Bunlar Rambo'yu da geçtiler

Güncelleme Tarihi:

Bunlar Ramboyu da geçtiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 13:33

Kurtlar Vadisi Irak'ta 'çuval olayı'nın hesabını soran Polat Alemdar ve silah arkadaşları, bu kez de kanlı filo baskınının emrini veren İsrailli komutanı öldürmek için yola koyuldu. Türkiye'de geçtiğimiz cuma günü gösterime giren filmi Emekli Tuğamiral İlker Güven ile birlikte izleyip yorumladık.

Haberin Devamı

"KURTLAR VADİSİ - FİLİSTİN" FİLMİNİN FRAGMANI / WEB TV 

Kurtlar Vadisi Filistin filminin Almanya'da 27 Ocak tarihinde, yani Uluslararası Holokost (Yahudi soykırımı) Kurbanlarını Anma Günü’nde vizyona girmesine ilk etapta izin çıkmadı. Gerekçe olarak da filmin anti-semitist öğeler barındırması gösterildi. Filmin senaristleri ise Yahudi karşıtlığı suçlamalarını reddetti. Kurtlar Vadisi Filistin'in gösterimini durduran Alman Film Denetleme Kurulu (FSK), daha sonra yasak kararından dönerek, filmin bu tarihte gösterime girmesine izin verdi ancak 18 yaş şartı getirdi.

Cengiz Özbek
hurriyet.com.tr

31 Mayıs'ta 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskınının ardından intikam için İsrail'e giden Polat Alemdar ve arkadaşlarının hikayesini anlatan Kurtlar Vadisi Filistin filmi geçtiğimiz cuma günü de Türkiye'de vizyona girdi. Tartışmalı yapımı ben de Emekli Tuğamiral İlker Güven'le birlikte izleme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Eski Denizaltı Filo Komutanı olan Güven'in, söz konusu baskının canlandırıldığı sahneyle başlayan filmin ardından ilk sözleri, "hayal kırıklığı" oldu.

Filme çok fazla bir beklenti ile gitmediğini söyleyen Güven, "Ama en azından bir yolcu gemisine yapılan bu saldırının uluslararası sularda gerçekleştirildiğinin daha iyi anlatılmasını, bu haksızlığın vurgulanmasını isterdim" dedi.

Güven, "Masum insanların kanının dökülmesini engellemek için yola çıkan bir Rambo grubunun öyküsü anlatılırken, Türkiye'nin haklı tezinin de altı çizilseydi daha iyi olurdu" ifadesini kullandı.

Filmin başında gösterilen gemi sahnesinin ardından bir daha baskın konusuna değinilmemesi ve Polat Alemdar'la arkadaşlarının İsrail'e neden ve nasıl geldiğinin anlatılmamasını da eleştiren emekli tuğamiral, "Sanki paraşütle indikleri Filistin'de, 'Beyoğlu delikanlısı' gibi mahalle kavgasına giriştiler" dedi.

"RAMBO’YU DA GEÇTİLER"

Polat Alemdar karakterini "Rambo" karakterinden de abartılı bulan Güven, "Bizimkiler her şeye kadir kudretleriyle Rambo'yu da geçti. Ne kurşun işliyor ne bomba" dedi.

Güven, filmdeki çatışma sahneleri sırasında "bizimkilerin" kullandığı silahları kastederek, sık sık "ne bitmez mermiymiş" diye de söylendi. Filmin ardından yaptığımız sohbette de, "Cephane yine bitmek bilmedi. Bu sahnelere inandırıcılık kazandırılması için ikmal kaynaklarının da gösterilmesi lazımdı" dedi.

Haberin Devamı

Benim de filmi izlerken takıldığım nokta, başrol oyuncuları Polat ve arkadaşlarının fazla yara almadan sıyrıldığı çatışma sahnelerinde çok sayıda Filistinli sivilin ölmesi oldu.

Polat ve ekibi, İsrail askerleri tarafından öldürülen 9 Türk'ün hesabını sormaya gitti. Ama onların yüzünden çıkan çatışmalarda kat be kat fazla Filistinli öldü. Yani "bizimkiler" bölgede katalizör vazifesi gördü.

