Güncelleme Tarihi:
Beykent Üniversitesi 2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılış töreni yapıldı. Üniversite'nin Ayazağa'ındaki Yerleşkesinde gerçekleştirilen törene, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, ÖSYM Başkanı Ali Demir ve Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt katıldı. Açılış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Emir Karahan açılış konuşmasını yaparken salondakileri selamladı. Karahan'ın Büyükanıt'ı selamlarken "Sayın Genelkurmay Başkanım" demesi dikkat çekti.
YUMURTALAR KAHRETTİ
Akademisyen olarak kürsüye çağrılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, öğrencilere seslenirken Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakülte’sinde yaşadığı yumurtalı protestoya değindi. Kendisini sakince dinleyen öğrencilere, " Yumurta atmanıza gerek yok. Birazdan aşağıya ineceğim. Elinizde dursun yine de" diyen Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü: " Atatürk ' vicdanı hür, aklı hür nesiller' diyorsa bu okuyarak olur. Bu sorgulayarak olur. Yoksa öbür türlü de söyleyebilir. ' Herkes yumurta atsın'. Neden desin koskoca Atatürk? Böyle bir şey der mi ? Gittik akademisyen olarak . İki öğretim üyesi. İki tane yetişmiş, Anayasa Hukuku Profesörü. İki farklı görüş. Yer Siyasal Bilgiler Fakültesi. Böyle bir fırsat kaçırılır mı ? Sorularla terletmiş olsalar. O kürsüyü terk edersem, çocuklar karşısında acizlik sebebiyle terk etseydim keşke. On dakika bekledim. Adamın yumurtası bitmiyor. Sürekli geliyor. Sepetçiler gelmiş. Siliyoruz, yine bitmiyor. Dökülüyor yine bitmiyor. Sonunda o bizim görüntümüzü çekenlere ödül verdiler. Ödülü de ben verdim. O kameraman arkadaşa. Dedim ki, ' bu ödülü verdiniz. Bu pozu verene neden ödül vermiyorsunuz ?' Sonunda bize de ödül verdiler. Biz o gençlerimizden davacı olmadık. Bir öğretim üyesi olarak yumurtadan dolayı üzgün değilim. Ama öğrencilerin o durumda olması beni kahretmiştir."
"1 SENE OLUR, 1.5 SENE OLABİLİR"
Kuzu gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın yeni Anayasa çalışmasına süre olarak yeni yılın ilk 6 ayını işaret ettiğini hatırlatan bir gazeteciye yanıt veren Kuzu, " Sayın başbakanımız orada bu iş sürüncemede kalmasın anlamında söylemiştir. Bu 1 sene olur, 1.5 sene olabilir. Bunun önemi yok. Ama bütün mesele kesintisiz çalışmak" dedi. Anayasa çalışmaları konusunda söylediklerinin kesin bilgi olarak algılanmaması gerektiği uyarısında bulunan Kuzu, " Geçen hafta MHP ve CHP'yle görüşme yaptık, benim de içinde olduğum bir heyetle. Bu hafta içerisinde BDP'yle de bir görüşme yapacağız. Buradaki hedefimiz şu: Birinci işimiz, bu olsun yani ilk işimiz anayasayla başlayalım. Bu konuda bir hemfikir var. İkinci bir husus dışarıda liderlerimiz arasındaki sert tartışmalar, bu komisyonun çalışmasını yansımasın. 'Kızdık komisyondan üyelerimizi çektik' gibi bir tepkiye sebep olmasın." şeklinde konuştu. Kuzu sözlerini "Sayın başbakanımızın demiş olduğu 6 aylık süre konusu öngörüdür. Sonuç olarak bu tür tartışmalarda, metin hazırlamada kesin bir süre vermek zor. Kesintisiz çalışmak, hedefe kilitlenmek ve sonuç almak için samimi olmak. Bunlar sağlanırsa sorun yok. 4 yıllık önümüzde süre var. 4 seneye sarkarsa bu iş olmaz demektir. 4 seneye bunu sarkıtmamak lazım. Önümüzde mahalli seçimler var. O ortamda olmaz. Gençlerimize yeni bir anayasa yapmak istiyoruz.Bütün partileri samimi gördüm bu konuda" şeklinde sürdürdü.
UZLAŞMA KOMİSYONUNDA EŞİT ÜYE
"Uzlaşma komisyonunda eşit temsil olacak mı?" şeklindeki bir soruya da yanıt veren Kuzu, " Evet olacak. Eşit temsil dediğimiz, 2 ya da 3 olabilir. Her parti aynı sayıda gelecek. Oylamadan ziyade, bir müzakere sürecinde yürüyecek" dedi. Basın özgürlüğü konusunda yeni anasayasada bir düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığı şeklindeki bir soruya da Kuzu, " Basın özgürlüğüyle ilgili yaşanan sıkıntılar,hangi sıkıntılar var bilemiyorum. Anayasal planda sorun yok. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar vardır. Eğer anayasadan kaynaklanan sorunlar varsa masaya yatırılır. Biz yeni anayasayı eski anayasayı nasıl değiştirelimden çok, en iyi anayasayı nasıl yaparız diye hazırlayacağız" diye konuştu.
TARTIŞMA HANGİ KONULARDA OLACAK ?
Bir gazetecinin "Leyla Zana'nın yemin tartışması gündemdeyken, Yeni Anayasa çalışmaları konusunda en hararetli tartışmaların hangi konularda yaşanmasını bekliyorsunuz" şeklindeki sorusuna da yanıt veren Kuzu, " Onu şimdiden söylesem doğru olmaz. Leyla Zana'nın meclis başkanlığımız ona açıklama getirdi. 'Herhangi bir sorun yok' dedi. Hangi konular gündeme gelir, kronik bazı sorunları var. 'Şu konu varsa ben varım, yoksa yokum' gibi yaklaşımları doğru bulmadığımızı söyledim. Masaya gelirken, eteklerimiz boş gelmek istiyoruz. Bu konular gündeme gelmeyecek anlamına gelmez. Partinin biri bu konuda 'ben yokum' derse iş baştan tıkanmış olur, bu konulara meydan vermemek adına girmiyorum" dedi.
"ÖSYM'YE ELEŞTİRİLER ARTTI"
Açılışta konuşan ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir de geçtiğimiz dönem kurumuna yöneltilen eleştirilere değinerek, "Ölçme, seçme yerleştirme merkezi olarak biz, pek çok eleştiririnin odağında olduk. Özellikle son 10 ay içinde ÖSYM'ye ait eleştiriler arttı. Açık söylemek gerekirse, bütün haklı eleştirileri daha iyi bir eğitim adına gerekli ve kaçınılmaz olarak görüyoruz" dedi.
ÖSYM'DEN YENİLİKLER
Nasıl daha iyi olabilecekleri konusunda sürekli çalıştıklarını söyleyen Demir, yeni bir soru havuzu oluşturduklarını söyledi. Bundan sonra soruları zorluk derecesi komutu vererek otomatik olarak seçeceklerini belirten Demir, soruyu hazırlayanlar bile sınavda hangi sorunun sorulacağını bilmeyeceğini vurguladı. Demir ileri ülkelerde uygulanan online sınav sistemi üzerinde de çalışma yürüttüklerini söyledi.