Bursa'dan iki firma "en buluşçu 10 şirket" arasında

Güncelleme Tarihi:

Bursadan iki firma en buluşçu 10 şirket arasında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 11:33

Dünyaca ünlü araştırma şirketi Thomson Reuters'in G-20 ülkelerinde şirketlerin Ar-Ge ve inovasyon performansları eylül ayı raporuna göre, Bursa'dan OYAK Renault ve Durmazlar AŞ'nin, Türkiye'de "en buluşçu 10 şirket" arasında yer aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından (BTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyaca ünlü araştırma şirketi Thomson Reuters, G-20 ülkelerinde şirketlerin Ar-Ge ve inovasyon performansları eylül ayı raporunu açıkladı. 19 ülke ve Avrupa Birliğinin (AB) dahil edildiği araştırmada, Bursa'dan OYAK Renault ve Durmazlar A.Ş, Türkiye'de "en buluşçu 10 şirket" arasında yer almayı başardı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'da faaliyet gösteren OYAK Renault ve Durmazlar AŞ'nin dünya Ar-Ge ve inovasyon liginde Bursa'yı temsil ettiğini belirtti. Burkay, bu başarının gurur verdiğini ifade ederek, "Kentimizde faaliyet gösteren BTSO üyesi firmalarımızı dünya Ar-Ge liginde görmek, yönetim olarak ortaya koyduğumuz Bursa için vizyonun ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Firmalarımızı kutluyor, başarılarının daim olmasını diliyorum. OYAK Renault uluslararası firma olarak, Durmazlar AŞ de bu topraklardan çıkan ve 'Durma' markasıyla Bursa'yı 7 kıtada temsil eden şirket olarak göğsümüzü kabartmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Thomson Reuters'in yayınladığı raporun, Bursa'nın Ar-Ge ve inovasyon ligindeki liderliğinin yanı sıra G-20 ve AB ülkelerinin performansını da ortaya koyduğunu vurgulayan Burkay, şunları kaydetti:

"Söz konusu rapor incelendiğinde, dünyanın nereye gittiğini de açıkça görmek mümkün. Raporun çıktıları, başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerle arayı hızla kapattığını, özellikle ABD gibi 'en büyük üretici' pozisyonundaki ülkelerin de bilimsel araştırmalar konusunda görece gerilediğini gösteriyor. Örneğin Çin, 2003-2012 yılları arasında araştırmada dünya payını yüzde 5,6'dan yüzde 14'e çıkarırken, ABD aynı dönemde yüzde 33'ten yüzde 27,8'e gerilemiş. Yani, Ar-Ge ve inovasyonda Avrupa ve Kuzey Amerika'nın hakimiyet alanına Asya ülkeleri de güçlü birer oyuncu olarak girmeye başlamış. Bu da coğrafi ve metaforik olarak birbirinden çok uzakta olan ülkeleri bir araya getiren önemli bir unsur. Gelecek 10 yılı da yine Ar-Ge ve inovasyon liginde önde olanların belirleyeceğine dair çok önemli bir kanıttır."

Haberin Devamı

Türkiye'de buluş gerçekleştiren firmalar ve sayıları

Bu arada, dünyada bilimsel araştırmalar ve inovasyon alanında en güvenilir kaynak kabul edilen Derwent Dünya Patent Endeksi ve Web of Science verilerinden derlenen araştırmaya göre, Türkiye'de en fazla buluş gerçekleştiren firmalar ise gerçekleştirdikleri buluş sayıları itibariyle sırasıyla şöyle:

"OYAK Renault Otomobil Fabrikası AŞ (122), Vestel Beyaz Eşya AŞ (93), BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret AŞ (60), Ford Otomotiv Sanayi AŞ (49), Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme AŞ (31), Arçelik AŞ (21), Turas Gaz Armatürleri Sanayi ve Ticaret AŞ (21), Vestel Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ (21), Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ (17), Türk Traktör ve Ziraat Makine AŞ (17)."

Haberin Devamı

Buluş başvuruları 10 yılda 18 kat arttı

Söz konusu araştırmada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, Büyük Britanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, ABD'nin bilimsel araştırma, Ar-Ge, inovasyon ve buluş potansiyelleri mercek altına alındı.

Raporun Türkiye sayfalarında, ülkede bin çalışan başına 3,41 Ar-Ge personeli düştüğü bilgisinin yanı sıra, 2003-2012 yılları arasında Türkiye'deki buluşların 18 kat arttığı ve aynı dönemde yerli firma başvurularının oranının da yüzde 70'ten yüzde 97'ye çıktığı kaydediliyor. Raporun Türkiye sayfalarında, öne çıkan buluş ve teknolojik araştırma alanları da şu şekilde sıralanıyor. Küçük askeri silah teknolojisi, soğutucular, tekstil işleme, taşıt bağlantıları ve diğer teknoloji alanları."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!