Güncelleme Tarihi:
Bundan iki yıl önce, 51 yaşında, anoreksiyaya bağlı böbrek yetmezliğinden hayatını kaybeden, TEKFEN Holding yönetim kurulu üyesi Leyla Akçağlılar’ın özel koleksiyonu-nun satışa çıkacağı müzayede, 28 Kasım Pazar günü yapılacak. Akçağlılar koleksiyonunun geliri ailesi tarafından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacak.
Barış AKPOLAT
PORTAKAL Sanat ve Kültür Evi, özel karışık koleksiyonlardan oluşan bu yeni müzayedesini Conrad Hotel’de bugün ziyarete açtı. Özel bir bölüm halinde satışa çıkacak olan Leyla Akçağlılar koleksiyonundan elde edilecek tüm gelir, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (Ç.Y.D.D.) bağışlanacak.
Tekfen Holding’in kurucularından Necati ve Cansevil Akçağlılar’ın 2008’de ölen kızı Leyla Akçağlılar’ın uzun yıllarda oluşturduğu koleksiyonda; bir kısmı kendisi için özel yaptırılan Herend, Meissen, Sevres porselenleri, Ayvazovski, Hoca Ali Rıza ve Sami Yetik’e ait peyzajlar, Prieur-Bardin imzalı oryantalist tablolar, ünlü hattat “Bakkal” Arif’in Hilye-i Şerif’i, çağdaş hattatların yazıları ile İngiliz, Fransız mobilyaları var.
Çocukluğundan
beri biriktirdi
Kardeşi Defne Akçağlılar, “Ablamın koleksiyoncu ruhu çocukluğundan gelir. Antikacılardan, müzayedelerden ve yurtdışından toplayarak büyük bir koleksiyona sahip oldu. Şimdi bu değerli koleksyonu satıyoruz. Müzayedenin gelirini ise ÇYDD’ye bağışlayacağız, çünkü ablam eğitime ve özellikle kız çocuklarının okumasına çok önem veriyordu. Ablam yıllarca muhtaç gençleri sessiz sedasız okuttu ve hepsiyle ve dersleriyle yakından ilgilenirdi.
Ablamın adını bu bağışlarla yaşatmak istedik ve altı aylık bir arayış sonucunda yıllar boyunca toplamış olduğu koleksiyonunu bir müzayedede satışa sunarak gelirini bir eğitim kurumuna bağışlamaya karar verdik. En uygun derneğin de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Fiyatlar düşük tutuldu
Raffi Portakal, müzayededeki eserlerin fiyatlarını, ilgi ve katılım artması için uygun tuttuklarını söylüyor: “Ülkedeki sanat tabanı ne kadar kuvvetlenirse toplumun kararları ve dayanışması da artar. Ülkemizde bununla alakalı bir gecikme var. Leyla Hanım’ın eserlerini sırf bu yüzden düşük tuttuk. Bu etkinliği bir sosyal sorumluluk projesi olarak düşündük ve sanatsal iletişim ve toplumun tabanının da sanatla haşır neşir olması için uğraştık. Eserleri tanıttığımız müzayede kitabında Leyla Akçağlılar’ın ev yaşantısını gösterebilmek için evinden görseller kullandık.”
Leyla Akçağlılar’ın koleksiyonunda porselen obje ağırlık olarak 196 lot eser var. Bu eserlerin fotoğraflarının hepsi tanıtım kitabında yer almamakla birlikte müzayede sırasında barkovizyondan gösterilecek. Müzayedenin tanıtım sergisi bugünden itibaren 27 Kasım Cumartesi gününe kadar 10.00 - 20.00 saatleri arasında Conrad Oteli International Lounge’da görülebilecek. Müzayede ise 28 Kasım Pazar günü saat 14.00’te başlayacak.
BAŞKA KOLEKSİYONLAR DA VAR
MÜZAYEDENİN Leyla Akçağlılar özel koleksiyonunun dışında başka koleksiyonlardan toplanan eserlerin açık artırmaya çıkacağı başka bir bölümü de var. 85 lotluk bu bölümde birçok tablo yer alıyor. “Bu bölümde ülkemizde sevilen, entelektüel bir çiftin yıllar içinde bilgi ve sevgiyle bir araya getirmiş olduğu tabloların yanı sıra başka özel koleksiyonlardan klasik, modern ve çağdaş Türk tabloları da yer almaktadır. Koleksiyonda Osman Hamdi Bey, Halil Paşa, Nazmi Ziya, Şevket Dağ, Cihat Burak ve İhsan Cemal Karaburçak, Burhan Doğançay, Alaaddin Aksoy ve Adnan Çoker gibi ressamların eserleri görülebilir” diyor Raffi Portakal.
Kabataşlı öğretmenden sergi
KABATAŞ Erkek Lisesi emekli resim öğretmeni ressam Mehmet Balta ‘6. Kişisel Resim Sergisi’ni aynı zamanda ‘Öğretmenler Günü’ olarak kutlanan bugün Kabataş Erkek Lisesi Hamdi Saver Salonu Fuayesi’nde açıyor. 28 Kasım tarihine kadar devam edecek sergi sabah 10.00’dan akşam 20.00’ye kadar gezilebilir.
