Güncelleme Tarihi:
Burhan Apaydın'ın eşi Beyhan Apaydın, eşinin Kadıköy'deki evinde sabaha karşı hayatını kaybettiğini söyledi.
Eşinin dün akşam gayet iyi ve neşeli olduğunu belirten Apaydın, "Hatta akşam yemeğinden sonra dışarı çıkmak istedi. Bir gün önce Parlamento dergisine ve TBMM Başkanlığına 27 Mayıs dönemiyle ilgili yazılar yazmıştı. Dün akşam da yazılarını son kez kontrol etti. Yattıktan sonra saat 02.30'da uyandı ve su istedi. Su verdikten sonra tekrar uyudu. Saat 03.00'da ses duydum ve kendisine seslendim, ancak tepki vermedi" diye konuştu.
Apaydın, durumu bildirmesi üzerine eve gelen sağlık ekiplerinin, yaptıkları incelemede eşinin öldüğünü belirlediğini kaydetti.
CENAZESİ YARIN
Apaydın'ın cenazesi yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA BURHAN APAYDIN
EFSANE AVUKAT BURHAN APAYDIN HAYATINI KAYBETTİ / WEB TV
Apaydın, gazetecilerden tiyatroculara kadar hemen her ifade özgürlüğü davasında yasaklanan ya da soruşturulan fikirlerde savunma tarafında yer aldı.
Önemli ceza davalarında yaptığı sıra dışı savunmalarla kamuoyunda tanınan Apaydın, usul hukukunun ayrıntılarına hakim oluşu, savunma hakkı konusunda ısrarcı ve taviz vermez tutumu, gerektiğinde çekinmeden ve defalarca reddi hakim hakkını kullanmasıyla dikkati çekti.
MENDERES İÇİN İADEİ İTİBAR İSTEDİ
1960 ihtilalinden sonra idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes’in avukatlığını yapan Apaydın, geçen yıl TBMM Başkanlığı’na başvurarak 51 yıl sonra müvekkiline “iadei itibar” istedi.
Avukat Burhan Apaydın, başvurusunda yargılama kararının hukuka uygun olmadığını savundu. Yassıada yargılamaları sırasında iki kez azledilen Apaydın, mahkeme kararında “Türk milleti adına” ifadesinin yer almadığını belirterek, idam kararının kaldırılması gerektiğini öne sürdü.
MENDERES'İ İLK GÖRDÜĞÜ AN
63 yılda tam 2 bin dava alan ‘Adalet Savaşçısı’ Burhan Apaydın’ın anıları bir kitapta toplanmıştı. Kitapta Apaydın'ın Adnan Menderes’in avukatlığını üstlendikten sonra Yassıada’daki ilk görüşü şöyle anlatılıyor:
''Çok şık ve intizamlı Adnan Menderes ile hiç ilgisi yoktu. Üzerinde kahverengi bir elbise vardı, gömleği buruşuktu, kravatı yana kaçmıştı, zayıflamıştı ve elbise üzerinden dökülüyordu. Saçı başı dağınıktı. Olduğu yerde durdu. Ben ona doğru yürüdüm, “Beyefendi merhaba” dedim, elimi uzattım, el sıkışırken öpüştük. O yakınlaşma sırasında kulağına, “Beyefendi atlatırız bu işi” diye fısıldadım, sırf moral vermek için. Baktım, yüzündeki gerginlik o an biraz kayboldu. “Burhan Bey, ben idamdan korkmuyorum. Yalnız beni tarihe mürtekip (irtikapçı, zimmetçi) Başbakan olarak geçirmek istiyorlar” dedi.
DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER: TARİHE GEÇTİ
DSP Genel Başkanı Masum Türker, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in de avukatlığını yapan Burhan Apaydın'ın avukatlık mesleğinin duayenlerinden olduğunu, verdiği hukuk mücadelesiyle tarihe geçtiğini bildirdi.