Çağlayan: Ar-Ge hizmetlerine ciddi teşvikler getiriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan: Ar-Ge hizmetlerine ciddi teşvikler getiriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2007 12:59

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TBMM'ye gönderilen bir tasarıyla Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) hizmetleri konusunda ciddi teşvikler getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Çağlayan tasarının içeriğinde, Ar-Ge hizmetiyle ilgili çalışacak personele ilişkin işveren hissesinin yarısının devlet tarafından karşılanması ve Tekno Girişim Sermayesi adı altında kefilsiz teminatsız bir kredi verilmesinin bulunduğunu bildirdi.

Bakan Çağlayan, Gazi Üniversitesinin (G.Ü) Gölbaşı Yerleşkesinde kurulan “Gazi Teknokent”in açılış törenine katıldı.
Açılıştan önce konuşan Çağlayan, 2013 yılı için hükümetin koymuş olduğu GSMH rakamı hedefinin 800 milyar dolar olduğunu, bu yılın sonunda ise TC devletinin son 5 yıllık süre içinde gösterdiği ciddi performansla, hiç kimsenin hayal dahi edemediği 489 milyar dolarlık bir GSMH rakamının yakalanacağını kaydetti.

5 sene önce söz konusu rakamın 184 milyar dolar olduğuna işaret eden Çağlayan, dünyada bu kadar hızla büyüyen bir ülke bulunmadığını söyledi.

2013 yılı için öngörülen 800 milyar dolarlık GSMH'nin yüzde 2'sinin ise Ar-Ge çalışmalarına ayrılacağını anlatan Çağlayan, bunun da 16 milyar dolar ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bazılarının “16 milyar dolar nedir ki” diye sorabileceğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

“AR-GE HİZMETLERİNE ÇOK CİDDİ TEŞVİK GETİRİYORUZ”

“16 milyar dolar, bugün AB üyesi olan Estonya'nın, Malta'nın GSYİH'sinden daha fazla bir rakamdır.

Bugünlerde TBMM'ye bir tasarı gönderdim. O tasarıyla Ar-Ge hizmetlerine çok ciddi bir teşvik getiriyoruz. Buna ilişkin iki ana başlığı size ifade edeyim. Bu teşvikle vergisel çok önemli, çok ciddi teşvikler geliyor. Aynı zamanda Ar-Ge ile ilgili çalışacak olan personelin işveren hissesinin yarısı devlet tarafından karşılanacak. Bunun yanı sıra Tekno Girişim Sermayesi adı altında kefilsiz teminatsız bir kredi imkanı sağlanacak.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığım döneminde çok önem verdiğim Sanayi Tezlerinin (SAN-TEZ) desteklenmesi projesi de çok önemli. Bu projeyle üniversitelerde, bilim adamlarının üniversite aleminin ve okuyanların ellerindeki projeler ve tezlerinin sanayinin emrine verilmesi, sanayide kullanılması ve bunun ticarileşmesinin sağlanması amacıyla oluşturulmuş bir çalışma.

Haberin Devamı

Şu anda 235 proje başvuru yapmış ve bunun 85'i kabul edilmiştir. Burada, çok önemli teknolojik gelişmeye esas alan, önümüzdeki günlerde, aylarda, yıl içinde belki göreceğiniz çok değerli sanayi ile ilgili teknolojik üretimler yapılacak. SAN-TEZ'e geçmiştekinden daha fazla değer vereceğiz.”

PATENT DEĞERLENDİRME AJANSI

Bakan Çağlayan konuşmasında, Türkiye'de yapılan patent çalışmalarına da değindi.
Türk Patent Enstitüsünde (TPE) çok ciddi çalışmalar bulunduğuna vurgu yapan Çağlayan, bu konuda iki önemli proje bulunduğunu kaydetti.

Bunlardan birisinin Patent Değerlendirme Ajansı adı altında bir ajansın kurulması çalışmalarının devam ettiğini belirten Çağlayan, bu ajansın patentlerin ticari değerlerinin tespiti, ticarileşmesini sağlamaya yönelik bir çalışma yapacağını kaydetti. Patent sayısı kadar verilen patentlerin ticarileştirilmesine de önem verdiklerini belirten Çağlayan, bu konuda yapacakları bir diğer çalışmanın ise bir Patent Akademisi kurulmasını sağlamak olduğunu bildirdi.

G.Ü teknokentinde çalışacak 50 firmanın buraya sıkışıp kalmamasını dileyen Çağlayan, bu firmaların daha sonra Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) bu işlerini çok daha büyüterek fabrikalara dönüştürmelerinin, kendilerini mutlu edeceğini söyledi.

TÜRKİYE'DEKİ TEKNOKENTLER

Türkiye'deki teknokentlerle ilgili de bilgiler veren Çağlayan, şu anda Ankara'da bulunan 5 teknokentin 15-25'e, Türkiye'de bulunan 28 teknokentin ise bin 28'e çıkması temenisinde bulundu.

Türkiye'de bulunan 28 teknokentten 18'inin faaliyette olduğunu, bu teknokentlerde 687 firmanın faaliyette bulunduğunu ve buralarda yaklaşık 9 bin 500 kişinin istihdam edildiğini bildiren Çağlayan, 18 teknokentte 2 bin 585 adet projenin ele alındığını ve 300 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anlattı. Çağlayan, söz konusu teknokentlerde 25 yabancı firma bulunduğunu sözlerine ekledi.

Türk sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı, G.Ü Teknoparkı Yönetim Kurulu Üyesi Veli Sarıtoprak da Ankara'nın 5., Türkiye'nin 28. teknokentinin açılışını yapmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından G.Ü Rektörü Prou. Dr. Kadri Yamaç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a bir şilt verdi. Daha sonra kurdele kesilerek teknokentin açılışı yapıldı. Açılışta küçük bir de kokteyl verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!