Güncelleme Tarihi:
Bursa Valisi Şahabettin Harput, düzenlediği basın toplantısında, son günlerde H1N1 virüsü nedeniyle bir panik havası oluştuğunu, üst solunum yolları ve gribal enfeksiyon yüzünden çok sayıda vatandaşın hastanelere başvurduğunu söyledi.
Harput, ülke genelinde yaşanan sıkıntının, Bursa'yı da etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Başkanlığını yaptığım İl Hıfzıssıhha Kurulu, il genelindeki tüm ilk ve orta öğretim kurumlarının, salgının daha fazla yayılmasını önlemek ve eğitim-öğretimin daha fazla dengesizliğe uğramaması bakımından, özel okullar, özel okullar, dershaneler ve rehabilitasyon merkezlerini de kapsayacak şekilde gelecek hafta, 23 Kasım 2009 ile 26 Kasım tarihleri arasında, yani Kurban Bayramı öncesinde 3,5 gün süreyle tatil edilmelerine karar vermiştir.”
Harput, sağlık teşkilatının konuya hakim olduğunu, hastanelere gelen tüm vakalara domuz gribi gibi yaklaşıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Domuz gribi, kronik hastalığı olanlarda öldürücü olabiliyor ve küçük çocuklarda ve ileri derecede yaşlılarda etkili oluyor. Bursa'da 2 ölüm vakası yaşandı. Biri 4 yaşında bir çocuk, diğeri de 72 yaşında bir vatandaşımız. Birinin lösemi diğerinin kanser hastası olduğunu öğrendik. Şimdi bu iki vatandaşımızın domuz gribinden mi yoksa virüsten dolayı mı öldüğü bilinmiyor.”
Domuz gribinin iyi dinlenme, dengeli beslenme gibi önlemlerle atlatıldığını vurgulayan Harput, şöyle devam etti:
“Ancak son dönemlerde özellikle okullarda sıkıntı yaşanıyor. Devamsızlığın yüzde 11'in üzerinde olması önlem alma ihtiyacını gündeme getirdi. 3,5 günlük tatil kararını, salgının yayılmasını ve eğitimin dengesizliğini önlemek amacıyla aldık.”
“Paniği gerektirecek bir durum yok” diyen Harput, domuz gribi olarak adlandırılan hastalığın normal gripten çok büyük bir farkının olmadığını, hatta normal gribin bir haftada, domuz gribinin ise 4 günlük bir tedavinin ardından atlatıldığını kaydetti.
Harput, bir gazetecinin, “Okullarda aşı uygulamasıyla ilgili velilerden 'olur' yazısı isteniyor. Velilerin aşıya karşı yaklaşımı nedir?” sorusu üzerine, “Bu konuyla ilgili net bir rakam verirsem yanıltmış olurum, ancak veliler aşıya pek sıcak bakmıyor. Aşıya 'olur' verenlerin oranı yüzde 25'lerde diyebilirim” yanıtını verdi.
Her gün tüketilen bir aspirinin bile birçok yan etkisinin olduğunu belirten Harput, “Sağlık Bakanlığı, aşının yapılmasını öneriyor. Biz de vatandaşlarımızı aşı yaptırmaları yönünde yönlendirmeye çalışıyoruz. Her ilacın mutlaka bir yan etkisi oluyor” değerlendirmesinde bulundu.