Bütçe tasarısının maddeleri komisyonda görüşülüyor

Güncelleme Tarihi:

Bütçe tasarısının maddeleri komisyonda görüşülüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2007 14:25

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2008 yılı merkezi yönetim bütçe tasarısının maddelerini görüşüyor.

Haberin Devamı

Bütçenin komisyondaki son gününde tasarıya önergelerle çok sayıda düzenleme eklendi. Birinci maddeye verilen önerge ile bütçeden kamu idarelerine aktarılacak olan 218 milyar 44 milyon 132 bin 372 YTL'lik gider kalemine, yedek ödenek icin 240 milyon, Meclis bütçesi için 600 bin YTL ekleme yapıldı. Böylece kamu idarelerine aktarılacak gider kalemi 218 milyar 284 milyon 732 bin 372 YTL'ye çıkarıldı. Bu değişiklik ile toplam gideri gösteren bütçe büyüklüğü

222 milyar 312 milyon 616 bin 800 YTL'den 222 milyar 553 milyon 216 bin 800 YTL'ye çıktı.

Bütçe tasarısının 5. maddesinde verilen önerge ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı'na, Suriye ile yapılan milletler arası anlaşma çerçevesinde yurtdışında yapılacak çalışma için yapılacak 500 bin YTL'lik gideri karşılama yetkisi verildi.

IMF VE DÜNYA BANKASI'NIN İSTANBUL TOPLANTISI İÇİN KONGRE MERKEZİ

Aynı maddeye getirilen bir başka önerge ile Dünya Bankası ve IMF'nin 2009'da İstanbul'da yapacağı yıllık toplantısı için İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Vadisine çok amaçlı kongre merkezi yapımı düzenlendi. Buna göre, merkezi inşa edecek İstanbul Bayakşehir Belediyesi'ne gerekli ödemenin yapılması için Hazine'nni bağlı olduğu bakana (Devlet Bakanı Mehmet Şimşek) yetki verildi.

Aynı maddedeki bir başka önerge ile Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Baraja ve Hidroelektrik Santrali nedeniyle yerleşim alanlarını boşaltmak zorunda kalacak yurttaşlar için TOKİ'nin inşa edeceği konutlar için anılan kuruma aktarımda bulunulması hükmü getirildi.

Başka bir önerge ile DSİ projelerinde çalışan 657 sayılı yasa çerçevesindeki memurlardan

fazla mesaiyi izne çevirme imkanı olmayanlara aylık 90 saati aşmayacak 90 YKr'lik fazla çalışma ödemesi yapılması benimsendi.

UNAKITAN: BAĞIRSALAR DA ÇAĞIRSALAR DA İNCELEYECEĞİZ

Maddeler görüşülürken CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, Kanaltürk ve sahibi Tuncay Özkan'a yapılan vergi incelemelerini sordu. Unakıtan, bunun üzerine şu açıklamada bulundu:

"Vergi mükellefi olacaksın, ben niye inceleniyorum, diye soracaksın. Bu olmaz yani. Benim Maliye Bakanlığında beş yıl doldu. O incelensin bu incelenmesin, diye bir şey yaparsanız altüst olur herşey. Bunların kaidesi vardır. Her kurum kendi programını hazırlar, ben sadece onaylarım. Onu mu incelemiş bunu mu incelemiş şöyle mi incelemiş bakmam. İnceleme elemanına bırakın bakanı, kurul başkanı bile müdahale edemez. İncelemenin sonunda da denetmen arkadaşımız kendi raporunu hazırlar ve altına da imzayı atar. Bu böyle gelmiştir, benden önce de böyle yapılmıştır, benden sonra da böyle yapılacaktır. Ben bakan olarak bilgi alabilirim ama ayrıntılarını öğrenemem, bilgi almak için de binlerce mükellef var. Ama medya olunca ses çıkıyor. Başka medya da inceleniyor ama bazılarından ses çıkıyor. Bağıracak diye incelemeyecek miyiz biz bunu? İster bağırsın ister çağrsın inceleme yapılacak. Buraları şahsi bireysel birtakım şeylerle uğraştırmayalım."

SAİDİ NURSİ'YE DEVLET NASIL SPONSOR OLUR

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, maddeler görüşülürken söz alarak THY'nin Saidi Nursi Kongresi'ne sponsor olmasını gündeme getirdi. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın düzenlediği Saidi Nusi Kongresi'ne sponsor olan THY'nin çoğunluk hissesinin kamuda, özelleştirme kapsamında olması nedeniyle de Maliye Bakanı Unakıtan'a bağlı olduğunu ifade eden Özyürek, THY'nin sponsorluğu kabul ettiğini, sempozyum için gelen 90 yabancı bilim adamının uçak biletlerine yüzde 50 indirim yaptıklarını açıkladığını kaydetti. Saidi Nursi'nin Atatürk'e "deccal" dediğini, Cumhuriyet kanunlarına uyan herkesi de "deccalin mikrobu" olarak nitelendirdiğini vurgulayan Özyürek, "Yani bizler de deccalin mikrobu oluyoruz. 'Laik düzen şeriata aykırıdır, Türkiye kuruluşu itibariyle dinden uzaklaştırılmıştır' diyor. Demokrasi adına devleti yıkmaya dönük bir anlayışa devletin sponsorluk yapılması kabul edilebilir bir anlayış değildir" diye konuştu. Maliye Bakanı Unakıtan ise bu konuda yorum yapmadı.

Komisyonda geldiği haliyle kabul edilen bütçe tasarısının 8. maddesine göre, 2008 Yılı Yatırım Programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak. Kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve hidroelektrik santral projeleri, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz tüp Geçişi İnşaatı Projesi ve diğer demiryolu projeleri ise bu kapsam dışında tutuldu. Yine geldiği haliyle kabul edilen 9. madde ile tasarıda yer verilen cetvellerde bulunmayan yeni taşıt alımına izin verilmemesi benimsendi. Aksi durum için bakanlar kurulu kararı çıkarılması şartı aranacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bazı taşıt alımları için ise istisna uygulanacak.

TERÖR MAĞDURLARINA 450 MİLYON YTL ÖDENDİ

Tasarının 10. maddesine ayrı ayrı önerge veren CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, terör mağdurlarına yapılacak ödemeler için İçişleri Bakanlığı'na verilen ödeneğin iki katına çıkarılmasını istediler.

Haberin Devamı

DTP'li Kaplan, 59. hükümet zamanında terörden zarar görenlerin zararlarının ödenmesi için 5233 sayılı yasanın çıkarıldığını anımsatarak, bazı ÖTV ve KDV uygulamaları ile toplanan kaynağın bu zararların karşılaması için ayrıldığını ifade etti. Bu vergilerin toplandığını ancak İçişleri Bakanlığı bütçesinde yer almadığını kaydeden Kaplan, Maliye bütçesinden her sene tahmini bir ödenek aktarımı yapıldığını söyledi. Zararların ödenmesi için oluşturulan tazmin komizsyonlarına Mayıs 2008'e kadar süre verildiğine dikkat çeken Kaplan, "275 bin başvuru var. İçişleri Bakanlığı'na bu çalışmalar için ayrılan ödenek yetersiz kalıyor. Bakanlığın kendisine ayrılan ödenek ile bu başvuruları sonuçlandırması mümkün değil. AİHM yalnızca Türkiye ve Kıbrıs için bu tazmin komisyonlarının kurulması kararını aldı. Bu çerçevede yapılan başvurulardan 90 bini sonuçlandı. 160-170 bin dosya var. 20-30 bin YTL civarında ortalama rakamlar ödeniyor. Bu hükümetin çıkardığı yasa, bu hükümetin bakanlığı için yetki istiyoruz" diye konuştu.

CHP'li Hamzaçebi de bu iş için 15 milyon YTL'lik ödenek ayrıldığına işaret ederek, "Bütçedeki rakam yeterli değildir. Boşaltılmış olan köylerin, zarar görmüş olan köylerin, yaşanamaz hale gelmiş olan köylerin rehabilite edilerek tekrar o köyde daha önce yaşamakta olan vatandaşlarımızın iskan edilme olanağının getirilmesi gerekir" dedi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, terörden zarar görenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bütçede her yıl ödenek ayrıldığını ifade ederek, "2007 yılında yapmış olduğumuz ödeme 273 milyon YTL. Önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Burda asıl sorgulanması gereken buna neden olan terördür. 50 bin YTL'ye kadar ödeme yapılıyor, bütçede öngörüldüğünün de üzerinde ödeme yapıyoruz. Geçmiş

yıllarla birlikte 450 milyon YTL'yi bulmuş olacak şu ana kadar yaptığımız ödeme" dedi. Hükümetin katılmadığı önerge komisyonda kabul görmedi.

UNAKITAN: GÖKÇEK İLE ARAMIZ LİMONİ

Maliye Bakanı Unakıtan, belediyelerin borçları konusu açıldığında, borçlu belediyelerden kesinti yaptıklarını belirterek, uzlaşmayandan yüzde 40, uzlaşandan yüzde 25 kesinti yaptıklarını ifade etti. Ankara'nın da buna dahil olup olmadığının sorulması üzerine Unakıtan, "Ankara'dan da kesiyoruz, o yüzden Büyükşehir Belediye Başkanı (Melih Gköçek) ile aramız limonice. Geçen gün karşılaştık, 'Sayın Bakan ben belediye başkanlığı yaparken hiçbir iktidar zamanında bu kadar param kesilmedi' diyor" diye konuştu.

KÖY-DES VE BEL-DES'E 5.3 MİLYAR YTL

Bütçe tasarısının geldiği haliyle kabul edilen mahalli idare yardımlarını içeren 13. maddesine göre; köylerin yol, içme suyu, kanalizasyon ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2005 yılında başlatılan ve bugüne kadar toplam 4.2 milyar YTL kaynak ayrılan Köy-Des projesine 2008 yılı bütçesinde de aynı amaçla 500 milyon YTL ödenek öngörüldü. Ayrıca köylerin elektrifikasyon altyapısının iyileştirilmesi için Özelleştirme Fonu'ndan 1,5 milyar YTL aktarımda bulunulması hedefleniyor.

Nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin su ve yol ihtiyacını karşılamak amacıyla 2007 yılında 300 milyon YTL ödenek ile başlatılan Bel-Des projesine 2008 bütçesinde de 300 milyon YTL ödenek ayrıldı.

UNAKITAN: ELEKTRİK ZAMMINI TAKSİCİLERE SORUN

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, komisyonun toplantı arasında gazetecilerin elektrik özelleştirmesi ve zammı ile ilgili sorusu üzerine, "Bu konuda açıklama yapamam, bir netlik, hükümetimiz tarafından alınmış bir karar yok" dedi. "Başbakan elektrik zammını açıkladı" anımsatması üzerine Unakıtan, "Kime açıkladı?" diye sordu. Gazetecilerin Başbakanın taksicilere açıkladığı yanıtını vremesi üzerine Unakıtan, "Taksicilere sorun o zaman" dedi. Unakıtan, enerji özelleştirmesinin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine de, 2008 yılında başlayacağını ifade etti.

TBMM Plan ve Bütçe komisyonu, bütçe görüşmelerine bir saat öğle arası verdi. Görüşmeler öğleden sonra devam ederek bugün tamamlanacak ve ardından bütçe Genel Kurul gündemine gelecek.
(YLD/NB/ZG)





13:45 22/11/2007

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!