Şefik DİNÇ/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2005 01:33
Dolmabahçe’de kırmızı ışıkta bekleyen otomobillerin camını bujiyle kırarak kapkaççılık yaptığı iddia edilen ve kameralarca görüntülenen Murat Sülün, polisin takibi sonucu yakalandı. İki mağdur Demet Gökçelik ile Özen Hayal Davran tarafından teşhis edilen Murat Sülün, susma hakkını kullanarak ifade vermedi.
Polis, Sülün’ün bir zamanların ünlü dolandırıcısı ‘Sülün Osman’ın yeğeni olduğunu açıkladı.
DEVLET Opera ve Bale Sanatçısı Demet Gökçelik ile turizmci Özen Hayal Davran’a ait otomobillerin camlarıı, aynı gece, Dolmabahçe’de kırmızı ışıkta beklerken yarım saat arayla kimliği belirsiz bir kişi tarafından bujiyle kırılarak çanta ile cep telefonları çalınmıştı. İki kapkaç olayını da kameralar, saniye saniye görüntülemişti. Kapkaç görüntülerinin televizyonlarda yayınlanmasının ardından harekete geçen polis, görüntüdeki kişiye benzeyen kapkaççılıktan sabıkalı Selami Sekmeç’i gözaltına aldı. Asayiş Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan Sekmeç, görüntüleri televizyondan izlediğini ve kapkaççının 25 yaşındaki Murat Sülün olduğunu söyledi.
POLİS PUSU KURDU
Bu bilgilerin ardından iki kapkaç mağduru Gökçelik ile Davran, Murat Sülün’ü fotoğraflardan teşhis etti. Polis, Sülün’ün bulunabileceği üç değişik adrese pusu kurdu. Kasımpaşa, Piyalepaşa Bulvarı, Taksim Sokak, 17 numaradaki evden çıkan Murat Sülün gözaltına alındı. Poliste ifade vermeyen ve susma hakkını kullanan Murat Sülün’ün otomobillerden çaldığı cep telefonlarını Mustafa Yaprak ile Mehmet Ünaldı’ya sattığı belirlendi. Telefonları satın alan kişiler de Sülün’ü teşhis etti.
HIRSIZLIKTAN DA SABIKALI
Arkadan çarpma suretiyle otomobil hırsızlığı ve kapkaçtan sabıkalı olduğu ortaya çıkan Sülün’ün 26 Mart tarihinde Eminönü’nde yabancı uyruklu Josya Malevannova’nın çantasını da kapkaç yaptığı ortaya çıktı. Murat Sülün’ün, Galata Köprüsü ve Dolmabahçe’deki saat kulesini saf vatandaşlara satarak dolandırıcılık yapan ve filmlere bile konu olan ‘Sülün Osman’ olarak bilinen ünlü dolandırıcı Osman Sülün’ün yeğeni olduğu açıklandı.
BUJiYLE CAMLAR NASIL KIRILIYOR
Dolmabahçe’de yaşanan kapkaç olayının görüntülerini izleyen polis ekibi, Murat Sülün’ün camları bujiyle kırdığını belirledi. Otomobillerden yapılan kapkaç olaylarında buji yönteminin sık kullanıldığını söyleyen bir emniyet yetkilisi, ‘Bujiyi ağızlarında saklıyorlar. Elleriyle ağızlarını kapattıkları için kendilerine tiner bağımlısı görüntüsü veriyorlar. Sürücüler camlar kapalı olduğu için fazla tedirgin olmuyorlar. Ayrıca buji ıslatıldığında cam çok çabuk ve ses çıkarmadan kırılıyor’ diyerek buji kullanmalarının nedenini açıkladı.
Sülün Osman kimdir
Daha sonra ‘Dolandırıcılar Kralı Sülün Osman’ adını alacak olan Osman Ziya Sülün, 1923 yılında Fatih’te bir memur çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk işini 1948 yılında Fatih’te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. Mesleğin inceliklerini Kumkapılı bir Rum olan Aleko’dan öğrendi. En iyi işlerini 50 ve 60’lı yıllarda tuttu. Tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, Şehir Hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara ‘satarak’ ya da ‘kiraya vererek’ efsane haline geldi. Galata Köprüsü’nü satmak üzereyken tesadüfen yakalanmıştı. Soyadı ‘Sülün’, 1952 yılında bir meydan saatini satarken yakalandıktan sonra lakabı oldu. Ona ilişkin son bilgi 1984 yılının Temmuz ayında Beyoğlu’nda sürekli kaldığı otelde bir kalp spazmı geçirdiği yönünde. Polisin tahminine göre Sülün Osman bir yerde ölüp kaldı ve kimlik taşımadığı için de kimsesizler mezarlığına gömüldü.