Çakıcı aftan yararlandı

Güncelleme Tarihi:

Çakıcı aftan yararlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2001 00:00

Engin Civan'ın yaralanması olayında azmettirici olduğu gerekçesiyle yargılanan Alaattin Çakıcı'nın davası ''4616 sayılı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'' gereğince ertelendi.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ''4616 sayılı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun'' nedeniyle, Alaattin Çakıcı'nın Engin Civan'ın vurulmasına ilişkin davasını incelemeye aldı.

Sanık hakkında ''Adam öldürmeye teşebbüse azmettirmek'' suçundan dava açıldığını, ancak olayı gerçekleştiren sanık Davut Yıldız hakkında ''Adam yaralama'' suçundan ceza verildiğini hatırlatan mahkeme heyeti, suç tarihinin de 19 Eylül 1994 olduğunu ifade etti.

Mahkeme heyeti, sanığın durumunun Şartla Salıverme Yasası'nın 1. maddesinin 4. fıkrasına uyduğu gerekçesiyle davanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verdi. Sanığın yargılanması için Fransız Adli Makamları'na yazılan muvafakat isteminin geri alınmasına karar veren mahkeme heyeti, sanık hakkındaki bu suçtan gıyabi tutuklama kararının da kaldırılmasını kararlaştırdı.

Çakıcı, ''Adam yaralamaya azmettirmek'' suçundan 3 ile 7.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Alaattin Çakıcı 5 yıl içerisinde benzer bir suç işlediği takdirde davası kaldığı yerden devam edecek.

Hıncal Uluç'un yaralanması

Hıncal Uluç'un yaralanması olayına ilişkin 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Alaattin Çakıcı'nın avukatı Şeyda Yıldırım'ın, Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı'na cezanın infazının düşürülmesi konusunda yaptığı başvuru da kabul edildi.

Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekli işlemleri tamamlayarak Şartla Salıverme Yasası'nın 1. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen 10 yıllık ceza indiriminin Çakıcı'nın cezasının infazına da uygulanmasını sağladı.

Alaattin Çakıcı, Hıncal Uluç'un 4 Mart 1994 tarihinde ayağından yaralanmasına ilişkin olarak ''Adam yaralamaya azmettirmek'' suçundan 13 Temmuz 2000 tarihindeki duruşmada, 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çakıcı'nın, her iki davasında da ''zaman aşımından düşme kararı'' verilmiş, ancak bu kararlar Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Bozma kararının ardından davaların görülmesine devam edilmişti. Alaattin Çakıcı'nın tutukluluğu, halen başka suçlar nedeniyle devamediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!