Nail KAHRAMAN/BURSA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 17:16
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, Çekirge Çocuk Hastanesi’nde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde görülen mikrobik vakalarda 5 çocuğun öldüğünün kendilerine söylendiğini bildirdi.
Kendilerine bilgi gelene kadar önce 2 ardından da 3 bebeğin yaşamını yitirdiğini açıklayan Prof.Dr. Hacımustafaoğlu, hastane yönetiminin ölümlerin ardından kendilerinden yardım istediğini belirtti.
Olayı, Çekirge Akşemseddin Çocuk Hastanesi Başhekimliği'nin kendilerinden yardım istemesi sonucu öğrendiklerini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, 21 Ağustos pazartesi günü hastane yönetimi ile bir araya gelip, durum değerlendirmesinde bulunduklarını kaydetti. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde ciddi seyirli enfeksiyonlar olduğunun kendisine söylendiğini kaydeden Prof.Dr. Hacımustafaoğlu, şöyle konuştu: “Birkaç olguda hastane enfeksiyonu olarak bilinen ‘klebsiella’ olduğu söylendi. Ayrıca birkaç hastanın kanında da birden fazla hastalık olduğu belirtildi. Buna bağlı olarak 5 çocuğun öldüğü bana bildirildi. Bölümde değerlendirme yaptık. Bu tip riskli olguların bulunduğu serviste, bu gelişme üzerine, diğer hastaların mikroptan etkilenmemeleri için tüm kademelerde, ciddiyet ve hassasiyetle önlemler alınmasına karar verdik.”
Önlem olarak mikrobun görüldüğü servise hasta kabulünu durdurduklarını sözlerine ekleyen Prof.Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, o gün serviste 10 hastanın bulunduğunu, bunların ikisinin durumunun kritik, üçünün biraz daha iyi, diğerlerinin ise normal olduklarını ifade etti. Bu hastaların bir kısmında tipi belli olmamakla birlikte kanlarında bazı mikropların ürediğini öğrendiklerini vurgulayan Prof. Dr. Hacımustafaoğlu, “Şu anda yenidoğan yoğun bakım bölümünde bir anlamda karantina uygulanıyor diyebiliriz. Bunun başarılı olabilmesi içinde 3- 4 hafta süreye ihtiyaç var. Bu süreçte servise hasta kabul edilmemelidir” dedi.
HASTANE: BEBEK ÖLÜMLERİ BAŞKA NEDENLERDEN
Olayın duyulması üzerine dün basın açıklaması yapan Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı ve Başhekim İlhan Dindar, serviste mikrobun 14 Ağustos'ta görüldüğünü, bu tarihten itibaren gerekli önlem ve tedbirlerin alındığını açıkladı. Yamalı ve Dindar, mikrobun serviste görülmesinden sonra bebek ölümlerinin gerçekleşmediğini, 14 Ağustos'tan önce yaşamını yitiren 6 bebeğe ise erken doğum veya beyin travması tanıları konduğunu söylemişti.
SAĞLIK MÜDÜRÜ: ÖLENLER SADECE KLEBSİELLA’DAN ÖLMEDİ
Bursa Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı, DHA muhabirinin telefonla Prof.Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu’nun, bebeklerin yoğun bakım ünitesindeki ölüm nedenleri arasında klebsiella’nın da bulunduğunu aktarması üzerine yaptığı açıklamada, “Biz, hastanemizde ölüm yok derken, yalnızca klebsiella mikrobuna bağlı ölüm olmadığını vurgulamak istedik. Ölen bebeklerin bazılarında bu mikrop tesbit edildi. Ancak ölüm sebepleri sadece klebsiella mikrobuna bağlı değil. Bu hastaların ölüm nedenleri, erken doğum, beyin tranvası veya bir başka rahatsızlığa bağlı olarak gerçekleşti. Biz ölenlerin içersinde sadece klebsiella’ya bağlı ölümün gerçekleşmediğini anlatmak istedik” diye konuştu.
Sağlık Müdür Vekili Yamalı bu durumu basın toplantısında neden net olarak açıklanmadığı konusunda ise, “Bu açıklamanın, ölen hastalar arasında klebsiella mikrobuna rastlanmadığı şeklinde anlaşılacağını düşünmedik. Normalde hastanemizde aylık ortalama 20’ye yakın bebek ölümü yaşanmaktadır” diye konuştu.