Güncelleme Tarihi:
Çadırkentler, başkanlarını seçiyor. İlk seçim dün, Gölcük'ün Örçün Köyü'nde, 2 bin 500 kişinin yaşadığı çadırkentte yapıldı. 5 adayın çekiştiği seçimde başkanlığa emekli astsubay Hüseyin Köroğlu seçildi.
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin, depremzedelerin kendi seçtikleri heyetler tarafından yönetilmesini istemesi üzerine, çadırkentlerde seçim yapılıyor.
Korkunç depremde çok az binanın ayakta kaldığı ‘Donanma kenti’ ve halkın yüzde 90'ının çadırkentlerde yaşadığı Gölcük'te ilk ‘Çadırköy Başkanlığı’ seçimi, 300 çadırda yaklaşık 2 bin 500 kişinin barındığı Örçün Köyü'ndeki çadırkentte dün yapıldı.
Başkanlığa 5 çadırkent sakini aday oldu. Kıran kırana geçen seçim öncesi adaylar, jandamaya ait aracın megafonundan çadırkent sakinlerine hitap etti ve kendilerini tanıtıp bir anlamda seçim propagandası yaptı. Her çadırı temsilen bir kişi, el kaldırarak oy kullandı. Oy sayım görevlisi olan askerler de her aday için el kaldıranları tek tek saydı. Seçimde Deniz Kuvvetleri'nden malülen emekli olan astsubay Hüseyin Köroğlu 78 oyla başkan seçilirken, rakipleri Giray Kaya 48, Metin Dinç 25, Suna Turgay 15 ve Ahmet Yılman 12 oy aldı.
İLK DEMECİNİ VERDİ
Çadırkentin ilk başkanı Hüseyin Köroğlu yaptığı ilk açıklamada, çadırköyde tuvalet, banyo, mutfak, yağmur kanalları ve çadırların üzerlerine yağmur geçirmeyen naylon örtü gibi sorunlar bulunduğunu belirterek, bunların çözümü için çalışmaya hemen başladığını bildirdi.
Hüseyin Köroğlu ayrıca, çadırkentte erzak sıkıntısı çekildiğini, özellikle kahvaltılık peynir, reçel, yağ, yemeklik yağ ve kuru bakliyata ihtiyaç olduğunu, kısa sürede bunu temin edeceğini vaadetti.
Oyları jandarma saydı
Her çadırdan bir temsilci, adaylar için açık oy kullandı. Kalkan elleri jaendarma saydı ve o sonuçları açıklandı. Çadırkentin başkanı seçilen Hüseyin Köroğlu, yönetim heyetini de belirledi. Metin Dinç, Başkan Yardımcısı seçildi. Dinç'in çadırkentte tüm lojistik hizmetlerine başkanlık yapması kararlaştırıldı. Giray Kaya depo sorumlusu, Ahmet Yılman dağıtım sorumlusu, İsmail Balcı, Suna Turgay, Sabri Can, Metin Selçuk ve Hatice Gürcan depo görevlisi, Halit Selçuk, Erol Gürkan ve Osman Genç dağıtım görevlisi seçildiler. Çadırkentin genel bakım sorumluluğunu Haydar Hayat ve Yüksek Özkan, elektrik sorumluluğunu da Murat Kalkan ve Osman Büyükbudak üstlendi.
Depremzede çocuğa ‘vasi’ zorunluluğu
Depremde anne ve babasını kaybeden çocukların devletin yardımlarından yararlanabilmeleri, miras hakkı ve okul kayıtları için ‘‘vasi tayini’’ yapılması gerekiyor.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü Bülent İlik, dede, dayı, hala gibi birinci derecede akrabalarının bile hukuken çocukları temsil edemeyeceğini söyledi. Bu çocukların yakınlarının, vasi tayin edilmek üzere Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvurmakla yükümlü olduklarını bildiren İlik, ‘‘Bu konuda bilgi almak isteyenler bulundukları illerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri'ne başvurabilirler’’ dedi.
Çocukların deprem nedeniyle uğradıkları zararın tesbiti, sorumlulular hakkında suç duyurusu yapılması gibi konularda hukuksal yardım için Ankara Barosu ile diğer illerdeki barolara da başvurulabileceğine dikkati çeken Genel Müdür, ‘‘Bu tür çocukların mahkemelerde temsili için Ankara Barosu avukat görevlendirecek’’ dedi.