Öznur KAYMAK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00
Tüm dünyada YouTube, MySpace, del.icio.us, Flickr, Bix.com, Second Life gibi internet sitelerinin önce efsaneleştiği, sonra da milyarlarca dolara el değiştirdiği hareketli bir yılı geride bıraktık.
Bu yeni dönemin bağımsız ve popüler siteleri, Yahoo, Microsoft ve Google gibi internet devlerinin gözdesi oldu. Rakip siteleri ele geçirmek isteyen bu büyük şirketler, siteleri satın almak için yarıştı. 2006’ya damgasını vuran YouTube, yarattığı video paylaşım çılgınlığının yanında, Google tarafından satın alınmasıyla da konuşuldu. Web dünyasındaki el değiştirmeler Türkiye’de ulaştı. Mynet ve Nokta.com şirketleri, alanındaki lider Türkçe siteleri sessiz sedasız satın aldı.
İnternet devlerinin kendilerine rakip ve popülaritesi yüksek siteleri satın almaları 2006’da alışıldık bir durum haline geldi. 2004’teki Yahoo-Google ayrılığı, bu rekabeti kızıştıran, site satışlarını hareketlendiren bir gelişme oldu. Yahoo, uzun süre arama motoru hizmetini aldığı Google ile işbirliği iki yıl önce bitirdi. Bu ayrılıktan sonra arama hizmetlerinde kendi teknolojisini kullanma kararı alan Yahoo, Google’a rakip oldu. Ve iki şirket arasında internete hakim olma mücadelesi başladı.
En son Google’ın YouTube’u satın almasıyla gündeme gelen web sitelerinin el değiştirme işi büyük bir rekabete dönüştü. Örneğin internet devi Yahoo, bu yıl da web sitesi satın almak için 2 milyar dolardan fazla para harcadı. Şimdi hedefleri yeni nesil internete öncülük eden genç ve popüler siteleri elinde toplamak. Google, geçen ekimde iddialı bir hamle yaparak Yahoo, Microsoft, Viacom gibi şirketlerin peşine düştüğü video sitesi YouTube’u 1.65 milyar dolara (2.3 milyar YTL) satın aldı. Microsoft ise, daha çok bilgi teknolojilerinde yenilikler üreten ve kurumsal çözümler sunan şirketleri satın alıyor.
SİTELER EL DEĞİŞTİRİRKEN AKILDA KALANLAR
Son olarak YouTube’u alan Google, YouTube’un yılın ilk altı ayındaki ziyaretçi sayısıyla Yahoo’nun video sitesini 90’a, MSN’inkini 40’a katladı. YouTube’la video paylaşımında rakiplerine fark atan Google, 2003’te de blog hizmetini başlatan Blogger.com’u satın almıştı.
Blog dünyasına girişte rakiplerinin gerisinde kalan Yahoo, Mart 2005’te blog, fotoğraf ve müzik paylaşımı, anında mesajlaşma gibi hizmetler sunan Yahoo 360 servisini tanıttı. 360 bünyesinde fotoğraf paylaşımı hizmeti de veren Yahoo, bu alandaki en büyük rakibi Flickr.com’u Mart 2005’te satın aldı. Etiketleme (tagging) yöntemiyle fotoğraf arama işine büyük yenilikler getiren Flickr.com’da, halen 320 milyon fotoğraf paylaşımda bulunuyor. Google’ın 2004’te satın aldığı Picasa.com bu alanda Yahoo’nun Flickr’ıyla rekabet ediyor.
Rakipleri gibi Web 2.0 uygulamalarına yönelen Yahoo Flickr’ın ardından del.icio.us.com’u satın aldı. Favori adreslerinizi kaydedip, sık kullandığınız sitelere internet üzerinden ulaşmaya imkan veren del.icio.us.com geçen yılın en popüler sitelerinden biriydi. Aralık 2005’te Yahoo bünyesine katıldı.
Yahoo, daha önce bünyesinde kişisel web siteleri yaratmaya imkan veren GeoCities’i, 1.36 milyar dolara ticari arama motoru Overture’u, e-ticaret aracı sitesi Kelkoo’yu, takvim oluşturma ve paylaşma sitesi Upcoming.org’u, e-ticaret sitesi Alibaba.com’u satın almıştı.
Açık artırma sitesi E-Bay’in PayPal ve Skype’ı, American Online’ın, internet tarayıcısı Netscape’i satın alması, üç büyük şirketin dışındaki diğer satın almalar.
TÜRK SİTELERİNİN DEĞERİ AÇIKLANMIYORGoogle’ın ekim ayında video sitesi YouTube’u satın almasının üzerinden çok az geçmişti ki, Türkiye’de de benzer bir satış gerçekleşti. Ankara merkezli Nokta.com, popüler Türk video paylaşım sitesi izlesene.com’u satın aldı. İnternet sitelerini ölçümleyen Alexa Research’a göre izlesene.com Türkiye’de en çok tıklanan 32. web sitesi durumunda.
