Buralar İsviçre’den güzel

Güncelleme Tarihi:

Buralar İsviçre’den güzel
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Büyükelçisi Mark Parris, güneydoğu ziyaretinin son gününde Van'ın doğal ve turistik yörelerini gezdi. Parris, bölgedeki birçok yerin İsviçre ve Avusturya'da gördüklerinden daha güzel olduğunu söyledi.

AKDAMAR Adası ve Van Kalesi'ne yaptığı ziyaretten sonra Van'ın doğal güzelliklerinin Avusturya ve İsviçre'de gördüğü manzaralardan daha güzel olduğunu söyleyerek Vanlıların gönlünde taht kuran ABD Büyükelçisi Mark Parris, güneydoğu gezisinin üçüncü gününü tamamen turizme ayırdı.

ABD turizm acentalarının dikkatini bölgenin doğal ve tarihi turizm değerlerine çekmek amacıyla bir günde 400 kilometreden fazla yol katederek, Van'ın çevresindeki tarihi ve turistik yerleri gezen Büyükelçi Parris, ‘‘Türkiye'ye düzenli olarak turist getiren ABD'li turizm acentalarıyla temas halindeyiz. Ziyaretim ABD'li turizm acentalarının bölgenin turizm potansiyelinin farkına varmalarını sağlayacak’’ dedi.

TURİZM ZAMANI

Büyükelçi Parris, turizmin son 10 yılda durma noktasına geldiği Van'da kaldığı otelde 40 kadar ABD'li turist görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, güvenlik sorununda kaydedilen iyileşme üzerine bölgenin turizm potansiyelinden faydalanma zamanının geldiğini söyledi.

Bölgenin doğa turizmi, tarihi eserler ve yürüyüş sporlarından hoşlananlar için çok ideal bir yer olduğunu belirten Büyükelçi Parris, turizm ağırlıklı ziyaretine Muradiye ve Çaldıran arasında bulunan Bendi Mehdi Şelalesi'ni ziyaret ederek başladı. Altındere'de 3 bin koyunun yetiştirildiği Tarım Bakanlığı'na bağlı TİGEM'i (Tarım İşletme ve Geliştirme Merkezi) ziyaret ederek bölgenin hayvancılık potansiyeli hakkında bilgi alan Büyükelçi Parris, ‘‘Burada yaptığım gözlem Türkiye'nin bu bölgesinin canlı hayvan yetiştiriciliği konusundaki büyük potansiyeline ilişkin inancımı teyit etti’’ dedi.

Tanıtım için siz ne yapacaksınız?

Büyükelçi Parris, turistik ziyaretini, 1992'den bu yana güvenlik açısından sakıncalı olduğu için yerli ve yabancı turistlere kapalı olan Nemrut Dağı Krater Gölü'nü ziyaret ederek tamamladı. Krater gölünde Büyükelçi Parris'e bilgi veren yetkililer, güvenlik durumunda iyileşme kaydedilmesi üzerine, yerli ve yabancı turistlerin ideal bir kamp yeri olan krater gölüne çıkmaları konusunda teşvik edildiğini söylediler. Van Gölü'nün kuzey batı sahillerinde Nemrut ve Süphan Dağlarının eteklerinde Urartu ve Selçukluların yerleşim yeri Ahlat'ta bulunan Selçuklu Mezarlığı ve Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın torunu Rüstem Bey'in oğlu Emir Bayındır adına 1481'de yaptırdığı Emir Bayındır Kümbeti'ni ziyaret eden Büyükelçi Parris, izlenimlerini soran gazetecilere, ‘‘Buraların çok çarpıcı bir güzelliği var’’ dedikten sonra ‘‘Buraları siz de gördünüz. Sizler ne düşünüyorsunuz. Buraları yerli turistlere tanıtmak için sizler ne yapacaksınız?’’ sorusunu yöneltti.

Parris'e Clinton bastonu

Ahlat'ta kendisine ünlü Selçuklu bastonlarından hediye edildiği Büyükelçi Parris, bastonu çok beğenerek programının dışına çıktı ve Selçuklu Baston Atölyesi'ni ziyaret etti. Burada bastonların yapımı konusunda bilgi alan Parris, atölyede Başkan Clinton'ın fotoğrafını görüp ilgilenince, aynı bastonlardan Clinton'a da hediye edilidiğini öğrendi. Parris, bunun üzerine gülerek, ‘‘Aynı bastondan şimdi bende de oldu’’ dedi ve Clinton'ın resmi önünde gazetecilere poz verdi.

Hırsızdan bezdiler camilerdeki halıları sattılar

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde, hırsızlık olaylarından bunalan müftülük, merkez ve köy camilerindeki halı ve kilimleri ihaleye çıkararak sattı.

Kaş İlçe Müftüsü Mehmet Güler'in komisyon başkanlığı yaptığı ihalede, ilçe merkezi ve köylerdeki 13 camide bulunan 249 parça halı ve kilim, satışa sunuldu. İhalede satışa çıkarılan halı ve kilimleri, 8 milyar 310 milyon lirayla Aydınlı halıcı Hüseyin Gürbüz satın aldı.

Müftü Güler, camilerde son günlerde sık sık halı ve kilim hırsızlıklarının yaşandığını, bu tür olaylara karşı yeterince korunma sağlanamadığını, bu nedenle camilerdeki halı ve kilimlerin satışına gerek duyulduğunu söyledi. Müftü Güler, gerçekleştirdikleri ihaleden elde edilen gelirin, camilerin bakım ve onarımlarında değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!