Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:00
Hatırlayacaksınız, Dünya Markası İstanbul Kampanyası projesini bir yıl kadar önce duyduk. 40 seyahat acentası ile beş yıldızlı otellerin genel müdürleri, İstanbul Forum adını verdikleri bir sivil inisiyatife girişmişlerdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Türkiye Otelciler Birliği gibi meslek örgütlerinin de desteğini alarak. Geçtiğimiz 10 Ekim'de atağa geçtiler.
Bir grup turizmci geçtiğimiz günlerde Londra ve Hamburg'da, İngiliz ve Alman kamuoyunu etkileyecek isimlerle toplantılar yapıp davetlerde biraraya geldiler. Ve durmadan tek bir şey anlattılar: İstanbul! Bu, dünyanın 18 ayrı şehrinde yapılacak İstanbul reklamlarının ilk adımı. Kampanyanın ikinci önemli etkinliği İstanbul Shopping Festival ise 1-28 Şubat arasında İstanbul'da gerçekleşecek. Kampanya, dünyanın etkin gazetelerinin dış politika editörlerinin İstanbul'da ağırlanmasıyla sürecek: Dünyaca ünlü sinema yönetmenleri, bilim adamları İstanbul'a davet edilecek. Bir İstanbul şarkısı bestelenecek.
CEYLAN PİRİNÇÇİOĞLU (İstanbul Forum Sözcüsü) Camili imajın yanına kiliseleri tarihin yanına gökdelenleri ekledikBu kampanya için uzun zamandır hazırlanıyoruz. 11 Eylül olaylarından sonra İstanbul'daki otellerin doluluk oranları yüzde 30'lara kadar düşünce çalışmalara hız verdik, geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Şu karara vardık: Yüksek gelirli grupların bulunduğu ülkelerde, etkin kişileri kamuoyu oluşturmak için devamlı bilgilendirerek İstanbul'u değişik yönleriyle gündemde tutalım. İstanbul gerçekte bir dünya kenti olmasına rağmen, Türkiye imajı içinde kayboluyor. Dünya seyahat pazarında her olaydan olumsuz şekilde etkileniyor. Deprem olur etkilenir, bir mahallesinde bir bomba patlar etkilenir, 11 Eylül olur rezervasyonlar iptal edilir. İstanbul, aslında New York ve Londra'yla yarışacak kadar dünya kenti niteliği taşıyan bir şehirdir. 24 saat süren canlı bir sosyal hayat, eğlence yaşamı, içinde binbir çeşit lezzeti barındıran köklü bir mutfak geleneği, 2700 yıllık tarihsel birikimi, iki cihan imparatorluğun başkenti olma özelliği, kozmopolit yapısıyla bulunmaz bir şehirdir. Elbette sorunları ve eksiği var. Ama sorunlar yavaş yavaş aşılıyor. Kentin tarihi her köşesi için hayata geçirilecek restorasyon projeleri yapılıyor. İstanbullu kentine sahip çıkıyor. İstanbul, bugüne kadar cami silüetleriyle dünyaya tanıtıldı. Biz yeni bir konsept oluşturduk. Kuleler, kiliseler, manastırlar, havralar, gökdelenler, uluslararası pazara giren markalar, Haliç'te yarış yapan 18 kürek takımı, hokey takımları, atak üstüne atak yapan futbol, dünya rekorlarına imza atan yüzücüler, dünya çapında şairleri, romancıları, sinemacıları, ayrıca modacıları, zengin iş dünyası ile İstanbul'un modern yüzünü dünyaya tanıtmaya karar verdik. Bunun için lafı kısa kestik, somut, kesin, uygulanabilir bir program çizdik ve hemen hayata geçirmeye başladık.
Şehrin bugününü keşfedinİstanbul'u çok yönlü tanıtmayı hedefleyen kampanya dahilinde bir de dünya basını için bir dosya hazırlandı. Mesela iş dünyası bölümünde uluslararası bir Türk markası olan Mavi Jeans'ın hikayesi konu ediliyor. Spor'da Dünyanın Derinliklerindeki Kadın olarak Yasemin Dalkılıç anlatılıyor. Kırdığı rekorlar, National Geographic, CNN, BBC, NBC, EuroSport gibi medya devlerinin yaptığı söyleşiler yer alıyor. Sanat'ta Yaşar Kemal, Orhan Pamuk ve Latife Tekin var. Türk müziği zenginliğinin de anlatıldığı bu bölümde, İstanbul'un bir müzik, edebiyat ve şiir başkenti olduğundan söz ediliyor. Şehir yaşamı İstanbul'un nasıl bir dünya şehri olduğunun kanıtı: Techno clubler, barlar, tavernalar, jazz kulüpleri, Beyoğlu, Sultanahmet, Galata, rakı, Babylon, kış ve yaz bahçeleri, Haliç, partiler, Kariye Müzesi, Kızkulesi...
