Buhar kazanı faciasının nedeni ihmaller zinciri

Güncelleme Tarihi:

Buhar kazanı faciasının nedeni ihmaller zinciri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 15:40

ANTAKYA’da Dericiler Sitesi’ndeki bir işyerinde 3 kişinin ölümü, 5 kişinin de yaralanmasına neden olan buhar kazanı patlamasıyla ilgili Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin incelemesinde, olaya ihmaller zincirinin neden olduğu belirlendi.

Oda Başkanı Hüseyin Atıcı, Güzelburç Beldesi’ndeki Dericiler Sitesi’nde Cem Hak Dericilik firmasında 3 Ekim’de yaşanan patlamanın ardından görevlendirdikleri uzman ekibin olayı detaylarıyla incelediğini, hatalar zincirinin adeta faciaya davetiye çıkardığını söyledi.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda incelemenin sonuçlarını açıklayan Hüseyin Atıcı, patlamanın yaşandığı yere komşu işyerine mal indirmek için vinç kullanıldığını, vincin çalışırken elektrik tellerine değme riskine karşılık izinsiz olarak bölgedeki elektriklerin kesildiğini, enerji kesildiği için işyerindeki makinelerin çalışıp buhar tüketmediğini, yakıtı söndürülmeyen buhar kazanının tahliye vanaları çalışmadığından dolayı da yüksek basınç sonucu patlamanın yaşandığını belirtti.

Atıcı, “Ülkemizde denetimlerin ve kontrollerin yeteri kadar yapılmaması sonucu bu tür kazalara sık sık rastlanmaktadır. Gerekli uzman kadrolarla denetimlerin sıklaştırılması ve yaygınlaştırılması şarttır. Bu konuda sorumluluk ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlere düşmektedir. Bu ölümlü iş kazasında patlamanın meydana geldiği iş yerinde çalışan işçilerin tümünün sigortasız olması, iş sağlığı ve güvenliği alanında, kayıtsız, sigortasız çalıştırma, denetimsizlik ve kuralsızlık gibi ülkemizin önemli sorunlarının ne kadar iç içe geçmiş olduğunun acı bir göstergesidir” dedi.

İşletmelerde kazaların oluşumlarını ciddi anlamda azaltmak için uygun ekipman, uygun donanım, uygun mekan ve eğitimli personelin bir arada olması gerektiğinin kaydeden Hüseyin Atıcı, şunları söyledi:

“Ülkemizde bulunan periyodik kontrol gerektiren ekipmanların sadece yaklaşık yüzde 5’inin konusunda uzman, belgelendirilmiş mühendisler tarafından kontrol edildiği ve her basınçlı kabın aslında bir bomba olduğu düşünüldüğünde bu ve benzeri kazaların yaratabileceği tehlikelerin boyutlarını bir kez daha düşünmek gerekmektedir. Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak bu tür faciaların yaşanmaması için yetkilileri görevlerini eksiksiz yapmaya, denetim ve kontroller konusunda Odamızla işbirliğine davet ediyor, bu süreç içerisinde uzman meslektaşlarımızla birlikte her türlü desteğe hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!