Büyükşehir Meclisi imarı görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir Meclisi imarı görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Meclisi bugün yapılacak olağan toplantıda imar konusundaki teklifleri görüşecek.

Büyükşehir Belediye Meclisi bugün Birinci Başkan Vekili Ümit Özerol başkanlığında toplanıyor. 15 gün sürecek olan Kasım Olağan Toplantıları’nın ilk gününde imar konusundaki teklifleri görüşecek olan Meclis’in, incelenerek, rapor hazırlanmak üzere teklifleri ilgili ihtisas komisyonlarına havale etmesi bekleniyor. Meclis’in cuma günkü toplantısında da komisyonlardan gelecek olan raporlar üzerinde görüşmeler yapılarak karara bağlanacak. Gündeme alınan konuların yoğunluğu nedeniyle meclisin olağan toplantı süresinin sona ermesinden sonra da olağanüstü toplantılara davet edilmesi bekleniyor.

İstanbul’un geleceğini, imar planlarını, hizmet konularını belirleyen, belediye ve bağlı kuruluşlarının bütçelerini hazırlayan, kent yönetimi ile ilgili tüm kararları alan Büyükşehir Belediye Meclisi, 27 ilçe belediye meclisi üyeleri arasından, siyasi partilerinin seçimde aldığı oyla orantılı olarak belirlenen sayıdaki üyesinden oluşuyor. İlçe belediye meclisinin oturumlarına katılarak, ilçesiyle ilgili kararların alınmasını sağlayan meclis üyelerinin bir bölümü, Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi olarak kentin bütünüyle ilgili konuların ele alındığı oturumlara katılarak görüş belirtip, oyu ile alınan kararda etkili oluyor.

Başkan olmazsa

Büyükşehir Belediye Meclisi'ne Ali Müfit Gürtuna il veya ülke dışında bulunduğu ya da başka konularla ilgilenmek durumunda kaldığında yerine Birinci Başkan Vekili FP'li Ümit Özerol başkanlık yapıyor. Ümit Özerol’un oturuma katılamadığı günlerde de İkinci Başkan Vekili ANAP'lı Natık Buda meclise başkanlık yapıyor. Başkan vekilleri ve ihtisas komisyonları, dönem başında yapılan toplantıda, meclis üyeleri arasından, meclis üyelerinin oylarıyla belirleniyor.

Meclis, başta kentin imar durumu olmak üzere İstanbul’la ilgili tüm kararları alıyor. Meclisin aldığı kararlar İstanbul Valiliği tarafından onaylandıktan sonra uygulanıyor. Karar alınması gerekli konular, Büyükşehir Belediye Başkanı, Meclis üyeleri, belediyenin ilgili daire başkanları ve müdürleri tarafından Meclis Başkanlığı’na gönderiliyor. Teklif ve öneriler başlığı altında toplanan bu konular, meclis gündemine alınarak, toplantı günlerinde meclis üyelerinin görüşüne sunuluyor. Teklif ve öneriler önce meclis tarafından ilgili ihtisas komisyonlarına gönderilerek, üzerlerinde detaylı inceleme yapılması ve sonucun rapor haline getirilmesi sağlanıyor. Sonraki oturumda meclise ihtisas komisyonlarından gelen raporlarda, konunun incelendiği belirtilerek, kabul edilmesi veya reddedilmesi öneriliyor. Meclis üyeleri, komisyon raporlarını geldiği şekliyle onaylayabildiği gibi, değiştirerek de onaylayabiliyor veya reddedebiliyor.

Üye tam sayısının çoğunluğuyla toplanabilen Meclis’te kararlar oy çokluğuyla ya da tüm üyelerin katılımıyla alınıyor. Üyeler, toplantı öncesi yapılan grup toplantılarında alınan kararlar gereği birlikte oy kullandığı gibi, ender de olsa aykırı görüş ve oy belirttikleri de oluyor. Belediye başkanının partisine mensup üyelerin çoğunlukta olduğu meclis oturumlarında, belediye başkanının görüş ve istekleri doğrultusunda kararlar alınabiliyor. İktidar partisinin çoğunlukta olmadığı toplantılarda ise siyasi görüşlerine en yakın partiden destek arayışına girişiliyor. Destek, o partinin üyelerinden bir veya bir kaçını transfer etmek ya da birlikte oy kullanılmasını sağlamak şeklinde olabiliyor; geçen yıl iktidar partisi FP ile muhalefet partisi ANAP’ın birlikte oy kullanmaları gibi. Ancak bu dönem iktidar partisi olan FP mecliste çoğunluğu sağladığından, destek arayışına gereksinim duymuyor.