Ünlü sinemacılar davetliİstanbul Forum'un en iddialı hedeflerinden biri, dünyanın en önemli sinema yönetmen ve senaristlerini İstanbul'da ağırlamak. Bunun için Türk sinemacılara iş düşecek. Organizasyonu ve davet giderlerini Forum üstlenecek ama ev sahipliğini Türk sinemacıları yapacak. Bu davet sırasında, Türk sinemasını ve İstanbul konulu yapımları konu alan İngilizce CD'ler, kitaplar basılacak. İstanbul için bir
film platosu haritası çıkarılacak, yönetmenler bu haritadaki yerleri ziyaret edecek. Bir de evsahipliğini Türk profesörlerin yapacağı ve dünyadan tanınmış rektörlerinin katılacağı toplantılar hedefleniyor.
İstanbul Shopping Festivali1 Şubat 2002'de İstanbul'da uluslararası bir alışveriş şenliği başlayacak. 28 Şubat'a kadar sürecek festivali Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve İTO ortaklaşa organize ediyor. İstanbul'u yılın her mevsiminde canlı tutmayı hedefleyen bu festival çerçevesinde, oteller, uçak biletleri indirimli olacak. Alışveriş merkezlerinde yüzde 50'ye varan indirimler yapılacak, metro, belediye otobüsleri, deniz otobüsleri, gemi turları, demir yolları, deniz yolları, müzelerde indirime gidilecek. Alışveriş için İstanbul'a gelen yerli ve yabancı misafirler TAÇ Vakfı'nın Sultanahmet'te hazırlamakta olduğu yeni ışık gösterisi sürpriziyle karşılanacak. Maydanoz Showland, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Halk Dansları topluluğunun gösterileri indirimli olacak. Program çerçevesinde İdil Biret, Fazıl Say, Sezen Aksu, Tarkan, Serdar Ortaç, Sertap Erener gibi ünlü sanatçılar konserler verecek.
BAŞARAN ULUSOY (TÜRSAB Başkanı) Uluslararası turizmin barış pasaportu İstanbulBugün tüm Türkiye yılda toplam 10 milyon civarında turist çekiyor. Oysa Prag'ı yılda 20 milyon turist ziyaret ediyor. İstanbul'a 20 milyon turistin gelmesi, ülkemize yaklaşık 25 milyar dolar gelir sağlar. Çeşitli projeler yaptık. Öncelikle, tarihi yarımadayı tek bir yönetim altında toplama önerisini gündeme almalıyız. Bölgesel koruma projeleri kapsamında, tarihi yapı sahiplerine onarım için teknik destek ya da kredi imkanı sağlamalıyız. Anıtsal yapıların etrafını açıp, suriçinde tek bir baraka bile bırakmamalıyız. Suriçinde, büyük ya da küçük bütün endüstriyel yapıları hızla bölgeden taşımalı, onlardan boşalan alanlara turizme yönelik yeni fonksiyonlar kazandırmalıyız. Bunun için bir İstanbul Yasası çıkarmalıyız. Yakında bir İstanbul Markası İçin Kurultay düzenlemeyi planlıyoruz. Zannediyorum önümüzdeki baharda bunu yapabiliriz. Tüm ilgili bakanlarımızı, valimizi, belediye başkanlarımızı bu toplantıya çağıracağız. Murat Belge'den Atilla Dorsay'a, Turgut Cansever'den Mehmet Yaşin'e, Semavi Eyice'den Çelik Gülersoy'a kadar herkesi bu konudaki önerilerini almak için davet edeceğiz. Kurultayın sonunda ortaya çıkan somut önerileri rapor haline getirip, sivil toplum kuruluşlarına, işadamlarına, bilim çevrelerine ve hükümet yetkilerine sunacağız. Projenin hayata geçirilmesi için takvim isteyecek, ve sonuçlana kadar olayın peşini bırakmayacağız. Çünkü İstanbul, uluslararası turizmin barış pasaportudur. Özellikle çevremizdeki Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Suriye, Irak, İran, Kuveyt, Dubai, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden İstanbul'a turist çekebilmeliyiz. Çünkü geçmişte her birinin kaderi bu şehirde kesişti.