Güncelleme Tarihi:
KUTLAMA VE ANMALARDAN FOTOĞRAFLAR
Ulus'taki Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen etkinlik, İstiklal Marşının okunması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tiyatro sanatının yaşama veda eden ustalarının anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı.
Etkinlikte, Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, Dame Judi Dench tarafından kaleme alınan ve Bilgesu Ataman tarafından Türkçeleştirilen Dünya Tiyatro Günü Bildirisi'ni okudu. Bildiride, Dünya Tiyatro Günü'nün tiyatroyu teatral biçimde kutlamak için bir fırsat olduğu belirtilerek, “Tiyatro, bir eğlence ve ilham kaynağıdır. Dünyanın dört bir yanında, var olan değişik kültürleri ve insanları birleştirebilecek gücü vardır” denildi.
Tiyatronun aynı zamanda eğitme ve bilgilendirme olanağı sağladığının da ifade edildiği bildiride, tiyatronun ekip çalışmasıyla var olduğu, oyuncuların göz önünde bulunduğu tiyatro sanatının görünmeyen, şaşılacak sayıdaki insanın emeğiyle ortaya çıktığı belirtildi.
İkiler, yaptığı konuşmada da hayatın en güzel yönlerinin bir tebessümle ortaya çıktığını ancak nedense hemen herkesin çamur sıçratan arabaya, özür dilemeden çekip giden insanlara, geciken otobüslere kızarak yaşamın güzel yönlerini gözden kaçırdığını söyledi. Tiyatronun yaşamın olumsuzluklarını bir oyun süresince unutturan çok önemli bir sanat dalı olduğunu vurgulayan İkiler, “Tiyatro, insana insanca davranan bir sanat dalı olması nedeniyle asıl kahramanın siz olduğunu fark edersiniz” dedi.
Daha sonra, Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul ile Atatürk arasında, “Akın” adlı oyunla ilgili bir anıyı da aktardı.
MUHSİN ERTUĞRUL'DAN GAZANFER ÖZCAN'A
Kutlamaya, Başkent Tiyatroları sanatçıları, ellerinde Muhsin Ertuğrul, Savaş Dinçel, Hadi Çaman, Adile Naşit, Mümtaz Sevinç, İsmet Aç, Lale Oraloğlu, Cüneyt Gökçer, Gazanfer Özcan gibi ustaların fotoğraflarıyla katıldı.
Tüm sanatçıların Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul'un maskelerini taktığı etkinlik halk tarafından da ilgiyle izlendi. Şenliğe katılan vatandaşlar, uzun sopalar üzerinde durarak etkinliğe renk katan palyaçolarla fotoğraf çektirdi.
Etkinlikte geleneksel Türk tiyatrosunun bel kemiği olan orta oyunundan bir bölüm ile modern tiyatro örneği olarak da pandomim sunuldu.
Şenlik, İkiler'in tüm katılımcılara, “alkışlar susmasın, perde hiç inmesin” çağrısının ardından alkışlarla sona erdi.