Güncelleme Tarihi:
KURBAN Bayramı öncesi İstanbul'dan farklı şehirlere gitmek isteyenler, 15 Temmuz Demokrasi Otogarına geliyor. Otogarda geçen yıllardaki aşırı yoğunluğun olmadığı görülürken, bayram tatili öncesi akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte hareketlilik yaşanmaya başladı. Bazı vatandaşlar biletlerini haftalar öncesinden aldıklarını belirtirken bazıları otogarda bulunan yazıhanelerden bilet bulmaya çalıştı. Bazı firmalar otobüse binmeden önce yolcuların ateşini ölçtü. Otobüsler koronavirüs tedbirleri kapsamında yüzde 50 kapasiteyle yolcu taşıyor.
BU SENE OTOGARIN BOŞ KALDIĞI GÖRÜLDÜ
Kurban Bayramı öncesi her sene İstanbul dışına gitmek isteyen vatandaşlar 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’na akın ederken bu sene otogarın boş kaldığı görüldü. Otogarda bayram dört gözle beklenirken beklenen yoğunluğun oluşmaması otobüs firmaları için hayal kırıklığı oluşturdu. Geçtiğimiz senelerde yüzde yüz dolmasına alışılan otogarın bu yıl büyük oranda boş kaldığı görüldü. Özellikle peron önlerinde alışılmış kalabalık ve hareketliliğin bayram öncesi olmadığı kameralara yansıdı. Korona virüsün etkisiyle şehirler arası yolculuk yapmak isteyen vatandaşların alternatif ulaşım araçlarını kullandıkları belirtildi.
“ŞU ANDA YOLCUYA ULAŞAMADIK”
Sektörde çalışan birçok insanın bayram için hazırlandığını ancak bu süreçte sıkıntı yaşadıklarını dil getiren Türkiye Otobüsler Federasyonu(TOFED) Genel Sekreter Yardımcısı Musa Çaktır, “Daha önceki yoğunluğun yüzde 30’unu görebiliyoruz. Diğer yıllarda yüzde 100 doluluk oranı olması otogarın aşırı derecede yoğun olmasına neden oluyordu. Şu anda yolcuya ulaşamadık. Çok fazla yoğunluk yok. Bizim için çok zor. Birçok insanımız bugün için hazırlanmıştı. Bazı borçlarını bugün için ertelemişti. Böyle olunca sıkıntı büyük oldu. Bayramdan sonra da sektörün çok zor durumda olacağını söyleyebilirim. Biz hava yollarına ya da diğer ulaşım yollarına karşı değiliz. Fakat bir Mardin’e 9 uçak kalkıyorsa ve fiyatları bizim fiyatlardaysa bizim bu oranımızın yükselme şansı yok zaten“ diye konuştu.
Otobüs firmalarının en büyük umutlarının bu bayram olduğunu söyleyen Çaktır, “Biz bütün tedbirleri alıyoruz. Arabalarımızı dezenfekte ediyoruz. Sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Mardin’i örnek verdim ama memleketimizin her tarafında aynı. Biz normal sefere çıkan arabalarımızı bile dolduramadık. Ramazan Bayramı şimdiden çok daha iyiydi. Biz bu bayramda daha çok şey bekliyorduk. Otobüsün en büyük umudu bu bayram. Bu bayramda böyle geçerse Allah sektörümüze yardım etsin “ dedi.
"BİLETİMİZİ ÜÇ HAFTA ÖNCE İNTERNETTEN ALDIK"
Bayram tatili için memleketi Zonguldak'a giden Esra Akçelebi, "Bayram tatili için Zonguldak'a gidiyorum. İki hafta Zonguldak'ta kalacağız. En son geçen sene gitmiştik. Biletimizi üç hafta önce internetten aldık. O nedenle pek fazla zorlanmadık" diye konuştu.
"YÜZDE 50 KURALI VAR"
Otobüs şoförü Bariş Canikli de, "Mersin'e gidiyoruz. Yoğunluk başladı. Tatiller de başladı. Sağ salim vatandaşlarımızı götürmeye çalışıyoruz. Geçen yıllara nazaran düşük. Koltuklarımızda, araçlarımızda yüzde 50 kuralı var. Sosyal mesafeli araçlarla seyahat ediyoruz. Virüs nedeniyle her şeyde düşüş olduğu gibi bizim işlerimizde de düşüş oldu. Sevenleri birbirine kavuşturmak için yollardayız" ifadelerini kullandı.