Büst hazır müze yolda

Güncelleme Tarihi:

Büst hazır müze yolda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 00:00

Haberin Devamı

Önceki yıl “Hemşerimiz Leyla Gencer” başlığıyla ilk etkinliklerini düzenleyen Safranbolulular, bu kez köyüne büstünü dikmeye hazırlanıyor. Heykeltıraş Metin Yurdanur’un yaptığı büst yarın Safran-bolu’ya getirilecek, Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü de pazar günü Gencer anısına bir konser verecek.

TÜRKİYE’nin bugüne kadar yetiştirdiği en ünlü opera yıldızı soprano Leyla Gencer, bu hafta sonunda Safranbolu’da bir kez daha müzikle hatırlanacak. Heykeltıraş Metin Yurdanur’un yaptığı büst cumartesi günü ilçe merkezindeki Gülevi’nde sergilenmeye başlayacak. Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, pazar günü saat 20.00’de Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Gencer anısına bir konser verecek. Safranbolu Kültür Sanat Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilecek
konserde Luigi Boccherini, Fazıl Say ve Alesandr Borodin’in eserleri seslendirilecek.
Bu arada Yörük Köyü’ndeki Leyla Gencer’in babasına ait Çeyrekler Konağı müze yapılmak üzere kamulaştırıldı. 130 yıllık binanın restorasyon projesini Bayındırlık Bakanlığı uzmanları hazırladı. Safranbolu Kaymakam-lığı’nın oluşturduğu fonla geçtiğimiz günlerde başlatılan restorasyona Yörük Köyü Mirasını Koruma Vakfı ile Safranbolu Kültür ve Sanat Derneği de destek veriyor. 200 metrekare taban üzerine üç katlı konağın restorasyonunun yaklaşık 200 bin TL’ye malolması bekleniyor. Müze ve sanat merkezi olarak tasarlanan yapıda, dinleti salonu da yer alacak. Müzenin 2011 Sonbaharı’nda açılması planlanıyor. Yapı yaz aylarında uluslararası şan atölyelerine ev sahipliği yapacak.

Festival mayıs sonunda

Haberin Devamı

Heykeltıraş Metin Yurdanur’un yaptığı Gencer büstü, gelecek ilbaharda binanın önündeki alana yerleştirilecek. Büst, çalınma tehlikesine karşı bronz yerine camyünü takviyeli polyesterden yapıldı.  Safranbolu Kültür Derneği, Gencer anısına ayrıca Uluslararası Safranbolu Şan ve Oda Müziği Günleri düzenledi. İlk etkinlik gelecek yıl 28 Mayıs - 4 Haziran arasında Safranbolu ve Yörük Köyü’nde gerçekleştirilecek. Dünya sahnelerinde La Diva Turca adıyla anılan Leyla Gencer, 2008 Mayısı’nda, 80 yaşında Milano’da hayata veda etmişti. Gencer’in Milano’daki evinin eşyaları İstanbul’a taşınarak, Tepebaşı’ndaki İKSV binasında Leyla Gencer Evi kurulmuştu.

Haberin Devamı

Günay’dan ‘Büyük Sultan’ açıklaması

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, içeriğinde “Türklüğe hakaret içeren” öğelerin olduğu gerekçesiyle Devlet Tiyatroları’nda (DT) krize yol açan Cervantes’in, Büyük Sultan adlı eserinin, “Milli ülküler gözardı edilmeden yeniden düzenlenerek” İstanbul’da sahnelendiğini açıkladı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, soru önergesiyle “Türk dünyasının aşağılandığını” öne sürmüştü.  Vural’a yanıt veren Günay ise şu görüşleri dile getirdi: “Oyunun konusunda da ne Türk halkını, ne milli değerlerimizi, ne de Müslümanlığı hedef alacak bir önerme, yaklaşım ya da tavır söz konusudur. Kurumların bu oyun için yaptıkları ortaklığın amacı, Cervantes’i Türk izleyicisine tanıtmak, çok kültürlülüğe vurgu yaparak dünyada milletlerarası bir hoşgörü ortamına aracılık etmek, dostluğa ve aşka değinmek, Osmanlı dönemi üzerine fantastik bir performans sunmaktır. Oyun önümüzdeki dönemde de gösterilecek.” ? Umut
ERDEM / ANKARA

