Bütün yollar sizden sorulur

Güncelleme Tarihi:

Bütün yollar sizden sorulur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2010 10:36

Kadınlar için harita okumayı bilmez, erkekler için ölse yol sormaz derler. Artık her ikisi de mesele değil, çünkü navigasyon cihazları sayesinde kimse kaybolmuyor. Cihazlar, verdiği sesli komutlarla yardımcı pilotluk görevini üstleniyor. Bulunduğunuz noktadan aradığınız adrese kaç kilometre yol olduğunu, kaç saatte varacağınızı da gösteriyor.

Haberin Devamı

Yurtdışında uzun zamandır yaygın olan navigasyon cihazları, üç yıldır Türkiye’de de yaygınlaştı. Daha önce sürekli yollarda olan kamyon şoförleri, taksiciler, kargo şirketleri tarafından tercih ediliyordu. Bugün 40’a yakın markanın onlarca modeli satılıyor. Bunlar arasında hem kalitesi hem de fiyat aralığı ile Garmin, Tomtom, Piranha, Navking, Navitech, Mio, Navigon ve Next öne çıkıyor. Sürekli gelişen ve yenilenen navigasyon cihazlarında artık sadece yol haritası yok. Fotoğraf çekmeye, müzik ve DVD oynatmaya, radyo dinlemeye ya da televizyon izlemeye de olanak tanıyorlar. Haliyle fiyat aralığı da açık; 150 lirayla 1200 lira arasında değişebiliyor.

YANLIŞ YAPMAKTAN KORKMAYIN

Peki, bu cihazlar nasıl çalışıyor? Her cihazda üç ya da altı tane uydu bağlantısı var. Bağlantı sayısındaki fark, yolu tanımlama hızını ve adresin bulunabilirliğini etkiliyor. Adresi girdiğinizde, sistem uydu ile bağlantı kurup önce sizin dünya üzerinde hangi noktada olduğunuzu belirliyor. Sonra eğer harita kapasitesi ve uydu sayısı yetiyorsa gideceğiniz noktayı tespit edip seçenek sunuyor. Otobandan ya da ara sokaklardan giden yolu tercih etmek size kalmış. Eğer güzergahın ortasında fikir değiştirir ya da yanlış yere saparsanız, navigasyon cihazı hemen size yeni bir seçenek bulup doğru yola sokuyor. Bu arada yolu size sesli tarif ediyor. Yani haritayı gözle takip etmenize gerek yok. Navigasyon cihazlarının kurulumu da çok basit. Herhangi bir tekno marketten aldıktan sonra vantuzlu taşıma kolunu otomobilinizin camına yapıştırıyorsunuz. Cihazı da üzerine yerleştiriyorsunuz. Tüm yazılımları yüklü olduğundan ekstradan bir işlem yapmaya da gerek yok. Yeni yol haritalarını, modelin kampanyasına göre ya internetten ücretsiz yüklüyorsunuz ya da 40-70 lira arasında bir fiyata sahip olabiliyorsunuz.

NE İŞE YARAR

Haberin Devamı

* Yol sorma derdine son verir.* En kısa ve uygun güzergahı belirleyerek, ulaşılmak istenen yere zamanında varılmasını sağlar.* Zamandan kazandırır. * Acil ihtiyaç durumlarında hastane, benzin istasyonu, ezcane gibi merekezleri bulmanızı kolaylaştırır.* Kendinden emin ve rahat bir şekilde yolculuk edilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Yayalar da kaybolur

Navigasyon cihazlarını çantada taşımak da mümkün. Ama tabii, en fazla altı saate kadar çıkabilen şarjları bitene kadar. Böyle bir ihtiyacınız varsa, navigasyon sistemini destekleyen bir cep telefonu almak en iyisi. Nokia S60 serisi telefonlarındaki ücretsiz navigasyonuyla öne çıkıyor. Sony Ericsson Elm, Sony Ericsson Satio, LG Electronics BL40 newchocolate, Sony Ericsson Xperia X10, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5230, Nokia E72, Motorola Milestone, Nokia X6 32GB, Nokia N97 de bu hizmeti sunuyor. HTC, Blackberry ve iPhone 3GS 32 GB, tercih edilebilecek diğer marka ve modeller. Ancak uygulamaları yüklü olmadığından internetten indirmek gerekiyor. Asus A10, Android 2.1 işletim sistemine sahip. Hem araç içinde, hem yaya olarak kullanılabiliyor. Özel geliştirilen araç kiti ile telefon konuşmaları araçtaki hoparlörden gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Mio Moov 360Ekran: 4.3 inç dokunmatikÇözünürlük: 480x272 piksel Pil süresi: 2.5 saatHarita: Türkiye ve 38 Avrupa ülkesiBluetooth: VarMüzik çalar: YokAğırlık: 171 gr.

Piranha VoyagerEkran: 4.3 inç dokunmatik Çözünürlük: 480x272 pikselBellek: 2 GBArttırılabilir hafıza: VarPil süresi: 4 saatHarita: 3D TürkiyeBluetooth: VarMüzik çalar: VarAğırlık: 195 gr.

Navitech PXB215FEkran: 4.3 inç dokunmatikÇözünürlük: 480x272 pikselBellek: 2 GBArttırılabilir hafıza: VarPil süresi: 4 saatHarita: 3D Türkiye Bluetooth: VarMüzik çalar: Var + DVD çalarAğırlık: 152 gr

Next Ye-g 828 PlusEkran: 4.3 inç dokunmatikÇözünürlük: 480x272 pikselBellek: 1 GBArttırılabilir hafıza: VarPil süresi: 4 saatHarita: Türkiye Müzik çalar: Var + DVD çalarRadyo: VarAğırlık: 202 gr.