Bu görüşümü paylaştığım Emekli Tuğamiral Güven de bana hak vererek, başarılı bir operasyonun, sivillerin hayatlarını tehlikeye atmaması gerektiğini belirtti. Güven, "Bir çatışmaya girilecekse, bu sivillerin bulunduğu bir ortamda olmamalı" dedi.

MOŞE DAYAN GÖNDERMESİ

Haberin Devamı

Bu arada Güven, filmin baş "kötü adamı" İsrailli komutan Moşe Ben Eliezer gözünden vurulduktan sonra bir gözünü siyah bantla kapatınca, kulağıma "Moşe Dayan" dedi. Yani, senaristlerin, İkinci Dünya Savaşı'nda sol gözünü kaybeden İsrail eski Genelkurmay Başkanı Moşe Dayan'a gönderme yaptığını ima etti.

Kurtlar Vadisi İsrail'i Türkiye'de de 13 yaş üzerindekilerin izlemesine izin verilmesi konusuna değinen Güven, senaryo bakımından inandırıcılıktan oldukça uzak olan bu yapımın aslında 13 yaş altındakilerin ilgisini çekecek türden bir film olduğunu söyledi.

Güven, filmin, İsrail askerlerinin masum kadın ve çocukları nasıl yargısız infaz ettiğini iyi ortaya koyduğunu belirterek, "En iyi yaptıkları iş bu olmuş" dedi.

Haberin Devamı

KURTLAR VADİSİ IRAK’IN DA ÇOK GERİSİNDE

Son olarak Kurtlar Vadisi Filistin filmini daha önce izlediği Kurtlar Vadisi Irak filmiyle karşılaştıran Güven, "Bu film ilkine göre çok daha kötüydü" dedi.

Güven'in bu görüşüne ben de katılıyorum. Seyrederken ne etkileyici bir diyaloğa ne de izleyicilerin gururunu okşayan bir sahneye şahit olduğum bu film, oyuncu kadrosu olarak da Billy Zane'li, Gary Busey'li ilk filmin bile çok gerisinde.

Gelelim kendi açımdan en önemli konu olarak gördüğüm hususa; filmle ilgili anti-semitzm iddialarına. Filmin senaristleri, bu iddialara göğüs gerebilmek için filme ABD vatandaşı bir Yahudi karakter eklemiş. Filistin'deki kaderi şans eseri Polat ve arkadaşlarıyla kesişen bu karakter üzerinden "Biz Yahudi düşmanı değiliz. Bizim düşmanımız İsrail ordusu" mesajı verilmiş.

Haberin Devamı

Gerçekten de filmde doğrudan Yahudilere yönelik bir düşmanlık yok. Ama filmdeki İsrailli yetkili ve askerler o kadar salt kötü ve acımasız gösterilmiş ki bu durum diğer yumuşatıcı öğeleri fazlasıyla gölgede bırakıyor.

İLİŞKİLERİ DAHA FAZLA GERMEZ

Ancak ben yine de bu filmin hali hazırda gergin olan Türk-İsrail ilişkilerini daha da gereceğini düşünmüyorum. Neticede bu film devlet televizyonunda ya da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından denetlenen bir televizyon kanalında yayınlanmıyor. Zaten konuya ilişkin bir açıklama yapan Devlet Bakanı Egemen Bağış da filmin Türk hükümetinin görüşünü yansıtmadığını ifade etti.

Hatırlarsınız daha önce iki ülke arasında krize neden olan "Ayrılık" dizisi, devlet televizyonu TRT'de yayınlamış, İsrail tarafından gelen tepkiler de bu durum üzerine yoğunlaşmıştı. Bu açıdan bağımsız bir sinema filmi olan Kurtlar Vadisi Filistin'in İsrail tarafında bu derece ses getireceğini sanmıyorum. Zaten şu ana kadar da Tel Aviv'den bu doğrultuda bir açıklama gelmedi. Bu yüzden ufukta yeni bir kriz görmediğimi söyleyebilirim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!