Nokta.com’un satın aldığı bir diğer site fotokritik.com. Bu amatör sitede, üyeler çektikleri fotoğrafları yükleyip birbirlerini eleştirebiliyor. İnternet alanında yatırım yapan Mynet ve Nokta.com şirketleri, yeni bir site kurup, belli bir popülerliğe ulaştırmanın, olgun bir siteyi satın almaktan daha maliyetli olduğu görüşünde.
En ünlü Türkçe portallardan Mynet de dünyadaki bu akımından geri kalmadı ve üç Türk sitesini bünyesine kattı. Mynet, Alexa Research’ün verilerine göre dünyanın en çok tıklanan ilk 500 sitesi içinde yer alıyor. 4 buçuk milyon üyesi bulunan Mynet’in sayfaları ayda 180 milyon kez görüntüleniyor. Mynet, içeriğinde sinema bölümü bulunmasına rağmen beyazperde.com’u,
film fragmanları yayınlayan fragman.tv’yi ve 600 bin üyesi bulunan popüler yarışma sitesi bilgiyarismasi.com’u bünyesine kattı. Ekrem Teymur ve Gültekin Gülses’in kurduğu bilgiyarismasi.com’un Mynet bünyesindeki ismi bilenkazanir.com oldu. Mynet, satın aldığı siteleri halihazırda sunduğu servisleri zenginleştirmek için kullanacak.
Burak EVREN / MYNET Pazarlama ve Ürün Geliştirme Yöneticisi
SİTE ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZİnternette interaktivite ve tüketici bağlılığı artıyor, giderek daha etkili bir iletişim mecrası haline geliyor. Bu durumda site satışlarının hızlanması da sürpriz değil. Bu hareketlilik, önümüzdeki birkaç yılda artacak. Popüler internet sitelerinin el değiştirmesinde kilit bir nokta var: Bu siteler çok kısa sürede büyük bir kitleye en etkin şekilde ulaşımı sağlıyor. Bu sebeple, hem reklamverenler hem de bu internet kullancılarına mal ve hizmet ulaştırmaya çalışan markalar açısından bu siteler büyük önem taşıyor.
El değiştiren sitelerin reklam gelirlerine bakıldığında çok büyük rakamlara ulaşmadığı görülüyor. Aslında burada yatırım bu sitenin yakın gelecekte yaratacağı gelir potansiyeline yapılıyor. Sıfırdan bir site kurmanın ve başarıya ulaştırmanın maliyeti, popüler bir siteyi satın almaktan daha yüksek. Beyazperde.com Türkiye’de yaratıldı ve dünyada kendi alanındaki en iyi 10 site içinde gösteriliyor. Daha kaliteli bir sinema servisi verebilmek için beyazperde.com’u ve onu tamamlayan fragman.tv’yi satın aldık. Gizlilik anlaşması gereği sitelerin değerini açıklayamıyoruz. Ancak, yurtdışında konuşulan rakamların çok altında.
Burçin DİDİNEDİN / NOKTA.COM Genel Müdürü
AMAÇ REKABETİ YOK ETMEKİnternette bireyin, iletişimin ve paylaşımın ön plana çıktığı bir sürece geçiliyor. Fotoğraf, video, blog içeriği ve sosyal ağ platformları ön plana çıkıyor. Google, Yahoo, Microsoft gibi bu alandaki büyük şirketler kullanıcı odaklı içerik sunan hizmetleri yani Web 2.0’a öncülük eden projeleri bünyelerine katıyor. Örneğin Google’ın YouTube’u almasındaki temel hedef rekabeti yok etmek. Çünkü başarısı kanıtlanmış siteleri satın almak rakipler için bir tehdit oluşturur.
Biz de yatırımlarımızı aynı yönde yapıyoruz. Bu alanda "İlk giren" avantajı çok önemli, sonradan girenler tutunamıyor ve pazardaki harcamaları artıyor. 2004’te arama teknolojileri geliştirmeye başladık. Bilgi.com arama motorumuz hizmete girdi. Arama servisinin yanında kaliteli içerik sunabilmek için, kullanıcı sayısını ve gelirlerini geliştirebileceğimiz siteler satın aldık. Yurtdışındaki hizmetlerle rekabet edebilen, fark yaratan sitelerle ilgilenmeye devam edeceğiz. Satın aldığımız fotokritik.com ve izlesene.com’u da bu sebeplerle seçtik. Sitelerin satış rakamlarını açıklayamıyoruz. Bence 2007, web sitesi alım ve satışlarının artacağı, girişimcilerin çoğalacağı bir yıl olacak ve sitelerin ticari değerleri de artacak.