Güncelleme Tarihi:
Tsouros, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı ve Avrupa Ulusal Sağlıklı Şehirler Ağları Çalışma Toplantısı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 1. Yıl Konferansı'nın açılış töreninde, sağlıklı birey ve sağlıklı toplumlar oluşturmanın, sağlık kuruluşları dışında çalışan kişilerin de görevi olduğunu belirterek, toplantının bu amaçla düzenlendiğini söyledi.
Kentlerin yoksulluk, çarpık yapılaşma ve benzeri çok sayıda sorunun bulunabildiği alanlar olduğuna dikkati çeken Tsouros, şöyle konuştu:
“Kentler, yoğunlaştırılmış şekilde hem zaaflarımızı hem de insanlara hayatlarını tatmin edecek unsurları yaşama geçirecek imkanlar tanır. Bir kasırgayla insanlığın yoksullukla, felaketle karşı karşıya kalabileceğini gördük. Oradaki insanlar en büyük bedeli ödüyor.
Bundan bir ders çıkarmak gerekiyor. Hakkaniyet, katılımcılık, dayanışma, dünya çapında geçerlidir. Bizim projemiz Avrupa'da ve bütün dünya ülkelerinde geçerli bir projedir. Ulusal politikalar, sağlık alanında adım atılmasına engel değil. Esas olan kentlerdir. Kentler, insan hayatını etkileyen tüm fonksiyonları kapsıyor.”
“BURADA BİR 'UYAN BORUSU' ÇALIYOR”
Tsouros, toplantıda görüşülecek bir numaralı konunun, afetler ve olağanüstü durumlarla ilgili hazırlıklar olduğunu, bunun ne kadar önemli olduğunun farkına varmak gerektiğini belirtti. Tsouros, “Bu çalışmanın içinde seller, depremler, kasırgalar da var. Burada bir 'uyan borusu' çalıyor. Büyük bir grip salgınıyla karşı karşıyayız. Buna dikkat etmek durumundayız. Çalışmalar yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde olmalı” dedi.
İnsanların yaşadığı ortamların sağlık üzerinde önemli etkiye sahip olduğuna dikkati çeken Tsouros, Avrupa'daki kentlerin de Türkiye'dekiler gibi sağlıklı şehirleşme açısından önemli sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Tsouros, toplantıda kentsel tasarımın insanların sağlıklı şekilde yaşayabilmeleri için nasıl düzenlenebileceğinin tartışılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Olağanüstü durum var... Afetlere hazırlıklı olmalıyız. Bu, çok önemli. Burada bir 'uyan borusu' çalıyor. Büyük bir grip salgınıyla karşı karşıyayız. Buna tüm ülkelerin ve yerel yöneticilerin her şeyiyle hazır olmaları gerekiyor.
Obezite de çağımızda önemli bir sorun haline geldi. Özellikle çoçukların sorunu. Avrupa'da büyük bir sorun haline geldi. Bunun bedeli çok kötüdür. Bunun için kentlerimizi düzenlerken insanların daha fazla fiziksel aktivitede bulunabilecekleri şekilde düzenlemeliyiz.”
Tsouros, Bursa'yı Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı'nın bir parçası olarak görmekten mutluluk duyduklarını da ifade etti.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ÇELİK
AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik de insanın, dünyadaki tüm varlıklar içinde en mükemmeli olduğunu belirterek, ruh ve beden sağlığından yoksun bırakıldığında, başta insanlık olmak üzere, yaşam için gerekli unsurlarda ciddi kalite kayıplarının meydana geldiğini ifade etti.
Çelik, sağlıklı şehirlerin ruh ve beden sağlığına sahip bireyler tarafından kurulduğunu ve yaşatıldığını ifade eden Çelik, Sarayı Devrimi'yle birlikte başlayan, özellikle yeni yüzyıldaki baş döndürücü gelişmelerin, kırsal alandan kentsel alanlara hızlı bir göç akışına yol açtığını anlattı. Bu durumun, altyapısı yetersiz olan kentlerde ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Çelik, ”Bu gelişmeler, sağlıklı kentler projesini gündeme getirmiştir. Sağlıklı şehirler sorunu, küreselleşen dünyada ulusların sorunu olmaktan çıkmış uluslararası bir sorun olarak karşımızdadır” dedi.
Bursa Valisi Nihat Canpolat da Türkiye'nin Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı'na katılan ilk kentinin Bursa olduğunu belirterek, bundan mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.
“BÜYÜK BİR FIRSATTIR”
Bursa Büyükşehir Beyediye Başkanı Şahin ise Bursa halkına daha iyi koşullarda, yaşanabilir bir kent sunmak amacıyla 1995 yılından bu yana Sağlıklı Şehir Projesi yolunda yürüyen Büyükşehir Beediyesi'nin 2000 yılında DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı 3. Dönem üyeliğine kabul edilerek Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi.
Başarılı çalışmalarını devam ettirerek 2004 yılında 4. dönem üyeliğine de kabul edilen Büyükşehir Belediyesi'nin sağlıklı şehir olma yolunda gösterdiği çabanın, İtalya'nın Udine kentindeki toplantıda meyvelerini verdiğini ifade eden Şahin, 34 ülkeden 99 kentin üst düzey politikacıları, belediye başkanları ve sağlıklı şehir temsilcilerinin, sağlıklı ve güvenli kentler oluşturmak için Bursa'da buluşmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Şahin, şunları söyledi:
“Bu toplantı, uluslararası alanda önemli bir sürece giren Türkiye'nin Avrupa ülkelerine kendini en iyi şekilde tanıtması için ayağımıza kader gelen büyük bir fırsattır ve biz Bursa şehri olarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz, ülkemizi başarıyla tanıtacağız. 4 gün boyunca tüm katılımcılarla birlikte şehrimizi nasıl daha kaliteli yaparız, halkımızın sağlığına nasıl katkılar koyabiliriz gibi sorulara yanıt aramak için yoğun bir çalışma programına girdik.”