Büyükdoğum'a genetik laboratuvarı

Güncelleme Tarihi:

Büyükdoğuma genetik laboratuvarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2004 10:22

Bebeklerin genetik rahatsızlıklarının anne karnında teşhis edilebilmesi için Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genetik laboratuvarı kuruldu.

Haberin Devamı

Türkiye’deki Genetik laboratuvarları arasında en gelişmişi olarak dikkati çeken merkez, genetik rahatsızlık ihtimali bulunan hamileliklerin incelenmesi için Türkiye’deki tüm devlet ve üniversite hastanelerine hizmet verecek.

500 MİLYARLIK YATIRIM YAPILDI

Hastane Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu, kurulan "Moleküler Genetik Laboratuvarı"na Türkiye’de sadece iki hastanede bulunan "Mikoarray" cihazından aldıklarını belirterek, cihaz ile aynı anda 400 hastanın testlerinin güvenli biçimde yapılabildiğini söyledi. Leyla Mollamahmutoğlu, çok gelişmiş cihazlarla modern bir genetik merkezi kurduklarını kaydetti. 500 milyarlık yatırımla "Mikroarray" adı verilen çok özel bir cihaz aldıklarını belirten Mollamahmutoğlu, böylece pek çok genetik rahatsızlığın bebek daha anne karnındayken belirleneceğini bildirdi.

Mollamahmutoğlu, Türkiye’de genetik
rahatsızlıklardan en çok talasemi, meme kanseri, kistik fibroz, trombofilik rahatsızlıklar ve işitme kaybının görüldüğünü kaydetti. Mollamahmutoğlu, şunları söyledi:

"Ünitemizde aynı anda 400 hastanın kan yoluyla genetik tetkikleri gerçekleştirilebilecek. Ayrıca yeni doğan bir bebeğin rutin kontrolleri de 4 saat gibi kısa bir süre içinde yapılacak. Amacımız, dünyanın en hızlı gelişen bilim dalı olan genetiğin tüm imkanlarını kullanabilmek. Bu merkezin kurulmasıyla birlikte sorunlu gebelik yaşayan ailelerin problemlerine dahi iyi ve etkili yaklaşımlar oluşturulabilecek."

Haberin Devamı

RİSKE ERKEN KONTROL

Gebelik takibi sırasında fetüste genetik bir hastalıktan şüphe duyulduğunda, ailenin genetik bir hastalık riski taşıdığında ya da akraba evliliği gibi durumlarda hastaları özel takibe aldıklarını ifade eden Mollamahmutoğlu, "Böyle durumlarda gerekli tetkikleri yaparak hastalara kendilerini gelecekte nelerin beklediğini ve ailedeki tekrarlama riski hakkında bilgi veriyoruz ve bunların tedavisi için yol gösteriyoruz" dedi.

Hastanenin Moleküler Genetik Laboratuvarı’nda 3 uzman hekim, 4 biyolog ve bir de kimyager çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!