Bugün kandil mi? Bugün hangi kandil?

Güncelleme Tarihi:

Bugün kandil mi Bugün hangi kandil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2019 22:02

Kandil mesajlarının paylaşımları ve sosyal medyada "hayırlı kandiller" etiketi ile kandil tebriklerinin artmasıyla, "Bugün ne kandili? "Bugün kandil mi?" sorularına yönelik bilgiler merak konusu oldu. Diyanet'in paylaştığı dini günler takvimini öğrenmek isteyenler, "Mevlid Kandili ne zaman?" sorusunun cevabını araştırıyor. İşte, Mevlid Kandili ve kandil gecesine dair bilgiler.

Haberin Devamı

Bugün ne kandili sorusu internet kullanıcıları tarafından en çok aranan konuların başında geliyor. Bugünün kandil olduğunu bilen fakat hangi kandili kutladığımızı merak eden vatandaşlar internette bugün ne kandili araması yaparak bilgilerini tazeliyorlar. Peki Mevlid Kandili'nin önemi nedir, Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler gerçekleştirilmelidir?

İnternette 'hayırlı kandiller' mesajlarıyla karşılaşan vatandaşlar, 2019 dini günler listesini araştırmaya başladı. Kandil gününde gerçekleştirmeleri gereken ibadetleri yerine getirmek isteyenler, 'Bugün kandil mi? Bugün ne kandili?' gibi sorulara internet üzerinden yanıt arıyor. İşte, 2019 dini günler listesine göre 8 Kasım'da idrak edilecek olan kandil hakkında bilinmesi gerekenler...

İslam dinindeki yeri yadsınamaz olan kandil günleri her yıl olduğu gibi bu yıl da yakından takip ediliyor. Dini vecibelerini hakkıyla yerine getirmek için kandil günlerini kaçırmak istemeyen ve sosyal medyada kandil paylaşımlarına denk gelen vatandaşlar, ‘kandil ne zaman,?’ gibi sorularına yanıt arıyor.

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ'NİN ÖNEMİ VE ANLAMI

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece aynı zamanda Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir. Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır. İslam'da Hz Muhammed (sav)’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğumu tüm Müslüman Alemin de kutlu doğum haftası olarak adlandırılarak bir hafta kutlanılır. Bu hafta Müslümanların bayramıdır. Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin toplandığı rahmet elçisi Hz. Peygamberin (sav)’in doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme haftasıdır.

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ ETKİNLİKLERİ

Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor.

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Mevlit Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

İstanbul'da Eyüp Sultan ve Fatih, Konya'da Kapu, Isparta'da Ulu ve Elazığ'da Yeni Mahalle camilerindeki özel programda, Kur'an-ı Kerim, mevlidi şerif ve dua okutulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!