Haberin Devamı

TomTom XL 2Ekran: 4.3 inç dokunmatikÇözünürlük: 480x272 piksel Bellek: 1 gbArttırılabilir hafıza: YokPil süresi: 3 saatHarita: Türkiye ve 45 Avruğpa ÜlkesiBluetooth: YokMüzik çalar: Ağırlık: 185 gr.

Navking Route 66 Maxi TvEkran: 3.5 inçÇözünürlük: 480x272 piksel Bellek: 2 gbArttırılabilir hafıza: VarPil süresi: 4 saatHarita: 3D Türkiye Bluetooth: VarMedya çalar: VarRadyo: VarAğırlık: 200 gr.

Garmin 215Ekran: 4.3 inç dokunmatik Çözünürlük: 320x240 piksel Bellek: 512 mbArttırılabilir hafıza: VarPil süresi: 4 saatHarita: 3D TürkiyeBluetooth: VarMüzik çalar: YokAğırlık: 148 gr.

Navigon 8410Ekran: 5 inç dokunmatikÇözünürlük: 480x272 pikselBellek: 4 gbArttırılabilir hafıza: Var / 4 gb Micro SD Kart Pil süresi: 3.5 saatHarita: Türkiye / 40 Avrupa ülkesi Müzik çalar: VarRadyo: YokAğırlık: 225 gr.

Haberin Devamı

KADIN GÖZÜYLE

Yardımcı pilotunuz kadın mı olsun erkek miDeniz İNCEOĞLU

Arabamız yeni ve ne yazık ki ben de yollarda yeniyim. Yıllardır çevremdekilerden o kadar çok hikaye dinledim ki kaybolmakla ilgili... Bunlardan yeni bir tanesinin başkahramanı olmamak için en iyi çözüm bir navigasyon cihazı almak diye düşünüp soluğu bir teknoloji mağazasında aldım. Daha doğrusu iki teknoloji mağazasında. Çünkü mağazanın büyüklüğüne göre cihazların model sayısı da değişiyor.

İLK SORU:HANGİ HARİTA LAZIM

Seçenek çok olduğundan işinin ehli bir satış görevlisi bulmak da önemli. Yoksa “Aman hiçbir şey istemiyorum” deyip eliniz boş çıkma ihtimaliniz yüksek. Eğer bütçeniz kısıtlıysa, sadece yolunuzu bulmak için bir haritaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın! Çünkü 150 liradan başlayan fiyatlar, üst modellerde bin 200 liraya kadar çıkabiliyor. Öncelikle ekranı ne kadar büyük istediğinize karar vermelisiniz. Bende gözler bozuk olduğundan 3.5 inçlik küçükler yerine 4.3’ü sordum. Hoop, fiyat birden arttı. Ardından en önemli soru geldi: Hangi haritalara ihtiyacım var? Her markada tabii ki Türkiye haritası bulunuyor. Bundan sonrası yurtdışına otomobille seyahat edenleri ilgilendiriyor. 40 Avrupa ülkesi ya da Uzakdoğu paketlisini seçebiliyorsunuz. Bazılarında bir yıllık ya da dört kereye mahsus, bedava harita güncelleme kampanyası var. Böylece cihazınızda olmayan haritaları, ihtiyacınız olduğunda internetten yükleyebiliyorsunuz. Normalde harita indirmenin ücreti 40-70 lira arasında. Bir diğer önemli konu, uydu sayısı. Alt modellerde üç uydu varken, üst modeller altı uyduyla çalışıyor. Bu sayede adresi çok daha hızlı ve net bir şekilde bulabiliyorlar. Düşük modellerde sokak ve bina numarası girdiğinizde her zaman bulma şansı olmuyor. Daha çok merkezi yerleri gösteriyor; belediye binaları, hastaneler, alışveriş merkezleri, polis merkezleri gibi... Bu merkezi noktalara “POI” adı veriliyor. Satıcı söylediğinde benim gibi apışıp kalmayın sakın.

FİLM DE İZLERİM FOTOĞRAF DA ÇEKERİM

Navigasyon cihazlarında modelleri birbirinden ayıran daha pek çok özellik var. Ekran boyutu, uydu sayısı, harita çeşitliliği dışında dokunmatik hassaslığı, işlemci kalitesi, batarya ömrü, ekstra programlar gibi. Görevli bunların hepsini arka arkaya sıralayınca kafam karışıyor. “E ama bana harita lazımdı. Kendimi kaptırmamalıyım” diyorum içimden. Ama yine de içimdeki merak böceğini tutamıyorum ve “Nedir bu ekstra programlar?” sorusu geliyor.Görevli heyecanla “Trafik sıkışık, kontağı kapattınız. İşte tam o sırada navigasyon cihazınızdan televizyondaki sabah programlarını izlyebilirsiniz. Navkin ve Navitech bu özelliği sağlıyor” diyor. Navigasyon cihazları fotoğraf da çekebiliyor. Mio markasının C720B modelinde iki megapiksellik kamera var örneğin. Ne yazık ki doğru düzgün fotoğraf çekebilen bir telefonum olmadığından bu fikir cazip geliyor ama yine pes etmeyip “Başka neler var” diyorum.İşte o zaman içinde her şeyi barındıran, ultra süper navigasyon cihazı Navigon 8410’u anlatmaya başlıyor. Üç boyutlu görüntüyle binalar sanki yanınızdaymış kadar gerçekçi. Arazi haritası ve uydu haritasıyla panaromik görünüm. Bluetooth-Hands Free ile telefonla bu ci

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!