Bursa'da gıda güvenliği toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Bursada gıda güvenliği toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 16:05

Bursa'da “15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü” ve “16 Ekim Dünya Gıda Günü” nedeniyle “Gıda Güvenliği” konulu toplantı yapıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı İlhan Dömiröz, toplantıda yaptığı konuşmada, kırsal kesimde yaşayan kadınların, gıda üretimine sağladığı katkı ve gıda güvenliğindeki etkinliğine rağmen kazanımlarda erkeklerle eşit pay alamadıklarını söyledi.

Hükümetlerin tarım politikalarında küçüklerden çok büyük işletmelere önem verme eğiliminde olduğunu, halbuki küçük işletmelerin çoğunluğunu kadınların ayakta tuttuğunu kaydeden Demiröz, “Tarımda amaçlanan sürdürülebilirlik için kadınların önemi anlaşılmalıdır” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Hanife Ural da, 5179 sayılı Gıda Kanunu'nun çalışma iznini belediyelere devretmesinin karışıklığa neden olduğunu iddia etti.

“Yetki, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda iken denetim elemanları, alanında eğitim görmüş kişilerden oluşmaktaydı. Belediyelerde durumun böyle olduğunu söylemek çok zor” diyen Ural, gıda üretim ve denetiminin yeniden tek elde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplanması, tarım il ve ilçe müdürlüklerinin araç, gereç ve mühendislerle donatılması, bu konuya bütçeden önemli miktarda ödenek ayrılması gerektiğini bildirdi.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Vahap Sınmaz ise, sağlıklı bir yaşamın ancak gıda güvenliğinin sağlanmasıyla olacağını, bunun da tarladan sofraya kadar tüm denetimlerin “ehil” kişiler tarafından yapılmasıyla gerçekleşebileceğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!