Haberin Devamı

Küçük Bora, Javier Bardem’le yarışacak

TÜRKİYE’nin en iyi yabancı film dalındaki Oscar adayı ‘Bal’ filminin rakipleri belli oldu. Semih Kaplanoğlu’nun Berlin Film Festivali’nde ‘Altın Ayı’ ödülünü  kazanan filmi ‘Bal’ın en önemli rakipleri arasında Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez İnaritu’nun ‘Biutiful’ filmi de bulunuyor. Filmin başrol oyuncusu Javier Bardem, Cannes Film Festivali’nde en iyi aktör ödülünü kazanmıştı. Taylandlı yönetmen Apiçatpong Virasethul’un mayıs ayında Cannes Film  Festivali’nde en iyi film dalında Altın Palmiye ödülünü alan ‘Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives’ de en iyi yabancı film Oscar’ını kazamak için  yarışacak. Cannes’da ikinci sırayı alan Xavier Beauvois’in ‘Of Gods and Men’ filmi ise Fransa’nın Oscar adayı oldu. En iyi yabancı film dalındaki 65 Oscar adayı 25 Ocak’ta elemeye tabi tutulacak. 27 Şubat’ta yapılacak 83. Oscar Ödülleri töreninde ise kazanan belli olacak. ? A.A

Haberin Devamı

Melissa P. bu kez üçlü aşkı anlattı

Reha ERUS / ROMA
HENÜZ 15 yaşındayken yazdığı ‘Yatmadan Önce 100 Fırça Darbesi’ adlı erotik kitabıyla dünya çapında üne kavuşan İtalyan Melissa P. (Melissa Panarello) şimdi de yaşadığı üçlü ilişkiyi kaleme aldı. ‘Üç’ adlı romanda Melissa P. bir papağan yetiştiricisi ve bir fotoğrafçı ile şair Larissa’nın üçlü ilişkisini anlatıyor. Özellikle ABD’de toplumun cinsellikte yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu arayışın Avrupa’ya da sıçradığını belirten Melissa P. “Şimdi artık olgunlaştım. Seksi daha yakından tanıyor ve algılıyorum. Üçlü ilişkileri denedim. Yani hayatıma aynı anda iki erkek girdi ve bundan mutlu oldum. Çünkü ikisi de beni aynı anda kıskandı. Kıskanılmak hoş bir şey. Sonra bu yaşadığımı kitap haline getirme kararı aldım” dedi.  

Haberin Devamı

Pavarotti’nin villası müze haline getirildi

Reha ERUS / ROMA
ÜNLÜ tenor Luciano Pavarotti’nin Modena’daki müze haline getirilen villası 75’inci doğumgününde törenle açıldı. İkinci eşi Nicoletta Mantovani ve kız kardeşi Gabriella’nın girişimleri ile müze haline getirilen villada dünyaca ünlü tenorun kişisel eşyası, kendisine verilen armağanlar, ödülleri ve yine ünlülerden gelen mektuplar ve kutlama mesajları yer alıyor. Villayı müze haline getirme fikrinin sahibi eşi Nicoletta Mantovani “Luciano Pavarotti yalınlığı ve sadeliğiyle tanınırdı. Ölmeden önce ‘Her şeyimi sevenlerimle paylaşmak isterim’ demişti. Buradan yola çıkarak evini müze haline getirdik. Burada Lady Diana’dan, Dalai Lama’dan, Hillary Clinton’dan gelen mektuplarda var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!