Bülent Arınç'tan Bakanlar kurulu sonrası açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bülent Arınçtan Bakanlar kurulu sonrası açıklama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 18:46

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Arınç tezkerenin bu akşam TBMM'ye gönderileceğini açıkladı. Arınç ayrıca çözüm süreciyle ilgili olarak, "Asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

İşte Arınç’ın açıklamasından satır başları:

Kapsamlı bir sunum oldu, hepimiz yararlandık. Bakanlar Kurulumuz Sayın Genelkurmay başkanına sorular yönelttiler. Bu belki ilk defa oluyor. Bazı arkadaşlarımız Başbuğ döneminde böyle bir sunumdan bahsettiler. Bunun sebebi son yaşanılan olaylarla bağlantı kurmak yerine, sadece şudur. Bir zamanlama, yarın açılacak meclisimizin ve hemen ertesinde yapılacak tezkere görüşmeleriyle bağlantılı olduğu düşünülebilir.

"YILDA EN AZ BİR KEZ GENELKURMAY BAŞKANI BRİFİNG VERECEK"

Kendisine doğrudan bağlı kurumları bakanlıkları ziyaret edecekti, kapsamlı brifingler alacaktı. Bazı konular üzerinde eylem planı hazırlanması talimatını da verdi. Genelkurmay başkanlığımız da belli görevler üstlenmiştir, bakanlar kurulumuza karşı sorumluluğu vardır. Sayın başbakanımızın Genelkurmay ziyaretinden önce, sayın başkanın davet edilmesi, konuların görüşülmesi ve şu karar alındı. Yılda en az bir kere genelkurmay başkanımız, kapsamlı brifing verecektir. En az bir kerenin altını çiziyorum.

Haberin Devamı

Türkiyemizin iç ve dış güvenliği konusunda hangi noktada bulunduğumuzun röntgeninin çekilmesi de mümkün oldu. Görüşmelerin içerisinde yine güneyimizde yaşanan bazı olayların bugünü ve geleceği konusunda sayın Genelkurmay başkanımızın planlarını görmek öğrenmek imkanını bulduk. Başarılı ve faydalı bir çalışma oldu.

Merkez Bankası, kanunda yazılı olduğu gibi bakanlar kuruluna senede iki defa hesap verme ihtiyacı duyuyor. Ama biz senede en az bir kere TSK ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı kararlaştırmış olduk.

İkinci önemli konu, çözüm süreciyle ve TBMM’den çıkan bir kanun var terörün sona erdirilmesine dair bir kanun. Bu 6 maddelik bir kanundur. Bununla ilgili bir bakanlar kurulu kararının çıkarılması çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalara ilişkin, bir bakanlar kurulu kararıdır, cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanacaktır. Esasen resmi gazeteden yayınlandıktan sonra da, terörün sona erdirilmesi kapsamında yapılacak çalışmaları, kurulan birimleri, sizler de resmi gazeteden alıp okuma imkanınız olacak.

Haberin Devamı

Bu çalışmalara ilişkin esaslarda, çalışma alanlarını, yapılanmayı başlıklar altında belirliyoruz. Çalışma alanları, zikrettiğim 6555 sayılı kanunun ikinci maddesinde belirlenmiştir. Sosyal programlar, ekonomik tedbirler, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal hayata uyum çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur. Yapılanmada iki ayaklı, çözüm süreci kurulu ve koordinasyon kurulları.

Kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcıları. Adalet içişleri milli savunma bakanları, ve MİT müsteşarı. Her çalışma alanıyla ilgili sorumlu kurum ve kurullar belirlenmektedir.

Haberin Devamı

bununla yapmak istediğimiz şey, Meclis ’teki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye’nin müzmin bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek. Zannediyorum 280 oyla Meclis’ten geçti. Çözüm süreci dediğimiz konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve komisyon ve kurullarının çalışmalarını bu kanun çerçevesinde yürütmesinin esasları belirlenmiş oldu.

“ACIMASIZ DAVRANIŞIMIZ SÖZ KONUSU OLACAKTIR”

Bugünlerde tartışması yapılan çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması noktasında varlığını ortaya koymuştur. Asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır. Bunları çerçevelediğimiz zaman, kabul edilen ve satın alınan bu sürecin yürümesi ve kısa sürede sonuçlanması arzu edilmektedir.

Haberin Devamı

Bundan sonra bildiğiniz gibi TBMM’de Perşembe günü bir yıl önce süreleri verilen ve ekim ayı içinde süresi bitecek olan iki tezkerenin yenilenmesi söz konusuydu. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Perşembe görüşülecek bir tezkerenin, yarın gündeme getirilmesi mümkün olduğu için beklenilmiştir. Kapsamlı çalışmalar yaptık. Son dönemde yaşanan gelişmeler anlatıldı. Türkiye’nin yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Tezkerenin görüşmelerinde ve kamuoyuna intikal ettiğinde neleri kapsayacağını da hep beraber göreceğiz.

Haberin Devamı

“GÜZEL BİR METİN ORTAYA ÇIKTI”

Daha önce şunu söylemiştim. Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın. Güzel bir metin ortaya çıktı sanıyorum ki TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye’de tüm yurttaşlarımızın, ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır.

