Çakıcı yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Çakıcı yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeraltı dünyasının ünlü ismi, Türkiye'nin İnterpol'den kırmızı bültenle yakalanmasını istediği Alaattin Çakıcı, dün öğle saatlerinde Fransa'nın Nice Kenti'nde kumarhaneleriyle ünlü en büyük oteli Negresco'da yakalandı.

MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Bulgaristan'da geçen ay yakalanan ülkücü mafya babası Kürşat Yılmaz'ın ardından, dün kırmızı bültenle aranan Alaattin Çakıcı'yı da benzer bir operasyonla Fransa'da yakaladı. Fransız polisi ile ortak gerçekleştirilen operasyonda Çakıcı ile birlikte baş fedaisi Muradi Güler de, 7.65 çapında bir tabancayla ele geçti. Çakıcı yakalandığında yanında ünlü modacı Canan Yaka'nın şarkıcı Selçuk Ural'dan olan kızı Aslı Ural bulunuyordu.

ADIM ADIM OPERASYON

Aylardır Çakıcı'nın Türkiye'de temasta olduğu kişilerin cep telefonlarını dinleyen MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sadece bu konu için oluşturduğu özel ekipte dört gün önce alarm verildi.

İstihbarat önce Çakıcı'nın sevgilisi Aslı Ural ile birlikte Fransa'nın Akdeniz kıyısındaki Nice Kenti'nde bulunduğunu belirledi. Gelen ikinci bilgi MİT ve Emniyet'i yeniden hareketlendirdi. İstanbul'daki bir adamıyla cep telefonundan konuşan Çakıcı'nın bu kişiyle Fransa'da buluşacağı anlaşıldı. Ancak kısa süre sonra Çakıcı hedef şaşırtmak için buluşma yeri olarak Almanya, İspanya ve Fransa'yı gösterdi.

ÜÇ TİM YOLA ÇIKTI

Bu bilgi üzerine üç tim, bu üç ülkeye gönderildi. Çakıcı'nın Şaban isimli adamı ilk olarak Almanya'ya gitti. Çakıcı'nın bu adamını, yakın koruması Muradi Güler'in Alman asıllı karısı Berdra Güler karşıladı. Şaban ile bir süre görüşen Berdra Güler daha sonra tek başına Fransa'ya döndü. Bu arada Alman polisi de takibe yardımcı oldu. Çakıcı ise adamına ‘‘Fransa'ya gel’’ talimatını iletmesi üzerine tim alarma geçti.

Adım adım izlenen Çakıcı'nın yakın adamı önce Bordeaux'ya gitti. Nice'e geldiğinde bir süre çeşitli restoranları dolaştı ama beklenen buluşma gerçekleşmedi. Bir süre sonra adamının izlenmediğinden emin olan Çakıcı, beklenen buluşma için Nice'de kumarhaneleriyle ünlü en büyük oteli Negresco'da randevu verdi. Türk istihbarat birimleri oteli ablukaya aldı.

ÖNCE TANIMADILAR

Şaban isimli kuryenin burada iki kişiyle buluştuğunu belirleyen dedektifler saç biçimini değiştiren Çakıcı'yı önce tanıyamadılar. Ancak görevliler Çakıcı'nın alnın sağ tarafındaki yara izini görünce ve yanındaki Aslı Ural'yı tanıyınca, aylardır temasta oldukları Fransız polisine haber verilerek operasyon için düğmeye basıldı. Fransız polisi de dün saat 15.00 civarında Çakıcı, Güler, Ural ve ismi gizlenen adamını kıskıvrak yakaladı. Operasyonda karısı Berdra ile yakalanan Muradi Güler'in üzerinden de bir tabanca çıktı.

DİPLOMATİK PASAPORT

Çakıcı'nın üzerinde 17 bin mark ve Nedim Acar adına düzelenmiş kırmızı pasaport bulundu. Çakıcı diplomatik dokunulmazlık sağlayan pasaportu ileri sürerek bırakılmasını istedi, ancak, Fransız polisi, Çakıcı'yı Kırmızı Bülten'deki parmak izini karşılaştırarak gerçek kimliğini kanıtladı ve tutukladı. Türkiyenin Paris Büyükelçiliği ise haberi alır almaz, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda, Fransız makamlarına Çakıcı'nın serbest bırakılmaması için talepte bulundu. Sadece Cumhurbaşkanları, Başbakan, bakanlar, büyükelçiler ve konsoloslara verilen kırmızı pasaportun Dışişleri Bakanlığı tarafından verilebildiğini hatırlatan üst düzey bir emniyet yetkilisi, ‘‘Pasaportun soruşturmasını Dışişleri Bakanlığı yapacak’’ dedi.

SIRA İADE OPERASYONUNDA

Türk Emniyet'i ve İnterpol dün Çakıcı'nın yakalandığını Adalet Bakanlığı'na da bildirdi. Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'nun talimatı ile Dış İlişkiler ve Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü, anında iade operasyonunun düğmesine bastı. Çakıcı'nın iade işlemleri için harekete geçildiği ve dosyanın Fransız Adalet Bakanlığı'na iletileceği öğrenildi.

İade talebinin Fransız makamlarına ulaştırılmasından sonra Çakıcı, bu ülkede mahkemeye çıkarılacak. Bu aşamada Çakıcı hakkındaki iki ayrı gıyabi tutuklama kararı ve suç dosyaları, Türkiye'nin iade talebiyle birlikte Fransız Mahkemesi'ne sunulacak. Çakıcı'nın iade başvurusu iki ülke arasındaki anlaşma gereği ‘‘Acele kayıtlı işlerden olduğu’’ için Fransız Mahkemesi tarafından ‘‘öncelikle’’ sonuçlandırılacak. Fransız yetkililer, ‘‘Çakıcı, Fransa'da suç işlemediği için, iade talebi hemen yerine getirilir’’ dediler.

Bu işlemin de 2-3 ay sürebileceği ancak en kısa sürede sonuçlanması için Adalet Bakanlığı'nın ısrarlı bir takip yürüteceği kaydedildi. Bakanlık kaynakları, Çakıcı'nın kabarık suç dosyası nedeniyle iade edilmesinin beklendiğini belirttiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!