradi Güler ile bir iki adamının daha kullanıldığını, bunların başında da Yavuz Ataç'ın yeraldığını söyledi. Çakıcı ve ekibinin bu tür işlere yakın olduğunu ifade eden Eymür, o tarihlerde bu kadar da ünlü olmadığını vurguladı. Eymür, Çakıcı'yı Korkut Eken'in eğittiğini ifade etti. Eymür'ün ifadesinin ardından söz alan Yaşar Öz, Eymür'ün pek çok şey söylediğini ama kendisini tanıdığını söylemeyi unuttuğunu ifade etti. Öz, Eymür'le tanışmasını anlattı. Eymür ise Yaşar Öz'ü hatırlamadığını belirtti. Öz, kurucusu olduğu First Merchant Bank'ta Eymür'ün de hissesinin bulunduğuunu ileri sürdü. Banka kurulduğu sırada tüm finansmanı kendisini temin ettiğini anlatan Öz, ‘‘Daha sonra bankadan ayrıldım. Ümit, belki gerçekten belki de paramı vermemek için Eymür'ün bankaya ortak olduğunu söyledi. Eymür'ü tehdit olarak kullanmak istemiş olabilir’’ diye konuştu.
ÇATLI'NIN KULLANILMASI
Eymür, Çatlı'nın 1984 yılında MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş tarafından kullanıldığını söyledi. Çatlı'nın kullanılmasıyla ilgili yazışmanın Gündeş ile Ankara'da 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kızı Şenay Gürvit tarafından yapıldığını söyledi. Eymür, Çatlı'nın kullanılmasına muhalefet ettiğini, ancak müsteşar yardımcısı tarafından engellendiğini anlattı. Eymür, Ömer Lütfü Topal'ın yurtdışı ilişkilerini, yatırımlarını da takip ettiklerini , bilgileri de Kemal Yazıcıoğlu'na gönderdiklerini bildirdi.