Dünya Çevre Günü Google tarafından Doodle oldu! Dünya Çevre Günü ne zaman ortaya çıktı?

Güncelleme Tarihi:

Dünya Çevre Günü Google tarafından Doodle oldu Dünya Çevre Günü ne zaman ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 18:51

Dünya Çevre Günü Google tarafından Doodle oldu ve milyonlarca vatandaş Dünya Çevre Günü hakkında araştırmalara başladı. 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla ortaya çıkan Dünya Çevre Günü, Google tarafından yine unutulmadı ve dev arama motoru Google, Dünya Çevre Günü hakkında güzel bir doodle yaptı. Twitter'dan da konuyla alakası yüzlerce yazı yazıldı. Peki, Dünya Çevre Günü ne zaman ortaya çıktı? İşte, Dünya Çevre Günü hakkında önemli detaylar.

Haberin Devamı

2017 Dünya Çevre Günü, Twitter'ın en çok konuşulanlar listesinde ilk sırada yer aldı. Pek çok sosyal medya kullanıcısı bu anlamlı günün önemini hatırlatan paylaşımlarda bulundu. Özel günler ve önemli kişiler için doodle tasarımları yapan ünlü arama motoru Google da Dünya Çevre Günü’nü de unutmadı. Peki, Dünya Çevre Günü ne zaman ortaya çıktı? İşte, bu sorunun yanıtı ve en çok beğeni alan Dünya Çevre Günü mesajları!

1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.

Birleşmiş Milletler, 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politik ilgiyi arttırmak üzere 'Dünya Çevre Günü' tüm dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Haberin Devamı

TWİTTER DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJLARI

nazlican çelik‏ @nazlicanturhan
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine.. #BenBirZeytinağacıyım #DünyaÇevreGünü

yasemin‏ @yeginyasemin
#DünyaÇevreGünü #objektifimden kendi ellerimizle sonumuzu getirmeyelim...çevre hayattın kendisidir...

Sema Karakaya‏ @benSema1907
Davranışlarımız bizim kaderimizi belirleyecek Doğanın kaderini değil Doğa evrimleşmeye hazır Ya biz? #DünyaÇevreGünü

Mehmet İlker Yolcu‏ @milkeryolcu
Unutmayalım! Varoluş Gayesini Bilen, Çevreyi de Koruyandır... 5 Haziran #DünyaÇevreGünü kutlu olsun.

Mehmet ÖZHASEKİ‏Onaylanmış hesap @mehmetozhaseki
Çevreyi atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç alarak emanete sahip çıkıyoruz. #DünyaÇevreGünü

çArşı‏ @KingcArsi
Hiç bir şey için geç değildir. Doğaya sahiplenelim. Gezegenimiz bir uçurumun eşiğinde. Yarın çok geç olmadan... #DünyaÇevreGünü

Anıl Tatkan‏ @tatkananil
Gelecekteki nesilllere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için doğamıza ve çevremize sahip çıkalım. #DünyaÇevreGünü

İrfan Dinç‏ @irfandinc18 
Dünya Çevre Günü’nün çevre sorunları konusundaki toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum.
#DünyaÇevreGünü

Haberin Devamı

Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılıyor ve bugüne kadar sadece 2 milyon tür keşfedilebilmiş. Bilinen 17.291 bitki ve hayvan türü ise azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken, sayıları artan ender birkaç türden biri de insanoğlu. Ve bu tükenişin en büyük sorumlusu da insan. Çeşitli gerekçelerle ormanlar, tarım alanları, meralar, sulak alanlar, tahrip edilmekte, balık stokları azalmakta, Dünya’nın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Bunların sonucunda da, türler doğal hızlarından 1.000 kat daha hızlı bir şekilde yok oluyor.

