Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2007 yılındaki bütçe uygulamaları ile 2008 bütçe hedeflerinin ele alındığı dünkü Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısının ardından, ekonomi bürokratları bugün de konuya ilişkin çalışmaları sürdürdü.
Bu çalışmalarda, öncelikle 2007 yılı bütçe gerçekleşmeleri masaya yatırıldı. Yapılan değerlendirmelerde, başlangıçta 1,47 olarak belirlenen dolar kurunun 1,32 seviyesine düşmesi ile Nisan ayından itibaren ithalatta görülen yavaşlamanın, ithalde alınan katma değer vergisinde gerilemeye yol açtığı ortaya kondu.
İç piyasada toplam talepteki daralma da, dahilde alınan katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi gelirlerini aşağı çekti.Ocak-Haziran döneminde otomotiv sektöründeki yurt içi satışlarda yaklaşık yüzde 40, radyo-televizyon cihaz satışlarında da yüzde 27'lik bir azalma oldu.Aynı şekilde çamaşır makinası satışlarında yüzde 30, fırın satışlarında da yüzde 8 gerileme yaşanınca, toplam KDV gelirlerinde 2 milyar YTL'yi bulan bir düşüş meydana geldi. Otomotiv sektöründe Temmuz ayında yüzde 24, Ağustos'ta ise yüzde 12'lik bir canlanma ortaya çıkınca, bu defa gözler Eylül ayı rakamlarına çevrildi. Bir ekonomi bürokratı şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yılın ilk 6 ayındaki bütçe gerçekleşmeleri, 2. yarıda aynı şekilde devam etseydi, bütçe açığı 16,8 milyar YTL'lik hedefin bir miktar üzerine çıkacak, 18-19 milyar YTL'ye bile ulaşabilecekti. Aynı seyir sürseydi en azından KDV gelirlerinde 4 milyar YTL'lik bir sapma olacaktı.
Ancak Temmuzdan itibaren piyasada belirgin bir canlanma var. Bu da vergi ve diğer gelirlere aynen yansıyor. Bu nedenle ikinci 6 aylık dönemde daha iyi bir performans görülecek ve bütçe açığı da, yıl sonunda başlangıç hedefinin biraz altında kalacak. Bizim beklentimiz bu."
2008 HEDEFLERİ DE DEĞİŞTİ
Bu yıl piyasalarda yaşanan daralma ve bunun bütçe gelirlerine olumsuz yansıması, 2008 hedeflerini de değiştiriyor. Yapılan çalışmalarda çeşitli alternatiflere göre, değişik bütçe rakamları ortaya kondu. Buna paralel Orta Vadeli Mali Planda 225,8 milyar YTL olarak öngörülen bütçe büyüklüğünün, gelirlerdeki daralmaya
paralel 219-220 milyar YTL dolayına çekilmesi gündeme geldi. Aynı şekilde Mali Plan'da 174,1 milyar YTL olarak yer alan vergi gelirlerinde de 4-5 milyar YTL'lik bir düşüş olacağı konuşuluyor.
Bu çerçevede Planda 206,9 milyar YTL olarak yer alan toplam bütçe gelirlerinin de, 2008 bütçesinde bütçe büyüklüğüne de bağlı olarak 200-202 milyar YTL seviyelerine çekilmesi düşünülüyor. Bu arada 2008 yılında da yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedefine bağlı kalınacağı belirtiliyor.
Ekonomi yönetimi, bu yılın Eylül ayı bütçe gerçekleşmelerinin netleşmesinin ardından 2008 bütçe taslağına son şeklini vererek, YPK'ya sunacak.
Yeni yıl bütçesi, YPK ve daha sonra da Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak kesinleşecek. 2008 Bütçe Tasarısı 17 Ekim'de de TBMM'ye sunulacak.
ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİNDE İNDİRİM ZOR
Öte yandan Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığının talep ettiği özel iletişim vergisinde indirimin, bugünkü şartlar altında gerçekleştirilmesinin zor olduğunu bildirdi.
Konuyu değerlendiren bir yetkili, “Piyasadaki daralma, vergi ve dolayısıyla bütçe gelirlerine de aynen yansıdı. Mevcut koşullarda özel iletişim vergisinin 2008 başında indirilmesi zor. Biz, Ulaştırma Bakanlığının bu talebini 2008 yılı içinde değerlendirmeye alacağız. Zaten aralarında özel iletişimin de bulunduğu çeşitli vergilerde bir güncellemeye gideceğiz. Sistemi daha basit hale getireceğiz” açıklamasında bulundu.