Güncelleme Tarihi:
Lezzetli olduğu kadar yapımı pratik yemeklerden oluşan örnek iftar menülerini derlemeye devam ediyoruz. Sizler de günün çorbası, ana yemek, tamamlayıcı lezzetler, tatlı veya içecekten oluşan iftar menüsü örnekleriyle akşama zaman kaybetmeden hazırlanabilirsiniz. Dilerseniz Ramazan’a özel sayfamızdan tek tek yemek tariflerine bakarak kendi iftar menünüzü oluşturabilir, dilerseniz de örnek iftar menülerinden faydalanabilirsiniz. Bugünkü iftar menüsü: Ezogelin çorbası, kaşarlı köfte, kabak tarator ve trileçe tatlısı
1930'lardan itibaren Balkanlarda yaygınlaşan ve son yıllarda ülkemizde de müdavimleri artan trileçe, üç süt karışımının kullanıldığı sütlü şerbet ile hazırlanan bir lezzet. Hafifliği ve sünger dokusuna sahip pandispanya kekiyle ağızda dağılan geleneksel Balkan tatlı trileçeyi sos ve kremalarla servis edilen versiyonlarını yerinde yiyebileceğiniz gibi evindeki malzemelerle de hazırlayıp hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. İşte, İspanyolca’da ‘üç süt’ anlamına gelen trileçe tatlısının tarifi!
Keki için Malzemeler
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
Şerbeti için Malzemeler
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
400 ml. krema
2 yemek kaşığı süt tozu
Karameli için Malzemeler
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krema
Hazırlanışı
Derin bir karıştırma kıvamın yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın. Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup karıştırın. Karıştırdığımız malzemeleri sıvı karışıma karıştırın, yavaşça karıştırın. Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Tüm şerbet malzemelerinizi bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba kaldırın.Karamel için şekeri teflon tavaya koyup karamel oluncaya kadar pişirin, margarin ve kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine karamel dökerek servis edin.Not:
Keke şerbetini yavaş yavaş ilave edin, kekin şerbeti tamamen çekmesini bekleyin.Kekin şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. Eğer üzerinde fazlaca köpük kalırsa karameli dökmeden önce köpüğün bir kısmını alın.
EZOGELİN ÇORBASI
Malzemeler
• 2 çay bardağı kırmızı mercimek
• 2 yemek kaşığı pirinç
• 1 çorba kaşığı tel şehriye2 tatlı kaşığı bulgur
• 1 adet kuru soğan
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 6 su bardağı sıcak su
• 1 tatlı kaşığı nane
• 1 tatlı kaşığı tuz
Servisi için:• 1/2 adet limon suyu• 1 tatlı kaşığı pul biber
Öncelikle yağınızın yarısını koyduğunuz tencerede doğradığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğana biber salçası ve pul biberi de ilave ederek karıştırın. Altı su bardağı suyu (tavuk veya et suyu da ekleyebilirsiniz.) orta hararetli ateş üzerinde kaynatın. Su iyice kaynayınca ayıklanmış bulgur, kırmızı mercimek, pirinç, tel şehriye, karabiber ve tuzu ilave ederek iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Karışımı ateşten alın ve kâselere koyun. Sunum aşamasında kalan yağı pul biber ile birlikte erittikten sonra çorba kasenizin üzerinde gezdirin.
KAŞARLI KÖFTE
Malzemeler:
•500 gr. koyun veya dana kıyma
•1 adet yumurta
•2 küçük dilim bayat ekmek
•1 baş soğan
•Köfte sayısı kadar kaşar peyniri dilimleri
• Yeteri kadar kıyılmış maydanoz, tuz, kırmızı biber
Hazırlanışı
500 gr. kıymaya bir adet soğan rendeleyin. Islatılmış bayat ekmek içini, bir yumurtayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi de katarak iyice yoğurun. Köftenizin daha yumuşak olması için bu karışama bir yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız köfteleri, her iki taraflarını pembeleştirerek ayçiçek yağında ateşin altını fazla açmadan kızartın. Kızaran köfteleri bir tepsiye dizerek üstlerine küçük parçalar halinde kaşar peyniri koyun. Kızdırılmış fırına sokup, peynirler eriyinceye kadar 10 dakika bekletip, çıkarın. Kaşarlı köftenizi fırından çıkardıktan sonra maydanoz ile süsleyip sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
KABAK TARATOR
Malzemeler:
• 3 adet orta boy kabak
• 1 avuç ceviz içi;
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2-3 diş sarımsak
• 1 su bardağı süzme yoğurt
• Tuz
Hazırlanışı
1. 3 adet orta boy kapağı rendeleyin. Rendelenen kabakların suyunu ellerinizde sıkarak akıtın. Zeytinyağı kızarırken cevizleri ağıza gelecek şekilde kıyın. Kıydığınız cevizleri ve rendelenmiş kabakları suyu çekinceye kadar soteleyin. Sotelenmiş kabak- ceviz karışımını soğuması için bir kenara alın. Çabuk soğumasını istiyorsanız ılıdığında buzlukta 20 dakika bekletin. Taratorun yoğurt karışımını hazırlamak için sarımsakları ister ezin isterseniz de rendeleyin. Sarımsakların üzerine süzme yoğurdu ekleyerek karıştırın. Soğuyan kabak- ceviz karışımını sarımsaklı yoğurtla karıştırın. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın. Taratorun sulanmaması için tuzu sonradan ilave edin.