HER YIL 1,3 MİLYAR TON GIDA BOŞA HARCANIYOR
Bugün yoğun teknoloji ve tarımsal girdi kullanarak yapılan tarımsal uygulamalar toprağın üretim kapasitesinin azalması, su kirliliği, biyolojik çeşitliliğin azalması ve iklim değişikliği gibi sorunlara neden oluyor. Son 50 yılda tropik ormanların ve doğal otlak alanlarının yok olması pahasına tarım alanları 1,4 milyar hektardan 1,5 milyar hektara ulaştı. Yapılan tahminlere göre Dünya nüfusu 2050 yılında 9,6 milyara ulaşacak ve bu nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için 100 milyon hektar daha tarım alanına ihtiyaç duyulacak. Oysa her yıl Costa Rica büyüklüğünde (50.000 km2) toprak erozyonla kaybediliyor ve artan kentleşme nedeniyle sadece Avrupa'da her bir saatte 11 hektar tarım alanı binalarla örtülerek kullanılamaz hale getiriliyor. Giderek artan gübre, pestisit ve herbisitlerin kullanımı toprak ve suların kirlenmesine neden oluyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Tarım, küresel sera gazı salımlarının üçte birinden sorumlu tutuluyor. Ormanların ve otlakların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve iklim değişikliği nedeniyle biyolojik çeşitlilik azalıyor. Tüm bu olumsuzluklarla üretilen gıdanın 1/3'ü israf ediliyor, çöp oluyor. Çöpe atılan gıda bugün dünya çapında yetersiz beslenen 842 milyon insana yetecek miktarda.

Haberin Devamı

1 MİLYARDAN FAZLA İNSAN TATLI SUYA ERİŞEMİYOR
Dünya’daki toplam tatlı su varlığı, toplam su kütlesinin %3'ünü oluşturmasına rağmen %2,5'i Antartika, Kuzey Kutbu’nda (Arktik bölgede) ve buzullarda donmuş bir halde bulunuyor. İnsanların ihtiyaçları ve tatlısu ekosistemlerin sürekliliği için geriye sadece Dünya toplam su varlığının binde 5'i kalıyor ve bunun dağılımı da bölgeler arasında büyük farklılık gösteriyor. Buna bağlı olarak 1 milyardan fazla insan yeterli içme suyuna erişemiyor, 2,6 milyar insan yetersiz su nedeniyle hijyen olmayan koşullarda yaşıyor ve 1,4 milyon çocuk yeterli temiz su ve hijyen koşullarının olmaması nedeniyle ölüyor.

DÜNYA 2050’DE İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAYA YETMEYECEK
Küresel iklim değişikliği, su sorunu, nükleer enerjinin yarattığı belirsizlik, doğal alanların tahribi, yaban hayat üzerindeki baskı, giderek artan dünya nüfusunun ihtiyaçları ve yarattığı yük bizi koruma anlayışımızı ve yaşam biçimlerimizi gözden geçirmeye zorluyor. Bugünkü tüketim ve üretim modelleri aynı kaldığı taktirde nüfus 2050'de 9 milyar 600 milyona ulaşacak ve bugünkü yaşam tarzımızı sürdürmek için üç gezegene ihtiyacımız olacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI’NDAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında, "Günümüzde çevre sorunları ve buna bağlı geliştirilen politikalar, ekonomiden kalkınmaya, enerjiden sağlığa kadar pek çok alanda belirleyici rol oynamaktadır. Tüm ülkeler teknolojideki hızlı gelişme, sanayileşme, plansız yapılaşma ve bilinçsiz tüketimden kaynaklanan, geleceğimizi tehdit eden çevre sorunlarının çözümü konusunda ortak çalışmalar yürütmektedir. Çevre sorunlarının küresel niteliği, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi, açlık ve yoksullukla mücadele, edilmesi ve yeni nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması hususlarında tüm insanlığın işbirliğini ve duyarlılığını zorunlu kılmaktadır.

Haberin Devamı

ÇOCUK YAŞTAN YETİŞTİRME HEDEFİ...

Uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki sorumluluklarını her zaman yerine getiren, çevre sorunları konusunda yapılan çalışmalarda öncü rol üstlenen Türkiye, 2023 hedeflerini sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı olarak belirlemiş; bu anlayışla tabiat varlıklarımızın korunması, planlı şehirleşme çalışmaları, ağaçlandırma seferberlikleri ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla gerçekleştirilen projelere her zaman destek vermiştir. Çevre sorunlarıyla mücadelenin en önemli aşamalarından biri ise çevre sorunları konusunda çocuk yaşlardan başlayarak toplumda hassasiyetin artırılması, tüm vatandaşlarımızın bu hususta bilinçlendirilmesidir.

Eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri ve basın yayın organlarının işbirliğinde yürütülecek çalışmalarla içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın, ayak bastığımız toprağın, bilinçsizce tükettiğimiz kaynakların insanlığın geleceği için taşıdığı önemi tüm vatandaşlarımıza anlatmamız gerekmektedir. Dünya Çevre Günü'nün çevre sorunları konusundaki toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamasını temenni ediyor, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyor, en kalbi duygularımla selamlıyorum" dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!