Bush'a suikast planlayan 7 kişiye hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Busha suikast planlayan 7 kişiye hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2007 16:28

ABD Başkanı George W. Bush'a, Türkiye gezisi öncesi suikast planı yapan ve amaçlarına ulaşamadan yakalanan El Kaide bağlantılı, Ensar El İslam örgütü üyesi 20 sanığın yargılanması tamamlandı. Mahkeme, örgüt lideri olmakla suçlanan Alpaslan Toprak'a 12.5 yıl, diğer 6 sanığa ise 6 yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Aynı davada yargılanan 13 sanık ise beraat etti.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, MİT ve jandarmanın 2004 yılı Nisan ayında gerçekleştirdiği operasyonda, İstanbul'da yapılacak olan ve ABD Başkanı George W. Bush'un da katılacağı NATO toplantısını kana bulamak için hazırlık yapan, terör örgütü El Kaide bağlantılı, Ensar El İslam örgütüne operasyon düzenlemişti. Bush'u hedef alan ve dünya basınında geniş yankı uyandıran operasyonda, örgütün sözde Bursa sorumlusu Alpaslan Toprak ile Veysel Engüder, Recep Esemen, Ömer Akkuş, Yılmaz Bulat, Sinan Gidenayak,, Ahmet Ali Sönmez, Serkan İlter, Bayram Ersoy, Emir Elmas, Serdar Volkan, Serdar Volkan Alçukoğlu, Bünyamin Denizli, Hakan İlter, Sedat Şen, Mithat Şen, Muttalip Yıldırım, Özkan Kanat, Ümit Yaşar Toprak ve Salih Soner Baydarlı gözaltına alınmıştı. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, uzaktan kumandayla ateşlemeye hazır bomba düzeneği, ateşlemeye hazır boru tipi bomba, çeşitli miktarlarda bomba yapımında kullanılan malzemeyle, 2 tabanca, 3 şarjör, av tüfeği, 15 av tüfeği fişeği ele geçirilmişti.

Sorgulamalarında suçlarını kabul eden zanlılar, hedeflerinin 2004 yılının 28- 29 Haziran tarihlerinde İstanbul'da yapılan NATO Zirvesi'ne gelen ABD Başkanı Bush'a canlı bombayla suikast düzenleyip, zirveyi kana bulamak olduğunu söylemişlerdi. Mahkemeye çıkartılan 20 kişiden, Alpaslan Toprak, Sinan Gidenayak, Ahmet Ali Sönmez, Bayram Ersoy, Sedat Şen, Mitat Şen ve Müttalip Yıldırım tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Haklarında İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ‘silahlı örgüt üyesi olmak’ suçundan, 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, 7'si tutuklu, 20 sanığın daha önce 4 kez ertelenen davalarının bugünkü duruşmasında karar çıktı.

Duruşmaya tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıkların bazıları ve avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, suçunu sabit gördüğü Alpaslan Toprak'a, ‘El Kaide bağlantılı Ensar El İslam örgütü lideri olmak’ suçundan 12.5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, aynı davada yargılanan tutuklu sanıklardan, Sinan Gidenayak, Ahmet Ali Sönmez, Bayram Ersoy, Sedat Şen, Mitat Şen ve Müttalip Yıldırım'a ‘örgüte üye olmak’ suçundan 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Gidenayak, Sönmez, Ersoy, Şen kardeşler ve Yıldırım'ın yattıkları süreleri göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi. Mahkeme, aynı davada tutuksuz yargılanan 13 sanığa ise beraat kararı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!