“AB BAKANLIĞIMIZ BİR İLETİŞİM STRATEJİSİNİ HAZIRLADI”

Sadece AB bakanımız bir sunum yaptı, diğerlerini ertelemiş olduk. Çalışma bakanımızın eylem planında görüşme yapacaktık. Avrupa Birliği iletişim stratejisini kısa bir sürede sundu. Bu kapsamda AB bakanlığımız bir iletişim stratejisini hazırladı ve kabul edildi. Her bayramdan önce yaptığımız gibi bir müjdemiz olacak. Önümüzdeki bayramla ilgili köprü ve otoyolların ücretsiz hale getirilmesidir. Önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan geceden başlayarak Çarşamba sabahı bitmek üzere ücretsiz olacak.

SORU & CEVAP

TEZKERENİN KAPSAMI

Kapsamlı olacak, bir daha hiçbir şeye ihtiyaç duyulmayacak şekilde hazırlandı dediniz. Sınır ötesine geçiş bu kapsamda mı? Toprakların yabancı askerler tarafından kullanılması kapsam içerisinde mi? Güvenli bölgede görev yapacak olan asker ve polis gibi elemanların daha kendilerini güvende hissetmeleri için hazırlık yapılabileceği gibi bir haber var mı?

Şıklarınız buysa, hepsi. Bunların hepsini karşılayacak bir metin hazırlandı. Biz kararlı bir hükümetiz. Türkiye’nin içinde dışında neler yaşandığını çok iyi biliyoruz. Bu güvenli bölge ve diğer konular, hem askeri hem diplomatik bir karşılığı vardır.

TEZKERENİN ÖNCEKİLERDEN FARKI NE OLACAK-KAPALI OTURUM OLACAK MI-SÜLEYMANŞAH’TA SON DURUM NEDİR?

Irak tezkeresinde PKK’ya yönelikti. Suriye tezkeresinde Suriye rejimi vardı. Bu korunuyor mu acaba? Ayrıca bunlara eklenen terör örgütleri veya radikal unsurlar var mı? Kapalı oturumdan bahsediliyor. Hükümetin eğilimi bu yönde midir? Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili olarak IŞİD’in etrafını sardığı bilgileri birkaç gündür var. Türkiye’nin pozisyonunu biliyoruz ama oradaki bordo berelilerin çıkartılması gibi bir değerlendirme gündemde mi?

Dört soruyla sınırlamıştık, ama bunu delme fırsatını buldu hanım efendi.

Daha önceki tezkerelerimizde IŞİD ve benzeri örgütlerin ismi geçmiyordu, genel ifadeler kullanmayı tercih ettik. Bazı örgütlerin isimleri korunmuş olabilir. Ama bunların isimlerini tek tek saymak gibi bir çabanın içinde değiliz. Suriye’de 50’den fazla terör örgütü isminden bahsediliyor. Ben kendi adıma sorayım, mesela Horasan diye bir örgütün varlığından sizin haberiniz var mıydı? Hayır, bunun

Ama Amerikan uçaklarının bombalayacağı yok etmeye çalışacağı bir örgüt var ki karşımızda bunu biz yeni duyuyoruz. Kapalı oturum her zaman yapılabilir. Şart değildir, ancak başbakan bakan gruplardan herhangi birisi talep ederse, kapalı oturum kararı alınabilir. Bunlar 10 yıl içinde tutanakların açıklanması mümkün de olmaz.

Şüphesiz bazı konuların rahatlıkla konuşulması ve kamuoyunun dikkatini çekerken başka endişelerin doğması mümkünse, dediğim gibi 70’nci madde kapsamında kapalı oturum da yapılabilir.

Süleyman Şah saygı karakolumuz var. Türkiye sınırlarına yakın bir yer. 1921’den bu yana özel hükümler var. Yani Süleyman şah karakolunun Türkiye toprağı olacağı, orada asker bulundurulacağı, bu toprağın ilgili olduğu hukuk 1921’den bu yana, genel geçer bir hüküm haline gelmiş, Türkiye her zaman oranın yapılan türbenin bulunduğu yerin Türkiye toprağı sayılacağı, buraya tehditlere bir hakkımız olduğu ifade edilmiştir.

IŞİD militanlarının çok yaklaştığı söz konusudur. Ama askerlerimiz görevlerine şu an itibariyle devam etmektedirler.

IŞİD’in terör örgütü listesine alınmasına ilişkin bakanlar kurulu onayı olmadığı iddiaları var.

İyi ki sordunuz. Resmi gazeteleri ve dokümanlarını inceleme zahmetine katılmadan ben de o konuda bilgi aldım. İyi ki sordunuz. Bir milletvekili bunu basına servis yaparak, kamuoyunda IŞİD’le ilgili hiçbir karar almamış gibi bir siyasi çalışma hazırlığında sayın milletvekili. Oysa bir yıl önceki kayıtları taramış olsaydı… 30 Eylül 2013 tarihli, 2013/5428 sayılı bakanlar kurulu kararı ile BM Güvenlik konseyini, 1267 1988 1989 sayılı kararlarıyla listelenenlerin mal varlıkları dondurulmuştur.

Bu bahsettiğim kararı 10 Ekim 2013 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır. Anılan bakanlar kurulu kararının, mal varlıkların dondurulmasına karar verilen kişi kuruluşlar listelenmiştir. Listenin el kaideyle bağlantılı bölümünün 21’nci sırasında Irak El Kaidesinin mal varlığı dondurulmuştur, IŞİD de mal varlığı dondurulacak listede yer almıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!