Bursa'da protestolu Adli Yıl açılışı

Güncelleme Tarihi:

Bursada protestolu Adli Yıl açılışı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2009 17:20

’da bu yılki Adli Yıl açılışı törenlerine Bursa Barosu avukatlarının eylemi damgasını vurdu. Açılış törenlerine katılmayan avukatlar, yeni adliye sarayının yapılacağı yer konusunda görüşlerinin alınmamasını protesto etmek amacıyla Kent Meydanı’na yürüdü.

BURSABursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, adliye saraylarının bir yerin gelişmesi veya birilerine gelir sağlanması amacıyla yapılamayacağını belirterek, “Adliye sarayları hak için, özgürlük ve demokrasi için yapılır” dedi.

Bursa Adliyesi'nin bahçesinde gerçekleştirilen 2009 yılı Adli Yıl açılış törenlerine, Bursa Valisi Şehabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe, Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Necati Türe, Bursa Adliyesi'nde görevli hakim ve savcılar ile adliye personeli katılırken, yargının üç temel ayağından biri olan avukatlar törenleri protesto etti.

Törende konuşan Başsavcı Gürlek, yapımı düşünülen yeni adliye binasının en kısa sürede hizmete açılacağını söylerken, komisyon başkanı Necati Türe ise Bursa’da 10 yıl önce hizmete giren adliye binasının ihtiyaçlara cevap veremez hale geldiğini, adliye için kiralık bina aradıklarını söyledi. Adaletin herkese gerekli olduğunu ancak, söz konusu sorunlar olunca başta siyasiler ve bürokratlar olmak üzere kimsenin konuya ciddi yaklaşmadığını söyleyen Türe, adliye binasının yeri ve yapımı ile ilgili bir türlü uzlaşma sağlanıp sorunun çözülemediğini belirtti.

AVUKATLAR, SİYASİLERİ PROTESTO ETTİ

Adliye bahçesinde gerçekleştirilen törenlere katılmayarak, yeni adliye binasının yeri ile ilgili görüşlerini dikkate almayan siyasiler ile bürokratları protesto eden Bursa Barosu’na kayıtlı yaklaşık 500 avukat, Adliye Sarayı’nın bulunduğu Uluyol Caddesi'nde protesto yürüyüşü yaptı. Herhangi bir slogan atmadan gerçekleştirilen yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından Kent Meydanı'nda toplanan avukatlar adına bir açıklama yapan Baro Başkanı Zeki Kahraman, Bursa’da adalet hizmetlerinin çöktüğünü ileri sürdü. Personel yetersizliği ve adliyenin fiziki koşullarının yetersiz ve ilkel oluşunun bu çöküşün başlıca sebebi olduğunu belirten Kahraman, “Önce nitelikli personelle, adalet hizmetlerinin hızlandırılması sağlanmalıdır. Yargıç ve savcı sayısı artırılmalı, avukatların dünya standartlarında hizmet vermelerinin yasal ve fiziki koşulları oluşturulmalıdır” dedi.

‘İDEOLOJİK TAVIRLAR SERGİLENİYOR’

Bursa’nın acilen görkemli, planlama açısından dünya standartlarında, evrensel hukuk ilkelerine uygun, hak ve özgürlüklerin kolayca sağlanabileceği bir adliye sarayına ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, “Adliye sarayları her dönemde yapıldığı gibi bir yerlerin gelişmesi ya da birilerine gelir sağlanması için yapılamaz. Adliye sarayları adalet için, hak için, özgürlük için, demokrasi için yapılır. Bursa’nın bu ihtiyacını giderme sürecinde gördük ki hala bu toplumda aklın yerine duygularla hareket edilmekte, ideolojik tavırlar sergilenmektedir” diye konuştu.

Adliye sarayı konusunda görüşlerinin alınmamasını eleştiren Kahraman şöyle konuştu:
“Bursa’da bırakın sıradan bir insanı yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının, bürokratların görüşü dahi alınmadan yapılan icraatlardan biri de adliye sarayı yeri belirlenmesidir. Adaletin dağıtıldığı yerler olan adalet saraylarının, yerinin belirlenmesinden, içindeki insan unsuruna, donanımına kadar, içine politika sokmamak gerekir. Çünkü yargıya politika girdi mi adalet kirlenir.”

Konuşmanın ardından yaklaşık 500 avukat, alkışlarla protestolarını sürdürdükten sonra, olaysız bir şekilde dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!