Valiliğin onayı gerekiyor

Belediye başkanı, mecliste alınan kararlara uymak zorunda olmasına karşın, 3030 Sayılı Yasa’nın büyükşehir belediye başkanlarına verdiği bir yetkiyi kullanarak, meclis kararını bir anlamda veto edebiliyor ya da alınan kararı tadilen onaylayabiliyor. Meclisin, belediye başkanı tarafından bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği bir karar üzerinde ısrar edilebilmesi için meclis üye tam sayısının üçte ikisi kadar üyenin, önce alınan karar doğrultusunda oy kullanması gerekiyor. Özellikle söz konusu karar muhalefet üyelerinin oy çokluğuyla alınmışsa, üçte iki çoğunluk sağlanamıyor. Belediye başkanının, meclisten istediği kararı çıkartıp, onayladıktan sonra, uygulayabilmesi için İstanbul Valiliği’nin onayına sunması gerekiyor. Meclisin, belediye başkanının isteği üzerine aldığı bazı kararlar, İstanbul Valilği tarafından iptal edilebiliyor. Tayyip Erdoğan döneminde, belediye mülklerinin satış yetkisi mecliste olmasına karşın bu yetkinin Belediye Başkanı’na devredilmesi biçimindeki bir karar İstanbul Valiliği tarafından, ‘Meclis yetkisini, belediye başkanına devredemez’ yorumuyla iptal edilmişti.

202 üyeli meclis

Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın başkanı olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi 202 üyeden oluşuyor. Üyelerin partilere göre dağılımı şöyle: ANAP: 43, FP: 96, DSP: 51, CHP: 12.

Büyükşehir Belediyesi’ne üye gönderen ilçe belediye meclisleri ve üyelerin partilere göre dağılımı ise şöyle:

Adalar (3 ANAP’lı)

Avcılar (4 DSP’li, 2 ANAP’lı, 1 CHP’li)

Bağcılar (6 FP’li, 2 DSP’li)

Bahçelievler (5 ANAP’lı, 2 FP’li, 1 DSP’li)

Bakırköy (6 ANAP’lı, 1 DSP’li)

Bayrampaşa (5 FP’li, 2 DSP’li)

Beşiktaş (4 ANAP’lı, 2 DSP’li, 1 CHP’li)

Beykoz (4 DSP’li, 2 FP’li, 1 ANAP’lı)

Beyoğlu (5 FP’li, 1 DSP’li, 1 CHP’li)

Eminönü (5 FP’li, 1 ANAP’lı)

Esenler (7 FP’li, 1 DSP’li)

Eyüp (5 FP’li, 1 DSP’li, 1 ANAP’lı)

Fatih (5 FP’li, 2 ANAP’lı, 1 DSP’li)

Gaziosmanpaşa (8 FP’li, 2 DSP’li)

Güngören (6 FP’li, 1 DSP’li, 1 ANAP’lı)

Kadıköy (3 CHP, 3 DSP’li, 3 ANAP’lı, 1 FP’li)

Kağıthane (5 FP’li, 2 DSP’li, 1 ANAP’lı)

Kartal (5 FP’li, 2 CHP’li, 1 DSP’li)

Küçükçekmece (5 DSP’li, 2 FP’li, 1 ANAP’lı)

Maltepe (3 ANAP’lı, 3 DSP’li, 1 FP’li, 1 CHP’li)

Pendik (6 FP’li, 2 DSP’li)

Sarıyer (4 ANAP’lı, 1 DSP’li, 1 CHP’li, 1FP’li)

Şişli (6 DSP’li, 2 ANAP’lı)

Tuzla (4 FP’li, 1 ANAP’lı, 1 CHP’li)

Ümraniye (6 FP’li, 1 CHP’li, 1 DSP’li)

Üsküdar (5 FP’li, 2 DSP’li, 1 ANAP’lı)

Zeytinburnu (4 FP’li, 2 DSP’li, 1 ANAP’lı).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!