Bienal İstanbul’u hatırlatıyor
İKSV tarafından düzenlenen 12. İstanbul Bienali etkinlikleri, 26-27 Kasım tarihlerinde düzenlenecek İstanbul’u Hatırlamak başlıklı konferansla başlıyor. Konferans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, 09.30 – 18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Konferansa, İstanbul Bienali’nin geçmiş küratörleri ve sanatçıları sunumlarıyla katılıyor. www.iksv.org/bienal
Nâzım’ın elyazısı şiir defterleri satılıyor
Hüseyin ÖZBALI / DHA
ANKARA’da yılın son müzayedesi 5 Aralık tarihinde Swissotel’de yapılacak. Muhsin Önder tarafından yönetilecek müzayedede şair Nâzım Hikmet’in 1921-40 yılları arasında yazdığı şiirlerini kendi elyazısı ile yeniden derlediği, toplam 239 sayfa ve 74 şiirden oluşan defteri, bazı şiirlerini yazdığı müsveddeler yer alacak. Nâzım Hikmet’in elyazısı ile derlediği, ‘Sesini Kaybeden Şehir’, ‘Kerem Gibi’, ‘Güneşi İçenlerin Türküsü’, ‘Yaşamak Kasidesi’, ‘Gece Gelen Telgraf’, ‘Mavi Gözlü Dev’, ‘Minnacık Kadın ve Hanımelleri’, ‘Karıma Mektup’ gibi 1921-40 yılları arasında yazdığı ünlü şiirlerini içeren defteri bulunuyor. Şairin, ‘24-1-1937 Ankara2 ibaresiyle başladığı ve bazı şiirlerinin altına tarih ve yer adı da koyduğu bu defterde kendisine ait şiirlerin yanı sıra çeşitli Amerikan şairlerinden 4 şiir tercümesi de yer alıyor.
Türkhan Paşa’nın enfiye kutusuna rekor fiyat
LONDRA’DA 29 Kasım tarihinde Christie’s tarafından düzenlenecek Rus Sanat Eserleri müzayedesinin en öne çıkan eseri, Henrik Wingstom imzalı rengârenk altın ve mine kaplı Faberge imparatorluk enfiye kutusu. Enfiye kutusu, 1913 yılının aralık ayında, Çar II. Nicholas adına St. Petersburg’daki büyükelçilik görevinin beşinci yılını tamamlamasını kutlamak için Türk diplomat Türkhan Paşa’ya (1846-1927) sunulmuş. 1919 yılında enfiye kutusu son kez el değiştirmiş ve şu anda sahibi olan aile tarafından satın alınmış. Nadide Faberge enfiye kutusunun 400-600 bin Pound (940 bin TL-1.410 bin TL) arasında bir fiyat ile satışa çıkması bekleniyor.
Çocuklar için sanat bienali
İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği tarafından ‘2010 Okullarda’ projesi kapsamında düzenlenecek olan ‘İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ 25 Kasım-25 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Sanat Limanı (Antrepo 5), Haydarpaşa Garı, Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi’nin mekân olarak kullanılacağı bienale, Beyoğlu’ndan Tuzla’ya, Kadıköy’den Sultanbeyli’ye 2500 okulun ve öğrencileri katılacak. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nde katılımcılar “Değişiyorum Farkında mısın?” konseptinden yola çıkarak çalışmalarını üretecekler. Bienalde, gençler ve çocuklar ürettikleri her biri birbirinden farklı, ilginç ve yaratıcı çalışmaları toplumla paylaşırken, bir sanat etkinliğinde izleyici değil sanatçı olarak yer alma fırsatını yakalayacaklar.
Bilgi’de edebiyat okulu başlıyor
İSTANBUL Bilgi Üniversitesi’nde profesyonel ve sürdürülebilir gelişim konularında farklı programlar düzenleyen Bilgi Eğitim’in edebiyat merkezli ilk programı 27 Kasım Cumartesi günü başlıyor. Edebiyatın yedi temel dalını, yazarların ve akademisyenlerin katılımı ile ele alan ‘Edebiyat Okulu 1- Edebiyatla Buluşma’ başlıklı program, tüm edebiyatseverlerin katılımına açık. Tüm edebiyat türlerinin, ortak bir konsept içinde katılımcılarla paylaşılacağı programda, ‘Şiir’ başlıklı sunumu Murat Belge, ‘Tiyatro’yu Bülent Somay, ‘Öykü’yü Sevengül Sönmez, ‘Deneme’yi İshak Reyna, ‘Roman’ı Hülya Alak, ‘Otobiyografi’yi Nazan Aksoy ve ‘Eleştiri’yi Süha Oğuzertem gerçekleştirecek.
Mommo’ya Madrid’de ödül
YÖNETMENLİĞİNİ Atalay Taşdiken’in yaptığı ‘Mommo-Kızkardeşim’ filmi, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen 8. Uluslararası Çocuk ve Genç Yetişkinler Film Festivali’nde (FICI) jüri ödülüne layık görüldü. Gerçek yaşam hikâyesinden esinlenen, senaryosunu ve yönetmenliği Atalay Taşdiken’in yaptığı film, daha önce Almanya, Ukrayna, Yunanistan, Ermenistan, Kazakistan, Arjantin gibi farklı ülkelerdeki film festivallerinden ödülle dönmüştü. Bu arada FICI’de, İranlı yönetmen İbrahim Foruzeş’in ‘Sevmek Zamanı’ ise en iyi film seçildi. A.A