Güncelleme Tarihi:
DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER
Elde edilen bulgulara göre, Phobos Mars’ta yaşanan çok büyük bir patlama sonucunda oraya çıktı.
Gök bilimciler, Mars’ın iki uydusu Phobos ve Deimos’un asteroit kuşağında yer alan asteroitler olduğunu ve zamanla Mars’ın yörüngesine girdiklerini düşünüyordu. Ancak İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen konferansta sunulan bulgular, Phobos’un Mars’ın yerçekimsel gücü tarafından parçalanan eski bir uydusunun kalıntıları olabileceğini gösterdi.
Bilim insanları ayrıca, Mars’ın yüzeyinde gerçekleşen büyük bir gök taşı çarpışmasının ortaya çıkardığı toz ve kayalarla Phobos’u ortaya çıkmış olabileceğini belirtti. Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Express uzay aracının, Phobos üzerinde yakın kızılaltı dalgalar kullanarak yaptığı incelemeler, gök cisminde bulunan maddelerin karbon içerikli göktaşları içerdiğini ortaya koydu.
Karbon yoğunluğu zengin filosilikat adlı materyalin Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağından geldiği düşünülüyordu. Ancak son bulgularla Dünya’ya çarpan ve Phobos’da bulunan gök taşları arasında benzerlik bulamadı.
İtalya Astrofizik Enstitüsü’nden Dr. Marco Guiranna, Phobos’un yüzeyinde bulunan maddelerin Mars’n yüzeyinde bulunan maddelerle benzerlik göstediğini ve uydunun sahip olduğu ısı ve sıvı yoğunluğuyla bu maddelerin yapısını koruduğunu söyledi.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet