Bursa’da Bizim Mahalle

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da Bizim Mahalle
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2006 00:00

Bursa Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın mahallelerini... devam ediyor. Belediyenin Bursa Araştırmaları Vakfı’yla ortaklaşa yürüttüğü "Bizim Mahalle" adlı proje kapsamında ilk olarak Kavaklı Mahallesi, bütün yönleriyle incelenmiş ve bir kitapçıkta toplanmıştı. İkinci olarak Osmangazi Mahallesi’yle ilgili çalışmalar da tamamlandı. Bu mahallede yaşayan Bursa’nın 15 köklü ailesinin görüşleriyle hazırlanan kitapçık, Bursa’ya içeriği oldukça zengin bir kaynak eser kazandırdı.

Projenin ilk mahallesi olan Kavaklı’da yürütülen çalışmalar yalnızca kitapçık çıkarmakla sınırlı kalmamış, Haraççıoğlu Medresesi ve Surlar gibi eserlerin restorasyonlarıyla ilgili çalışmalara ağırlık verilmişti. Mahalle sınırları içindeki anıtsal yapıların önüne konulan tabelalarla önemli bir eksiklik giderildi. Köpüklü Dede mezarı çevre düzenlemesi yapıldı.

Osman Gazi ile Orhan Gazi gibi Bursa için önemli tarihi şahsiyetlerin türbelerinin bulunduğu Osmangazi Mahallesi’nde de yine kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Mahalleye ait tarihi ve kültürel değerlerin araştırılmasının yansıra, bir anlamda sözlü tarih olabilecek eski hisarlı mahalle halkıyla temasa geçildi. Anlatılan anılar Osmangazi Mahallesi kitapçığında değerlendirildi. Aralarında Öğünç, Uluumay, Kazanasmazlar, Öztatlar, İşit gibi kentin köklü ailelerinin de bulunduğu 15 aile ile görüşme yapıldı. Bu ailelerin sağlamış olduğu destekle fotoğraf albümleri oluşturuldu. Bizim Mahalle projesinin Osmangazi Mahallesi’nden sonraki ayağında Molla Gürani Mahallesi var. Mahalle içerikli çalışmalar toplu olarak Muradiye bölgesi, Kayhan bölgesi, Tahtakale-Alipaşa bölgesi, Çekirge bölgesi gibi bölgesel nitelikte kitaplar halinde yayınlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!