Güncelleme Tarihi:
Atlas Dergisi, 10 Nisan'da sponsorluğunu Vestel'in yaptığı Kuzey Kutbu yürüyüşüne hazırlanıyor. Özcan Yüksek ve Cemal Gülas'ın katılacağı geziye, Kuzey Kutbu'na yüreyerek ulaşan ilk ekipte yer alan Mikail Malakov rehber olacak. Böylece Yüksek ve Gülas, Kuzey Kutbu'na giden ilk Türkler ünvanını alacak. Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek ile bu zorlu geziyi konuştuk.
Neden Kuzey Kutbu?
Atlas Dergisi her zaman en uzak coğrafyaları gidilecek yerler olarak görür. Kuzey Kutbu da şimdiye kadar hiçbir Türk'ün gitmediği ve üstelik olabilecek en uzak yer. Tabii atlayıp bir helikoptere kutba inilebiliyor. Ama biz yürüyerek ulaşmayı hedefliyoruz. Orası sabit bir nokta değil aslında. Güney Kutbu'nda bir kutup noktasından bahsedilebiliyor; çünkü orada buzun altı kara. Ama Kuzey Kutbu'nda kara yok. Dolasıyla denizin hareketi ile, bizim kutup olarak belirlediğimiz nokta aslında yer değiştiriyor. Sanal bir nokta yani. Kutup bölgesi sonuçta tuzlu suyun donduğu ölçüde geçit veriyor. Yürüyerek gitmemizin amacı da bu ilginç noktaya mümkün olduğu kadar uzun bir mesafeden ulaşmak. Gidip Kuzey Kutbu resimlerini satın alıp, yayınlayabilirdik, biz o koşulları yaşamak istedik. Atlas okuyucularının beklediği samimiyete yanıt vermek istiyoruz.
Siz yürürken buzun kırılma olasılığı ya da ince bu tabakasına rastlama gibi sorunlar mı olacak?
- Daha çok büyük buz çatlaklarına rastlamak söz konusu. Bu nedenle haritada düz bir çizgi gibi görünen yolumuz aslında şimdiden kestiremediğimiz, zikzaklar çizecek.
Proje nasıl başladı?
- Malakov ile temas içindeydik. Ama kutup yolculuğu pahalı bir proje. Atlas'ın bütçesi ile karşılamak mümkün değildi. Türkler ilk kez kutba gidecekti. Bir Türk firmasının bize sponsor olmasını istedik. Sponsor arayışı ve takvim ayarlanması üç yılı buldu. Vestel firması sponsor oldu.
Ekip kaç kişi?
- Üç kişiyiz. Ben, fotoğrafçı arkadaşımız Cemal Gülas ve rehberimiz Mikhail Malakov. Malakov 90'lı yılların başında, ilk kez yürüyerek Kuzey Kutbu'na giden iki kişilik ekibin üyesi. Onlar Kanada'dan yola çıkıp, Bering boğazına kadar iki kara parçası arasında yaptılar yolculuklarını. İlkti ve çok zor bir yolculuktu. Gidiş geliş iki ay sürüyor. Bu sürede bir insanın malzemesini sırtında ve kızakta taşıması çok zor. Üstelik Malakov ve arkadaşı köpek de kullanmamışlardı. Biz bu yolculuğun ancak 150 ya da 200 kilometresini yürüyeceğiz. En az 10 gün sürecek.
Zor bir yolculuk olacak, sizi neler bekliyor?
- Everest zirvesinden daha zor birşey. Bu rehberimizin ifadesi. Ama risk açısından, Aladağlar'dan daha kolay. Çünkü zirve yaparken başınıza bir şey geldiğinde, kurtarma ekibinin size ulaşması çok güç. Ama bu yolculukta, Rusya'da kuracağımız bir merkezde telsizcimiz olacak, sürekli bağlantı sağlanacak. Bir tehlike anında helikopterin bize ulaşması daha kolay. Ama biz güneşi bir fotoğraf gibi göreceğiz. Oysa zirve yaparken yüksekte olduğunuz için güneş daha dik açı ile size ulaşır. Yolculuğumuz süresince hiç gece olmayacak ama ısı rüzgarla beraber eksi 50 - 60 dereceyi aşacak.
Yanınıza neler alıyorsunuz?
- Rehberimiz dağcılık kıyafetlerinin uygun olmadığını söyledi. Sadece bizim dağcılıkta kullandığımız çoraplar ve uzun kollu iç çamaşırlarımız, kutba uygun. Diğer tüm kıyafetler Kanada'da özel yapılıyor. Ayakkabılarımız çizme gibi, dağcılık ayakkabılarına benzemiyor. Kızağımız olacak, adam başı 65 kilo yükümüz var. Köpek kullanmayacağız. Bu Malakov'un yaklaşımı, biz de kabul ettik. Daha önceki faaliyetlerimizde kullandığımız kazaklarımızı, kaz tüyü giysilerimizi, güneş gözlüklerimizi kullanamıyoruz. En dış giyside gorateks kullanılır normalde ama bizim daha kalın bir malzeme kullanmamız gerekiyor. Çünkü yürürken ön tarafımızda, soğuk nedeniyle birkaç parmak kalınlığında bir buz tabakası oluşacak. Bu tabakanın kazınması gerekecek. Burun ve kulaklarımızın soğuktan özel olarak korunması gerekiyor, bunun için de özel kremler ve giysiler var. Soğukta çalışabilecek bir fotoğraf makinesi ve özel bir muhafaza içerisinde çalışacak bir kamera götürüyoruz.
Atlas okuyucuları Kuzey Kutbu yolculuğunu ne zaman okuyacak?
- Mayıs başında dönmeyi umuyoruz. Haziran en geç temmuzda Atlas dergisinde geniş olarak yayınlanacak.