Emel RMUTÇU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2009 00:00
Geçen yıldan bu yana Burdur Tren İstasyonu’nda pek bir şey değişmemiş.
Geçtiğimiz ağustosta Hürriyet Hakkımızdır Treni’ni “trene binmek hakkımız” yazan pankartlarla karşılayan, “Bir gün değil her gün tren istiyoruz” diyen Burdurlular, hala aynı şarkıyı söylüyor. Çünkü yolcu treni seferleri 2004’ten bu yana yapılmıyor Burdur’da.
Oysa 1936’dan 2004’e kadar Isparta’ya, İzmir’e, İstanbul ve Ankara’ya kolaylıkla ve daha ucuz bir şekilde ulaşıyorlarmış, şimdi trene binmek isteyenler otobüsle Dinar’a gitmek zorunda. Ve Burdurlular bundan çok şikayetçi.
İstasyonda bizi karşılayan heyetle etkinlikleri gezerken, ilk Mustafa Uçkan bir pankartla yaklaşıyor, vali yardımcısı ve belediye başkanının yanına. Konuşmuyor, Ulaştırma Bakanlığı’ndan tren isteğini anlatan pankartı gösteriyor sadece. Daha sonra bize anlatıyor derdini. Hamallık yaparak kazanıyormuş hayatını, otobüsle seyahatin çok pahalı olduğunu ve tren kadar rahat olmadığını
söylüyor. “Burdurlular adına diyorum ki, trenimizi geri versinler” diyor.
Politikacı Adile teyze
Biraz ilerde bu kez Adile Akbaş kesiyor heyetin önünü. Onun talebi trenle sınırlı değil. Hem altgeçit, hem kömür, üstüne bir de işsizliğe çözüm istiyor. Özelleştirmeye karşı olduğunu da sıkıştırıyor araya. İşsizlik ve özelleştirme bizim konumuz değil ancak konferans vagonunda yerel yöneticilerden tren yolunu geçebilmek için istediği alt geçidin yapılmasına yakında başlanacağını öğreniyoruz. Tren seferlerinin Burdur’a geri dönmesi ise Akbaş’ın az önce talepte bulunduğu belediye başkanının da talebi. Başkan Sebahattin Akkaya, “Burdurlular olarak bizim temennimiz Antalya hattının Burdur’dan geçmesiyle hızlı ulaşımın Burdur’a da gelmesi” diyor. TCDD yetkilileri ise bunun olup olmayacağını henüz söyleyemiyorlar, etüd çalışmaları sürüyormuş.
Bu yıl da Burdurlulara bu konuda yardımcı olamadık, üzgünüz, ancak seslerini Ulaştırma Bakanlığı’na duyuruyoruz buradan.
Hürriyet Treni’ni Burdur’da karşılayanlar arasında Vali Vekili Osman Nuri Canatan, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, yardımcısı Mehmet Oral, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek, TCDD 7’nci Bölge Müdürü Enver Timurboğa da vardı.
Çocuklar istemeyi bilirse iyi mi olur, kötü mü?
PERONDA sergi ve oyun alanlarını gezerken, Uluslararası Af Örgütü’nün Haklı Çocuk Oyunu’nun önünde uzunca kalıyor Burdurlu heyet. Oyunda, Mutlu Günler, Keyifli Köy, Neşeli Çeşme ve Memnun Pınar isimli dört köyün 8’er çocuktan oluşan sakinleri, her biri farklı bir hakkı temsil eden kartları bulup doğru yerlerine yerleştirmek zorunda. Eğer ellerinde yoksa, komşu köyden istiyorlar. Herkes tüm kartları doğru
yerlerine yerleştirdiğinde oyuncuların tamamı kazanmış, aynı zamanda haklarına ilişkin bilgilenmiş oluyor.
Af Örgütü gönüllüsü Melda Akbaş bunları anlatınca, Belediye Başkanı Akkaya espri olduğunu umduğumuz şöyle bir yorum yapıyor: “Burdur’da çocuklar yanıma gelip ‘Başkanım bize ne zaman park yapacaksınız?’ diye soruyorlar, yani artık çocuklar bu konuda çok akıllı. Bir de bunları öğrenirlerse yandık!”
HÜRRİYET TRENİ’NDEN ISPARTA’YA HEDİYE
Yarın Hürriyet alan tüm Ispartalılara Hürriyet Hakkımızdır Treni kalemi ve puzzle’ı, “Kırmızı Bisiklet” ve “Yörüklerden Unutulmuş Masallar” dergileri hediye. Ayrıca 15-24 Eylül tarihleri arasında Hürriyet’in logosunu tarihiyle birlikte kesip (10 adet) başbayiye getiren herkese Marvi Hammer İngilizce Eğitim Seti (10 VCD).
YARIN ISPARTA’DAYIZ