Güncelleme Tarihi:
Mesele ekonomik sorunlarla başa çıkmaya çalışan ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Sofya ziyareti sırasında Türkiye’nin AB üyeliğine destek sözü veren Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un başını ağrıtacak gibi görünüyor.
Öte yandan Borisov’un kendi partisi GERB’in meclisteki çoğunluğu yetersiz olduğu için koalisyon ortağı Ataka’yı üzmemesi gerekiyor.
Bulgaristan parlamentosunun önümüzdeki hafta Çarşamba günü gündeme alması beklenen referandum teklifi şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir üye ülke olarak AB’ye katılması gerektiği fikrine katılıyor musunuz?”
Ataka’nın gündeme getirdiği bu teklif bir başka milliyetçi grup, VMRO’nun böyle bir referandum için 320 bin imza topladığını açıklamasının hemen ardından geldi.
Bulgaristan hukukuna göre 200 bin ve üzeri sayıda insandan böyle bir talep gelmesi durumunda parlamentonun referandumu gündemine alması zorunlu. İmzaların orijinalliğinin teyit edilmesinin ardından milletvekillerinin oylamaya gidilip gidilmeyeceği konusunda üç ay içinde karar vermesi gerekiyor.
Ataka’nın Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda çok kesin ve net bir tavrı var. Partinin lideri Volen Siderov geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda “Bu Avrupalı olmayan bir ülke, İslamcılar tarafından yönetiliyor ve her zaman Bulgaristan için bir tehdit olacak” dedi.
Milliyetçilerin gündeme getirdiği teklifin uygulamaya konup konmayacağı belli değil. Borisov, Sofya’da Erdoğan’la bir araya geldiğinde, Türkiye’nin AB’yle müzakere etmesi gereken birçok konu olduğunu, Bulgaristan’ın yardım etmeye hazır olduğunu ve olası bir referandumun gündemde olmadığını söylemişti.
Borisov’un partisi GERB, Bulgar parlamentosundaki 240 sandalyeden 117’sini elinde tutuyor. GERB’in hükümette kalabilmek için Ataka’dan gelen 21 ve Mavi Koalisyon’dan gelen 14 sandalyelik desteğe ihtiyacı var. Mavi Koalisyon milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu da Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkıyor. Öte yandan koalisyon ortakları Borisov’un ekonomik ve sosyal politikalarını da eleştiriyor.
Hükümet bir süredir ekonomik durgunluk ve yüzde 10’luk işsizlikle mücadele etmekte ve desteğini kaybetmekteydi. Bütçe açığı AB’nin yüzde 3’lük sınırının 0.8 puan üzerinde olan Bulgaristan’da kamu harcamalarında ciddi oranda kesintiye gidildi.
Gözlemciler Ataka’nın profilini güçlendirmek istediğini zira partinin oylarının meclise girebilmek için gerekli olan yüzde 4’lük seçim barajına çok yaklaştığını belirtti. Mavi Koalisyon’un oyları ise şimdiden bu seviyenin altında.
Erken seçimler bu iki partinin Borisov’u dışarıda bırakmaları durumunda bir felaket olabilir ancak partilerin taleplerine karşı çıkan bir hükümete verdikleri desteği sürdürmeleri halinde güvenilirliklerini kaybetmeleri de söz konusu.
EUObserver'da yayımlanan "Bulgarian nationalists urge referendum on Turkey's EU bid" başlıklı haberden derlenmiştir.
Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet