Bush’a 3 canlı bomba ile saldıracaklardı

Güncelleme Tarihi:

Bush’a 3 canlı bomba ile saldıracaklardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2004 01:44

Haziranda İstanbul’da düzenlenecek NATO zirvesini kana bulamaya hazırlanan El Kaide bağlantılı Ensar El İslam’ın Bursa hücresi çökertildi. Gözaltına alınan 16 kişiden 3’ünün, zirveye katılacak olan ABD Başkanı Bush’a intihar saldırısı planladığı belirlendi.

İSTANBUL’da 28-29 Haziran tarihlerinde yapılacak zirvesine bombalı saldırı hazırlığı yaptığı ve El Kaide bağlantılı Ensar El İslam Örgütü üyesi oldukları öne sürülen 16 kişi Bursa’da yakalandı. Bursa Emniyeti ile ve MİT Bölge Başkanlığı’nın bir yıllık çalışması sonucu düzenlenen ‘Nilüfer Planlı İstihbarat Operasyonu’ kapsamında, örgütün Bursa sorumlusu Alpaslan Toprak ile Soner Baydarlı, Hakan İlter, Sinan Gidenayak, Serdar Volkan Arçukoğlu, Recep Esemen, Yılmaz Bulat, Ümit Toprak, Emir Elmas, Ö. Faruk Sezen, Serkan İlter, Ömer Akkuş, Bayram Ersoy, Bünyamin Denizli, Veysel Sönmez ve Ahmet Ali Sönmez, geçen perşembe gecesi aynı anda yapılan operasyonla gözaltına alındı.

HEDEF BUSH

Zanlılar, sorguları sırasında önemli itiraflarda bulundu. İstanbul’da 28-29 Haziran tarihinde yapılacak NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı George W. Bush’a yönelik intihar saldırısında bulunmaya hazırlandıklarını belirten bu kişiler, ayrıca Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ndeki sinagoga yönelik eylem gerçekleştireceklerini, Bursa Ankara karayolu üzerindeki bir bankayı da soymayı planladıklarını itiraf ettiler.

IRAK’A KAÇACAKLARDI

Örgüt üyeleri, sansasyonel bir eylemden sonra Irak’a kaçıp, ABD askerlerine karşı saldırı düzenleyeceklerini söylediler. Örgüte yönelik Bursa’da yakalanan kişilerin verdiği bilgiler doğrultusunda İstanbul’da 9 kişi gözaltına alındı. DGM’ye sevk edilen zanlılar, savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

ÖRGÜTE ‘KORSAN’ GELİR

Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile düzenlediği basın toplantısında, ‘Başarılı bir operasyon sonucu saldırı planı aşamasındaki örgüt etkisiz hale getirilmiştir’ dedi. Köksal, bu kişilerin örgüte gelir temin etmek amacıyla şirketler kurduklarını, korsan film ve oyun CD’leri çoğalttıklarını, bilgisayar programcılığı, matbaa işleri ve otopark işletmeciliği yaptıklarının tespit edildiğini kaydetti.

Uçuş eğitimi almışlar

BURSA Emniyet Müdürlüğü’nün MİT’le yaptığı ortaklaşa operasyon sonucu gözaltına alınan 16 kişi, dün adliyeye sevk edildi. Örgütün Bursa sorumlusu olduğu bildirilen Alpaslan Toprak ile Sinan Gidenayak adlı zanlının adliye çıkışında kameralara gülümsemesi dikkat çekti. 6 yıl boyunca Pakistan’daki örgüt kamplarında kaldığı öne sürülen Serdar Volkan Arçukoğlu’nun planör (motorsuz uçak) eğitimi aldığı belirlendi.

Bomba yapımı şemasında ‘Bitti, hayırlı olsun‘ notu

BURSA Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan Ensar El İslam örgütü mensuplarının evlerinde yapılan aramada, bomba yapımı için hazırlanan şemalar bulundu. Bombanın yapımını gösteren şemanın sonunda, ‘Hayırlı olsun Bomba bitti’ ifadesi yeralırken; bomba fitilinin ateşlenmesinde Amerikan Marlboro sigarasının özellikle kullanılması dikkat çekti. İfadelerinde ‘Bush’un ölümü inşallah elimizden olur’ dedikleri belirtilen sanıkların, özellikle spor eğitimi yaptıkları ve bu eğitimi de pikniklerde ve bazı spor salonlarında gerçekleştirdikleri bildirildi. Sanıkların sahip oldukları radikal fikirleri nedeniyle aileleri tarafından sık sık uyarıldıkları, ancak ikna edilemedikleri de belirlendi.

Mühimmat deposu gibi

Zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramada, uzaktan kumanda ile ateşlemeye hazır bomba düzeneği, ateşlemeye hazır boru tipi bomba, çeşitli miktarlarda bomba yapımında kullanılan malzeme ile iki adet tabanca, üç şarjör, av tüfeği, 15 av tüfeği fişeği ele geçirildi. Polis, ele geçirilen malzemelerin teşhiri sırasında zanlılarla birlikte yakalanan El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in propaganda CD’lerini basına izlettirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!