Bunların yaptığı habercilik değil, hokkabazlık

Güncelleme Tarihi:

Bunların yaptığı habercilik değil, hokkabazlık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2002 01:49

Hürriyet Pazar'da yayınlanan Gülden Aydın imzalı 'Haber mankeni itiraf ediyor' başlıklı haber, gerçek haberciler arasında büyük tepki yarattı.

Bazı haber ve program sunucularının reyting yükseltmek için uydurma haberlerde konu mankeni kullandıklarının ortaya çıkması üzerine Fatih Altaylı, Mehmet Ali Birand, Murat Birsel ve Ali Hakan gibi haberciler tepkilerini dile getirdiler.

Fatih Altaylı (Kanal D)

Halk gerçeği ayırt edebiliyor

Böyle şeyler yapılıyor, biliyoruz. Ne yazık ki tüm bunlar reyting uğruna yapılıyor. Onların yaptıkları televizyon haberleri değil, televizyon şovlarıdır. Ama halk, gerçek haberle bunları ayırt edebiliyor. Bu tür habercilik sadece bizim ülkemize özgü değil, dünyanın her yerinde var. Bizde kötü olan, bunların haberci olarak tanımlanmasıdır. Tanımı doğru yapılırsa bunlara güler geçeriz. Yeter ki bu tür kişiler kendilerini haberci olarak tanıtmasınlar.

Mehmet Ali Birand (CNN)

Bunların habercilikle ilgisi olamaz

Bu Türkiye'ye özgü değil. Bu bir magazin gibi görülmeli, haber değil. Eninde sonunda da düzmece olduğu ortaya çıkar. Türkiye bu şekilde hareket eden 7-8 isim var. Onlar da kendilerini teker teker afişe ediyorlar zaten. Benim gerçek habercilere tavsiyem, aman reyting için elinizi pisliğe sokmayın.

Murat Birsel (ATV)

Kanalların özür dilemesi lazım

Bu habercilik değil rezalet. Başka boyutu da bu insanların ortaya çıktıktan sonra haber yapılmasına devam edilmesi. Kanalların özür dilemesi lazım. Haber uğruna hokkabazlık yapılıyor. Bu insanların ortaya çıktıktan sonra ceza almaları lazım. Geçtiğimiz gün Ertuğrul Özkök yazısında ‘‘Ben bunu yazıyorum ama haber kaynağına doğrulatamadım’’ diye okuyucuyu uyarıyordu. Habercilik böyle olur. Her şeyin sahtesi yapıldığı gibi haberciliğin de sahtesi yapılıyor. Ancak bu ekolün ve hokkabazlığın sonu geldi.

Ahmet Hakan (Kanal 7)

Bu alandan çekilmeliler

Bu örnek Türkiye'de medyanın dejenerasyonunun son noktasıdır. Bu tür olayların olduğu hep tahmin ediliyordu. İlk kez ortaya bir kanıt çıktı. Türkiyede televizyon haberciliği haber olmaktan çıkıp bir performans gösterme yeri haline geldi. Ne kadar uyduruk ve kurgulu işler yaparsanız, o kadar izlenirsiniz mantığının ürünü bunlar. Çok büyük tepkiler gösterilmesi lazım.

Yılmaz Durmuş neler söylemişti?

S.K., Atilla Taş'ın gizli öz annesini ortaya çıkaracağını, bana da Atilla Taş'ın Ardahan'daki gizli öz ağabeyi rolünü vereceğini söyledi. Taş'ın öz ağabeyi olduğumu iddia edip, Ardahan'dan aramış gibi yaptım.

Tanju Çolak kendi reklamı yapılsın istiyordu. Yalan intihar haberinde hayatımı kurtarıp, sempati toplayacaktı.

Zekeriya Beyaz'ı yaralayanın ben olduğumu söylememi istediler.

Ana haber bültenlerinde anonslar geçiyor, 200 çiğ yumurta yedikten sonra sesi değişti diye. Oysa altı yumurta yemiştim. 200 tane izlenimi vermek için bantı sarıp sarıp başa aldılar. Ünlü anchorman, aferin Yılmaz, iyi oynadın dedi.

ASPARAGASLA SUÇLANANLAR NE DİYOR

S.K. (Savaş Kalafat)

Bu adamı tanımıyorum

Bu adamı tanımıyorum. Uyduruyor. Bizim programımızın bu adamın desteğine ihtiyacı yok. Benim elemanlarım bu adamla işbirliği yapamaz. Program ağırlıklı olarak Atilla Taş ve annesi üzerine kuruluydu. Şu camia içinde en düşük maliyetli programdır ve kimseye de beş kuruş para vermeyiz. Programımızda Türkiye'nin dört bir yanından telefon geliyor. Bu telefonu siz de açmış olabilirsiniz. Gelen telefonlar stüdyoya bağlanıyor. Evet, bu kişi programı aramış. Az önce yardımcımla konuştum. Daha sonra ben oraya bir kamera ekibi göndermişim. Olayın yalan olduğu ortaya çıkmış. Çünkü bu adamın asparagasçı olduğu bütün basın tarafından biliniyormuş. Bana şunu ispatlamalı, eğer stüdyoya girdiyse ispatlasın.

Tanju Çolak

Kurtardığıma pişman oldum

Böyle kıtıpiyos bir adamın yaptıklarını okuyunca iğrendim. Ben bu kişiyi hiç tanımam. O intihar girişiminden sonra da hiç görmedim. Ben neden reklamımı yaptırmak isteyeyim? Ankara'da otel açtım, utandığım için basına haber bile vermedim. Bu reklam intiharı olayına karıştığımı belgelesin, bu kişiye Ankara'da içinde 104 personelin çalıştığı otelimi ve Samsun'da 35 personelin çalıştığı ecza depomu vereyim. Onu kurtadığıma pişman oldum. Bir daha birisi önümde köprüye çıksa, arkamı döner giderim.

Atilla Taş

Anneme nasıl yaparım?

Böyle bir şeyi nasıl iddia eder bu adam. Kendi annemi nasıl kandırabilirim? Böyle aşağılık bir şeyi nasıl yaparım? Benim abim yok Ardahan'da. Bazı ekran hastaları vardır. O da bunlardan biri.

Reha Muhtar

Hürriyet’e dava açacağım.


İzleyiciler ne diyor?

Haberi yazan muhabirimiz Gülden Aydın’a gelen mesajlar:

Yaptığınız asparagas haberler yazınız için teşekkürler. Halkın gözünde ‘‘aman bunlar medya, birbirine dokunmaz’’ imajını Hürriyet olarak noktalayın. Onur Başaran

Yaptığınız haber için tebrik ederim. Semih Dede

Asparagas haberleri yazan, düzenleyen, alet olan tüm medya çalışanlarını esefle kınıyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!